CHP, Dershaneler Yasası'nı AYM'ye götürüyor

CHP, dershanelere ilişkin yasa, İnternet Kanunu, özel yetkili mahkemelerle ilgili torba kanunun da aralarında bulunduğu 6 yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürecek

Abone ol

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bu ay dershanelere ilişkin yasanın da yer aldığı 6 yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yaptığı açıklamada 6 yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirterek şöyle dedi: 

“Meclis’ten çıkan kanunların Anayasa'ya uyması bir zorunluluk. Burada çoğunluğum var diye Anayasaya aykırı kanunların çıkarılması mümkün değil. Uzmanlarımızla, milletvekillerimizle anayasaya aykırılık tespit ettiğimiz kanunları Anayasa Mahkemesine sunmakla mükellefiz. Bu çerçevede Askerlik Kanunu, İnternet Kanunu, özel yetkili mahkemelerle ilgili torba kanun, demokratikleşme paketi adı altında temel hak ve özgürlüklerle ilgili kanun, kooperatiflerle ilgili kanun ve Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanunu dershaneler diye bilinen kanunla ilgili uzmanlarımız, milletvekillerimiz çalışma yapıyor, tetkik ediliyor, bunlarla ilgili Anayasaya uygun olmayan hükümlerini Yüksek Mahkemeye götüreceğiz bu ay içinde.” 

İlk olarak dershanelere ilişkin yasa
Anayasa Mahkemesi'ne götürülecek

Altay, dershanelere ilişkin yasayı bu hafta Anayasa Mahkemesi'ne götürebileceklerini belirterek şöyle dedi: 

“Dershaneler bu hafta gidilebilir. Kazanılmış haklar ortadan kaldırılıyor. Bunların hepsinde anayasaya aykırılık var. Dershanelerin bir sonuç olduğunu hep söyleye geldik. Dershaneyi kapatma ihtiyacı ortadan kaldır dedik. Bu çerçevede müteşebbislik hakkı, özel girişimcilik hakkını, serbest ticaret hakkını da ihlal eden bir hüküm var. Bir yandan devlet okullarını özel firmalara özel sektöre devretmeyi düşünüyorsun hem de kesinlikle bir ihtiyaç ortada dururken dershaneleri kapatmayı kalkıyorsunuz bir siyasi kinle intikam projesine çocukların geleceğini alet ediyorsun.” 

"MİT teklifi kabul edilirse AYM'ye gidilecek"

Altay, MİT Teklifi'nin de yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini ifade ederek, “Çok kesin orada temel hak ve özgürlüklerin ihlali var. Kuvvetler ayrılığı prensibinin ihlali var. Hakan Fidan’a milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın üzerinde bir dokunulmazlık ve koruma zırhı geliyor, olağanüstü hukuksuz yetkiler veriliyor. Bunları elbette Yüksek Mahkemenin takdirine sunacağız” diye konuştu. 

Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı