Avrupa Birliği

Avrupa Birliği (kısaca AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1992 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 445 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH’ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30'luk bölümünü oluşturur.

Avrupa Birliği, tüm üye ülkeleri bağlayan standart yasalar aracılığıyla, insan, eşya, hizmet ve sermaye dolaşımı özgürlüklerini kapsayan bir ortak pazar (tek pazar) geliştirmiştir. Birlik içinde tarım, balıkçılık ve bölgesel kalkınma politikalarından oluşan ortak bir ticaret politikası izlenir. Birliğe üye ülkelerin on dokuzu, Euro adıyla anılan ortak para birimini kullanmaya başlamıştır. Avrupa Birliği, üye ülkelerini Dünya Ticaret Örgütü'nde, G8 zirvelerinde ve Birleşmiş Milletler'de temsil ederek dış politikalarında da rol oynamaktadır. Birliğin yirmi yedi üyesinden yirmi biri NATO'nun da üyesidir. Schengen Antlaşması uyarınca birlik üyesi ülkeler arasında pasaport kontrolünün kaldırılmasının da arasında bulunduğu pek çok adlî konu ve içişileri düzenlemelerinde Avrupa Birliği'nin payı bulunur. 

Avrupa Birliği, devletlerarası ve çok uluslu bir oluşumdur. Birlik içinde kimi konularda devletlerarası anlaşma ve fikir birliği gerekir. Ancak belirli durumlarda uluslarüstü yönetim organları, üyelerin anlaşması olmaksızın da karara varabilir. Avrupa Birliği'nin bu tip haklara sahip önemli yönetim birimleri Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi, Liderler Zirvesi, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa Merkez Bankası'dır. Parlamentoyu, Avrupa Birliği vatandaşları beş yılda bir oylama yöntemiyle seçerler.

Avrupa Birliği yirmi yedi bağımsız devletten oluşur. Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır. 

Birliğe katılmayı bekleyen 6 aday ülke vardır bunlar: Arnavutluk, İzlanda, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye'dir. İzlanda müzakereleri askıya almıştır.Bosna-Hersek ve Kosova olası resmî adaylar olarak tanımlanmıştır.

AB karbon piyasasını revize ediyor
Karbon reformu konusunda uzlaşı sağlandı Azerbaycan, gaz tedariki coğrafyasını Avrupa pazarına kadar genişletiyor
AB, Karadeniz'in altından elektrik hattı döşeyecek Türkmen gazının Türkiye ve Avrupa'ya taşınması çok önemli bir açılım AB menşeli bazı tarım ürünleri ve bebek maması ithalatında tarife kontenjanları düzenlendi Avrupa Birliği'nden Twitter'a uyarı AB, ekimde 38,2 milyar avro dış ticaret açığı verdi Euro Bölgesi'nde enflasyon çift hanede Faruk Kaymakcı: Rusya'ya yaptırımların delinmesine yönelik adım atmadık AB, ABD'nin Enflasyonu Düşürme Yasası'ndan muafiyet istiyor Kişi başına milli gelirde Avrupa’da sondan 6’ncıyız AB reformlara hazırlanıyor Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin gündemi belli oldu İtalya enerji konusunda adımlar atılmasını bekliyor AB'de yeni otomobil satışları yükseldi Avrupa Birliği'nden tarıma 300 milyar avro kaynak Kosova AB’ye üyelik başvuru dilekçesini imzaladı Enerjide bağımlılığı azaltma planında anlaştı Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi geriledi Avrupa'da enerji krizi 'Rüşvet alan herkese yazıklar olsun' 14 ülkede 24 kişi gözaltına alındı Avrupa Birliği tavan fiyatta anlaşamadı AB'den dev şirketlere yeni vergi AB, Ukrayna'ya silah yardımı için kullanılan fonu artırıyor İran'dan AB ülkelerindeki kurum ve kişilere yaptırım kararı AB: AP'deki yolsuzluk iddiaları çok ciddi ve endişe verici AB dışişleri bakanları İran'a karşı yeni yaptırım paketi onaylayacak Avrupa Birliği'nden yeni yaptırımlar yolda