Türkiye, Kırgızistan'a 21 milyon dolar hibe etti

Hibenin 10 milyon doları mali yardım için, 11 milyon doları da ülkenin güneyinde konut inşaatı için kullanılacak.

Abone ol

BİŞKEK - Türkiye, Kırgızistan'a 21 milyon dolar hibe etti. Hibe ile ilgili anlaşma, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kırgızistan yönetiminin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev tarafından imzalandı.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e Roza Otunbayeva'nın cumhurbaşkanlığı görevine başlama törenine katılmak ve temaslarda bulunmak üzere gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırgızistan'ın geçici yönetiminin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önce Atambayev ile ikili görüşmede bulundu. Yaklaşık 25 dakika süren görüşmenin ardından yapılan toplantıda, Türkiye'nin Kırgızistan'a, 10 milyon dolar değerinde parasal yardım, 11 milyon dolar da Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA) aracılığıyla ülkenin güneyinde konut inşaatı yatırımı öngörüldüğü belirtildi.

Davutoğlu, Kırgızistan'da 7 Nisandaki olayların başlamasının ardından Türkiye'nin bir acil eylem planı çerçevesinde, ilk olarak 35 ton yardım malzemesi ve 1 adet ambulansla ülkenin güneyindeki olayların ardından 27 ton acil malzeme taşıyan üç uçağı Kırgızistan'a gönderdiklerini kaydetti.

Türk hükümetinin Kırgızistan'a acil eylem planı kapsamında ayrıca, 21 milyon dolar tutarının hibe edilmesini öngören anlaşmaya imzaların atılacağını bildiren Davutoğlu, "Oş ve Celalabad eyaletlerinde Kırgız ve Özbek kardeşlerin evlerine bir an önce kavuşması için gayret sarfedeceklerini" söyledi.

Kırgızistan geçici yönetiminin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan'a ziyarette bulunmasını istediklerini belirtti.

Toplantının ardından, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kırgızistan yönetiminin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, 21 milyon dolar hibeyi öngören anlaşmaya imza koydu.

TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev de program ve projeyi öngören mutabakat zaptını imzaladı. 

Böylece, Türkiye, Kırgızistan'a en yakın zamanda 10 milyon dolar mali yardımda bulunacak, 11 milyon dolar da ülkenin güneyinde konut inşaatına yatırım yapılacak.

Bursluluk sınavı sonuçları açıklandı: Sorgulama nasıl yapılır? Bursa'da ihtiyaç sahibi emeklilere 2 bin TL destek Diyanet açıkladı: Audi A8 Tasarruf Genelgesl nedeniyle iade edildi Elon Musk duyurdu: Twitter resmen X'e dönüştü Bankalar güçlü primlendi, borsada rekor geldi!