ABD'nin kara listesi uzuyor

ABD, İran'ın ulusal deniz nakliye şirketine yardım ettikleri gerekçesiyle beş İranlı ve 37 nakliye şirketini kara listeye aldı.

Abone ol

WASHINGTON - Amerikan yönetimi, yaptırımlardan kaçabilmek için İran'ın ulusal deniz nakliye şirketine yardım ettikleri gerekçesiyle beş İranlı ve 37 nakliye şirketini kara listeye aldı.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, "merkezleri Almanya, Malta ve Kıbrıs Rum kesiminde bulunan 'paravan şirketlerin', Tahran'ın, kitle imha silahları geliştirme programını ilerletmesi ve askeri malzemenin taşınması için İran Gemicilik Hatları'nı kullanmasına yardımcı olduğu" belirtildi.

Bakanlığın şirketlerin adını açıklaması, Amerikan vatandaşlarının iş yapmasının yasak olması nedeniyle bu şirketlerin Amerikan mali ve ticari sistemlerinden de dışlanması anlamına geliyor.

Buna ek olarak, listede yer alan şirketlerin ABD'nin yetki alanına giren mal varlıklarına da el konulabileceği belirtiliyor.

ABD Hazine Bakanlığının Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Stuart Levey de konuyla ilgili olarak, "İran'ın, yasadışı ticarete imkan sağlayabilmek amacıyla deniz nakliye şirketini uluslararası incelemeden kaçırmak için kullandığı taktikleri ve detaylı yapıları ifşa etmeye devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

ABD Hazine Bakanlığı, İran'ın ulusal deniz nakliye şirketi İran Gemicilik Hatları'na 2008 yılının Eylül ayında, Tahran'ın nükleer ve füze programına destek verdiği gerekçesiyle ambargo uygulamaya başlamıştı. Bakanlık açıklamasında, "şirketin o dönemden beri, yaptırımların etkisinden kurtulabilmek ve faaliyetlerine yönelik uluslararası incelemelerden kaçabilmek için paravan şirketler kullandığı" kaydedildi.

İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi "Sene sonuna kadar 200 bin konut teslim edeceğiz" Konya Doğanhisar'da 3,5 büyüklüğünde deprem Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi