Yılın son gününde piyasalar

İşlem hacimlerinin düşük kaldığı geçtiğimiz hafta dar bantta sakin bir seyir izleyen dolar/TL yılın son gününe 5.28 seviyesinden başladı. Global piyasalarda ise Trump'ın açıklamaları sonrası ticaret savaşına yönelik iyimserliğin güçlenmesiyle hisseler prim yaptı.

Abone ol

Son dönemde piyasa global bazda ABD kaynaklı haberlerle yön bulurken, yurt içinde ise Suriye'ye yönelik gelişmeler izleniyor.

Geçtiğimiz hafta genel olarak 5.30'un hemen altında sakin bir seyir izleyen dolar/TL, 2018'in son gününe 5.28 civarında başladı. Borsa İstanbul ise alıcılı açıldı.

Kur, geçen hafta boyunca çoğunlukla 5.28-5.32 dar bandında hareket ettikten sonra bugün saat 10:08'de 5.2876'dan işlem görüyor. Aynı saatte euro/TL 6.0440 seviyesinde. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise yüzde 0,20 primle 90.620 puanda.

Geçen hafta Noel tatili nedeniyle pek çok ülkede piyasalar birkaç günlüğüne kapalı kalırken, bugün de bazı Asya ve Avrupa ülkelerinde işlem yapılmayacak. Yatırımcının yeni pozisyon iştahının bulunmadığına dikkati çeken analistler, yılın son gününde de düşük işlem hacimli yatay seyir öngörüyorlar.

Yatay-sıkışık eğilimin devamı bekleniyor

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında cumartesi günü gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Asya fiyatlamalarının nispeten olumlu seyrettiğini belirterek, "Yerelde ise cumartesi günü Moskova'ya çıkartma yapan Türk heyeti ile Rus tarafı arasında takip edilen Suriye gündemli görüşmelerin muhtemel sonuçları üzerine kafa yoruluyor. İlk açıklamalar uzlaşı ve sahada koordinasyonun sağlanacağına işaret etmekte" dedi.

TL'nin cuma gününü dolar karşısında belirli bant aralığı arasında sıkışarak geçirdiğini söyleyen Gödek, bugün de düşük işlem hacmi ve yılın son işlem günü olması nedeniyle son dönem içerisinde gözlenen fiyatlamalardan farklı bir resim beklemediğini, TL cinsi varlıklarda genel olarak yatay-sıkışık eğilimin devam edebileceğini söyledi.

Gödek, "Dolar/TL'de küresel risk iştahına paralel eğilim öngörüyoruz. Kurda 5.28-5.24 destek, 5.33-5.40 direnç konumunda" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel piyasalarda görünüm

Ticaret savaşlarında iyimserlik arttı

Global piyasalarda ise; Asya borsaları, Çin ile ABD'nin, yürüttükleri ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydettiklerine yönelik ipuçlarının ardından oluşan iyimserlikle hafif yükseldi. Ancak Çin'de açıklanan veriler ekonomi için karmaşık bir görünüme işaret ederek yatırımcının risk iştahını azalttı.

Çin imalat sektörü aralık ayı resmi satın alma yöneticisi endeksi verisine göre iki yıl aradan sonra ilk defa daralma kaydetti. Hizmet sektörü ise imalatın aksine büyüdü.

Yatırımcıları alıma yönelten başlıca husus ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile cumartesi günü ticaret konusunu telefonla yaptığı "çok iyi bir görüşmede" ele aldıklarını ve "büyük ilerleme" kaydettiklerini açıklaması oldu.

Ancak Çin devlet basını görüşme hakkında daha temkinliydi. Çin basınında, Xi'nin müzakere heyetlerinin orta bir noktada, iki tarafın da yararına bir uzlaşı sağlayabileceklerini umduğunu belirttiği ifade edildi.

Wall Street Journal gazetesi Beyaz Saray'ın ABD ürünlerinin ihracatını artırmak ve ABD'li şirketlerin Çin pazarında geride kalmasına yol açan düzenlemeleri gevşetmek için Çin'in ne yapacağına dair ayrıntılı bilgi istediğini belirtti.

Asya hisseleri ve ABD vadelileri yükseldi

Yılın başından bu yana yüzde 16 gerileyen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2, S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0.68 artıda işlem gördü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter'de Çinli mevkidaşı ile ticaret konusunda "uzun ve çok iyi bir görüşme" yaptığını belirtmesinin ardından ekonomisi Çin ile yakından bağlantılı olan Avustralya'nın para birimi yüzde 0.3 değer kazandı.

Dolar endeksi ise Asya piyasalarında 96.44 ile cuma kapanışa kıyasla yatay seyretti. Dolar son haftalarda Fed'in faiz artırımlarına tahmin edilenden daha önce ara vereceği beklentileriyle değer yitirdi. ABD Hazine tahvil getirilerinin gerilemesi de doların çekiciliğini azalttı.

Küresel ekonominin güç kaybettiğine yönelik endişeler ve ABD'de bazı kamu hizmetlerinin ödeneksizliklten durmuş olması piyasalarda kırılganlık yaratmaya devam ediyor.

ABD, Suriye'den çekilmeyi yavaşlatıyor

Ekrem İmamoğlu'ndan 1 Mayıs mesajı Yazar Paul Auster hayatını kaybetti Dünyaca ünlü moda tasarımcısı Katsura Yumi hayatını kaybetti Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi 1 Mayıs nedeniyle İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı