ABD, Suriye'den çekilmeyi yavaşlatıyor

ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesine ilişkin, "Sanırım akıllıca bir şekilde işleri yavaşlatıyoruz" diyen Cumhuriyetçi senatör Graham ayrıca, Başkan Trump'ın ABD birlikleri ayrıldıktan sonra Türkiye'nin YPG ile çatışmaya girmemesini sağlamakta kararlı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme sürecine ilişkin kendisine bilmediği şeyler anlattığını ve çekilme sürecinin şu aşamada yavaşlatıldığını söyledi.

Graham, Beyaz Saray'da Trump ile görüşmesinden sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Suriye den çekilmesine ilişkin Graham, "Başkan ve Genel Kurmay Başkanı Dunford ile görüşmelerden sonra gideceğimiz yön hakkında hiç bu kadar iyi hissetmemiştim. Sanırım akıllıca bir şekilde işleri yavaşlatıyoruz. Başkanın başkalarına daha fazlasını ödetme ve daha fazlasını yaptırma amacını gerçekleştirmenin en iyi yolunu tekrar değerlendirmek için bir duraklama sürecinde olduğumuzu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Daha önce Trump'ın Suriye'den çekilme kararına sert tepki veren Graham, "Bana bilmediğim birçok şey anlattı. Şu anda Suriye konusunda çok daha iyi hissetmemi sağladı. DEAŞ'ın tamamen bitirileceği sözünü verdi. Henüz o noktada değiliz ama bu işi bitireceğine söz verdi" dedi.

"Başkan, Türkiye ve YPG'nin çatışmamasını sağlayacak"

Graham basına yaptığı açıklamada ayrıca, Trump'ın ABD birlikleri ayrıldıktan sonra Türkiye'nin  YPG ile çatışmaya girmemesini sağlamakta, ayrıca Türkiye'yi kendi çıkarlarını koruyacak tampon bir bölgeye sahip olacağı konusunda temin etmekte kararlı olduğunu söyledi.

Daha sonra Twitter hesabından da açıklama yapan Graham, "Başkan, çekilmede şunları temin etmiş olacak: Bir, DEAŞ tamamen imha edilmiş olacak. İki, İran boşalan yerlere yerleşmeyecek. Üç, Kürt müttefiklerimiz korunmuş olacak. Başkan Donald Trump, çekilme süreci uygulanırken bu amaçların gerçekleşmesi konusunda komutanlarımız ve müttefiklerimizle çalışıyor" paylaşımında bulundu.

Trump'ın kararı ABD'de eleştiriliyor

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonu üyesi ve ulusal güvelik konusunda saygın bir isim olan Cumhuriyetçi senatör Graham, Trump ile görüşmesinden önce, Suriye'deki 2 bin ABD askerinin geri çekilmesinin DEAŞ ile mücadeleyi güçten düşüreceği ve DEAŞ ile savaşan YPG'yi ortada bırakacağı görüşündeydi.

Trump, yaklaşık iki hafta önce danışmanlarının aksi yöndeki uyarılarına rağmen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi esnasında ani bir biçimde Suriye'den çekilme kararı almış, ABD'de birçok çevrede eleştirilen karar üzerine Savunma Bakanı Jim Mattis istifa etmişti.

Erdoğan-Trump görüşmesi savaşın gidişatını nasıl değiştirdi?Erdoğan-Trump görüşmesi savaşın gidişatını nasıl değiştirdi?