Alfa kuşağının ilgisini çekemeyen gazetede ne rotatif sesi kalacak, ne mürekkep kokusu

Garbis KEŞİŞOĞLU DÜNYA'DA MEDYA garbis.kesisoglu@dunya.com

Yazılı medyanın üzerindeki kara bulutlar yoğunlaşırken “Önümüzdeki 10 yıl içinde neler olacak?” sorusu ağırlık kazanıyor. Bu yaşamsal soruya net bir cevap verebilmek bugün için hayli zor... Çünkü, teknolojik yeniliklerin yanında gazete yönetimlerinin bunlardan yararlanarak yeni stratejiler geliştirme becerisi de süreç üzerinde belirleyici olacak. Bir taraftan teknoloji devleri yeni hamleler peşinde... Diğer taraftan sanal zeka da basındaki yerini almaya başladı. Bu baş döndürücü değişim ortamında gazete yönetimleri gemilerini dev teknoloji dalgalarından koruyabilmek için nasıl bir refleks geliştirecek, nasıl bir kaptan ustalığı gösterecekler? Gazetelerini yaşatabilmek için güncel gazeteciliğin olanaklarını hangi oranda hayata geçirebilecekler? Gelecek 10 yılın falı, işte bu soruların cevaplarıyla şekillenecek... Kuşkusuz, tüketici alışkanlıklarındaki değişimleri de göz önünde tutmak gerekir... Özellikle de yeni kuşakların köklü değişimler gösteren tercihlerini.

Kilit soru: Yeni kuşak medyayı nasıl kullanacak?

Jenerasyon (nesil/kuşak) kavramı şöyle sınıflandırılıyor:
# 1945’ten önce doğanlar, “Gelenekseller” olarak adlandırılıyor,
# 1946-1964: “Boomer’ler“,
# 1965-1976: “ X Jenerasyonu”,
# 1977-1995: “Milenyumlular”,
# 1996-2012: “ Z Jenerasyonu” (İnternet nesli),
# 2013-2025: ”Alfa Jenerasyonu” (Milenyumluların çocukları).

Şu sırada, Alfa neslinin çocukları 6 yaşında... Bu çocuklar, önümüzdeki 10 yıl içinde birer medya tüketicisi olacaklar... Peki, medyayı nasıl kullanacaklar?

Kilit soru, işte bu. Bu en yeni kuşak, tamamen akıllı telefon dünyasında büyüyor. Daha şu yaşta akıllı telefonlarını alıp kendi odalarına kapanıyorlar. Snapchat, Instagram ve tik tok ile vakit geçiriyorlar. Günlük haberlerle ilgilendikleri yok ve bu gidişle de pek ilgilenmeyecekler.

Yeni kuşağın dünyası: Akıllı telefon ve video

Akıllı telefonlar, son ölçümlemeleri göre, aile düzenini de sarsmaya/değiştirmeye başladı. Aileler topluca televizyon seyretme alışkanlığından giderek uzaklaşıyor.

Alfa nesli için, YouTube‘daki video kanalları daha önemli.

Geleceğin medya tüketicileri olacak bu çocukların davranış modelleri, medyanın kaderini çok yakından ilgilendiriyor. Gazete portalları ile TV kanallarına ilgi göstermedikleri için, reklam konusunda kendilerine nasıl ulaşılacak?

Beklenen o ki, Alfa kuşağının tercihleri, medyadaki iş programlarını altüst edecek. Bu kuşağa ulaşabilmek için, yeni görsel kanalların devreye girmesi gerekecek. Günlük dünya haberlerine sıcak bakmayan bu gençlerin tüketim alışkanlıkları da kuşkusuz değişik olacak. Anne babalarının abone olduğu gazete ve dergiler, mevcut “konvansiyonel” yapılarıyla bu gençlerin ilgisini çekmeyecek. Hatta akıllı telefonların markaları, giyim markalarının da önüne geçecek.

Aile bağı gevşiyor, akıllı telefon bağı artıyor

Bugün 6-7 yaşları arasındaki çocuklar bile kendi akıllı telefonlarının sahibi olabiliyor. Amerika’da yapılan araştırmayla sağlanan verilere göre:

# 8-9 yaşları arasında yüzde 33...
# 10-11 arasında yüzde 75...
# 12-13 arasında ise yüzde 95 oranında akıllı telefon kullanılıyor.
Sosyal medya kullanımında ise durum şöyle:
# 10 - 11 yaşları arasında yüzde 24 Tik Tok, yüzde 14 Instagram;
# 12 - 13 yaşları arasında yüzde 28 Tik Tok, yüzde 44 Instagram;
# 14 - 15 yaşları arasında yüzde 14 Tik Tok, yüzde 70 Instagram;
# 16 - 18 yaşları arasında yüzde 6 Tik Tok, yüzde 73 Instagram.

Oranlar, ülkelere göre değişiyor... Aile bağlarının günden güne gevşediği Batı dünyasında bu oranların önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşması bekleniyor. İnsandan insana iletişim gerilerken insan ile aletlerin artan iletişimi, yaşam biçimine dönüşüyor.

Alfa kuşağının ilgisini çekebilen yaşayacak

Kağıda aşina olmayan, dünyasını akıllı telefonda/ tablette bulan bir kuşak...
Alfa kuşağı, medyanın geleceği için bangır bangır alarm zilleri çalıyor.
Gazete yöneticilerinin işte bu gerçeklik karşısında başlarını iki ellerinin arasına alıp saniye gecikmeden kendilerine sorması gerekiyor:

Neler yapmalıyım ki, Alfa kuşağının merakını/ ilgisini kendi ürünüme çekebilmeliyim?
Yeni kuşak durup dururken geleneksel medyaya uymayacağına göre, gazetelerin onlara yaklaşması gerekir. Sihirli kavram, merak ve ilgi çekebilmek... Sıkı gazetecilerle ses getiren, kaliteli gazetecilik yaparak ilgi odağı olacaksınız... Yeni kuşakların önem verdiği çevre gibi konularda da ufuk açıcı gazetecilik yapmayı başaracaksınız.

Gelecek 10 yılda gazetelerin kaderini, yönetimlerin bu alanda sergileyeceği beceri belirleyecek. İyi gazetecilikle yeni kuşakları kavrayabilecek olanların, okur bulma ve hayatiyetlerini sürdürebilecek kadar reklam alma şansları olabilecek...

Bunu başaramayan kurumlarda ise ne mürekkep kokusu kalacak, ne de rotatif sesi.

TİK TOK’TA ENDİŞE KAYNAĞI, KONTROL EDİLEMEYEN ORTAM

Özellikle ABD’de ebeveynler açısından tehlikeli bir hale gelen TİK TOK, video programları hazırlamak için kullanılan bir uygulama (App). Bu uygulamayı çocuklar, kendi aralarında videolar hazırlayıp yaymak için kullanıyor. Önemli sıkıntı şurada: Uygulamayı ebeveynler kontrol edemiyor... Kontrolsüz ortamda çocuklar, yaşlarının üzerindeki kişilerle de iletişim kurabiliyor. Bu da aileler için endişe kaynağı oluyor.

Bazı çocukların takipçileri yüz binleri aşmış durumda. Endişeli ebeveynlere karşılık, bu uygulamanın küçük yaşta yaratıcılığı desteklediğini öne süren psikologlar da var. TİK TOK’a kendini kaptıranlar, dersleri dahil başka bir şeyle ilgilenmiyor. Bu durum, özellikle basılı medya için de önemli bir tehdit oluşturuyor.

Tüm yazılarını göster