Türkiye ve Brezilya, BM'ye mektup gönderdi

Mektupta, İran'ın nükleer programına yönelik meselesinde diplomasiye ve müzakerelere "şans tanınması gerektiğini" belirtildi.

Abone ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER- BM Sözcülüğü, Türkiye ve Brezilya'nın Tahran'da imzalanan uranyum takas anlaşmasıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'ne mektup gönderdiği bilgisini verdi.

BM Sözcüsü Martin Nesirky, gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Brezilya'nın ortaklaşa kaleme aldığı bir mektubu BM Güvenlik Konseyi'nin üyelerine sunduğu yönünde ellerinde bilgi bulunduğunu söyledi.

BM kaynaklarından edinilen bilgiye göre mektup, Güvenlik Konseyi üyelerinin dışişleri bakanlarına hitap edilerek yazıldı ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a da iletildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim tarafından kaleme alındığı öğrenilen mektupta, İran'ın 1200 kiloluk düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye'ye göndermeyi kabul ettiği ve Tahran'da Türkiye, Brezilya ve İran tarafından imzalanan ortak bildirinin, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya tarafından (5 1 ülkeleri) gözden geçirilmesinin umulduğu kaydedildi.

Mektupta, Türkiye ve Brezilya'nın İran'ın nükleer programına yönelik meselenin yapıcı diyalog yoluyla çözülmesini istedikleri, bu kapsamda sorunun barışçıl çözümünü engelleyecek tedbirlerden kaçınılarak diplomasiye ve müzakerelere "şans tanınması gerektiğini" ifade ettikleri de öğrenildi.

BM Güvenlik Konseyi üyeleri, iki gün önce ABD tarafından toplantıya çağrılmış ve kendilerine 5 1 ülkeleri tarafından üzerinde uzlaşmaya varıldığı bildirilen ve İran'a yeni yaptırımlar getiren bir karar tasarısı metni sunulmuştu.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz