CHP, yasağı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı

Twitter'a erişimin engellenmesinin, milyonlarca kişinin ifade özgürlüğü yanında seçme özgürlüğünü de ihlal ettiğini savunan CHP'li Tanrıkulu, kararının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Abone ol

ANKARA- CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Twitter yasağı ile siyasi partilerin, seçime katılacak partilerin ve oy verecek seçmenlerin kamuoyunu oluşturma, haberleşme ve iletişim hakkının engellendiğini belirterek, erişim engelleme kararının kaldırılması için Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. 

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunan Tanrıkulu, Twitter yasağı ile haberleşme ve iletişim hakkının engellendiğini belirterek, “Bu nedenle tüketilecek bir iç hukuk yolu olmadığından ve ihlal devam ettiğinden seçim öncesi tedbir kararı verilmesi amacıyla da Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılmıştır” dedi. 

Başvuruda, Twitter’ın herhangi bir zamanda değil, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin hemen öncesinde erişime engellendiği belirtilerek şöyle denildi: 

"Uygulama seçme özgürlüğünü de ihlal ediyor"

“Türkiye'de medyanın yoğun bir baskı altında olduğu ve alternatif haber, bilgi ve görüşe sadece sosyal medya aracılığıyla ulaşılan bir ortamda seçime bu kadar kısa bir süre varken tüm parti, aday ve siyasetçilerin görüşlerini paylaştığı demokratik bir platformun erişime engellenmesi, milyonlarca kişinin ifade özgürlüğü yanında seçme özgürlüğünü de ihlal etmektedir. İfade özgürlüğüne yapılan müdahalenin, seçimlerle ilgili siyasi tartışmaya katkıda bulunma görevinin kamu yararı açısından daha büyük bir önem kazandığı yerel seçimlerin arifesinde yaşanmış olması gözden kaçırılmamalıdır. Yerel seçimlere yönelik yoğun siyasi tartışmaların yaşandığı bir dönemde Twitter’ın engellenmesi genel dolaylı sansür etkisi yaratmıştır. Özet olarak, başvuru konusu yasak ‘serbest seçim hakkının ağır ihlali’dir." 

Erişim engelleme kararının kaldırılmasını istedi

Erişim engelleme kararının kaldırılmasının talep edildiği başvuruda, “30 Mart 2014'te yapılacak seçimler açısından twitter.com'un erişime açık olmasının önemi dikkate alınarak temel haklarının korunması için zorunlu görülen bir tedbir olarak 48 saat içerisinde erişim engelleme kararının kaldırılması için gereğinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına bildirilmesi” istendi. 

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum...