‘Adana silkeleniyor’

Gülsüm ERDEM EMEN ADANA'DAN gulsum.erdem@dunya.com

Adana’da son günlerde birbirinden güzel gelişmeleri gözlemliyoruz.. Bunların bir kısmını geçtiğimiz günlerde çıkan Adana Bölge ilavemizde de okuyucularımızla paylaştık. Hem bölge hem de firma bazında yeni heyecanlara tanıklık etmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 1 milyar dolarlık yatırım müjdesi bölgeye ayrı bir hareketlilik kazandırdı. Yumurtalık Serbest Bölgesi’ne yapılması planlanan bu yatırım, bölgeye kimya sektöründe büyük yatırımların da gelmesine vesile olacak gibi gözüküyor.

Adana, tarım ve hayvancılık sektöründe de iddialı gelişmelere gebe... Adana Ticaret Odası öncülüğünde yapımı planlanan Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi ile Adana’nın tarımsal verimliliğinin artırılması hedefleniyor. Beklentinin üzerinde ilgi gören ve farklı bölgelerden de yatırımcı çeken projede, şimdiden genişleme alanı için planlamalar yapılmaya başlandı.

Diğer taraftan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından hazırlanan Gıda İhtisas OSB ve Su Ürünleri OSB için de çalışmaların yoğunlaştığını görüyoruz. Gıda İhtisas OSB’de henüz çağrıya çıkılmadığı halde 80’e yakın başvuru alındığını öğrendik. Görünen o ki bu yatırım insanlarda büyük heyecan yaratmış durumda. Yeni yatırımlara ev sahipliği yapacak olan bölge, aynı zamanda şehir içinde kalan ve bu nedenle büyüme imkanı olmayan birçok firmanın da önünü açmış olacak. Su Ürünleri OSB’de ise tarla balıkçılığı ve karides üretimi planlanıyor. Büyük katma değer yaratması beklenen bu yatırım hem sektör hem de ülke için önemli değer yaratacak gibi. Beni asıl heyecanlandıran bir başka proje ise Adana’da Canlı Hayvan Et ve Et Ürünleri Serbest Bölgesi oluşturma hedefi. Malum gündemimizden hiç düşmeyen kırmızı et sıkıntısını düşününce ‘yerinde bir proje’ diye düşünüyor insan. Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkanı Ali Can Yamanyılmaz’ın dillendirdiği bu proje için de çalışmalara başlandığını öğrenmek beni mutlu etti. Yamanyılmaz’ın da dediği gibi ‘Adana silkeleniyor.’ Yeni yatırım hamleleriyle durağan geçen yılları geride bırakıyor.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün de desteğini gören yatırım planları kentte güzel bir sinerji yaratmış durumda.

Firmalara baktığımızda da aynı şevki görüyoruz. Sıkıntılara rağmen işlerini geliştirmek, pazar paylarını artırmak adına büyük bir gayret içindeler. Kimisi tasarım merkezi kuruyor, kimisi ürün geliştirme ve Ar-Ge merkezi. Şu an için sizlerle paylaşamayacağım, özellikli ürün yatırımı yapan firmalarımız da var. Katma değeri yüksek ürün imalatı ve ihracatına odaklanmış olan bölge firmaları yeni yatırımcılar için de örnek teşkil ediyor.

Yıllardır Marmara Bölgesine alternatif olduğunu dillendiren Çukurova; sanayi, ticaret ve hizmet sektöründe model olacak projeler ile bu iddiasını sürdürecek. Mersin, Adana ve Osmaniye’nin heyecanla beklediği Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın da devreye girmesiyle bölge bambaşka bir gelişme ivmesi yakalayacak.

Tüm yazılarını göster