Altında kritik destek tutunmaya devam ediyor

Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde tarafların iyi niyet adımları atması piyasaları rahatlatırken, altın gibi güvenli liman olma özelliği olan kıymetli madenlerin fiyatlamalarının üzerinde baskı sürüyor. Ticaret görüşmelerindeki olumlu hava sürerken, ABD başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensiky’den Joe Biden’ın oğlunun soruşturulmasını istemesi iddiası sonrası Trump’ın Başkanlıktan azil edilmesi gündeme gelmesi, altına güç kazandırmasına rağmen yukarı yönlü hareketinde kalıcılık sağlayamadı. Bu haberi akışı sonrası son üç haftanın en yüksek seviyesini 1535,74 dolar/onsla kaydetmesine karşın, azil soruşturmasında Trump aleyhine bir sonuç çıkmayacağı beklentisi sonrası fiyatlamalar normale dönerken altın satış baskısıyla 1500 dolar/onsun altında 1496,98 dolar/onsla haftayı tamamladı.

Altın geçtiğimiz haftaya 1514,35 dolar/ons seviyesinden giriş yaptıktan sonra, haftanın ilk gününde piyasalar genel olarak ülkelerin Satın Alma Müdürleri endeksi (PMI) verilerini takip etti. Almanya’da 41,4 olarak açıklanan İmalat PMI verisi Almanya ekonomisinin resesyonuna dair kaygıları derinleştirirken altın bu süreçte pozitif ayrıştı. Diğer taraftan aynı gün ABD’de açıklanan PMI verisiyse hizmet satın alma verisinin aksine üretim satın alma müdürleri verileri beklentilerin üzerinde duyurulması güçlenen altın fiyatlarını tekrardan aşağı yönlü baskıladı. Birleşmiş milletler toplantısının gerçekleştiği geçen hafta, toplantıdan çıkan mesajlarla piyasalar yön bulmaya çalışırken altın da yapılan açıklamalar neticesinde yön bulmaya çalıştı. Birleşmiş Milletler toplantısının açılış konuşmasını yapan Donald Trump; Çin’den İran’a birçok konuya değinirken ekim ayında gerçekleşecek olan Çin’le yapılacak toplantı öncesi şikayetlerini yinelemesi altına pozitif etki etti. Aynı gün ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Trump’ın Joe Biden’ı alt etmek için Ukrayna Devlet Başkanından yardım istediği gerekçesiyle hakkında azil soruşturması başlattığını duyurdu. Yaşanan bu gelişme sonrası altın yukarı doğru hızla ivmelenerek 1535,74 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Piyasalar bir yandan Birleşmiş Milletler toplantısında yapılan açıklamaları takip ederken, diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’dan Joe Biden’ın oğluna dair soruşturma yapılmasını talep etmesiyle ilgili açılan soruşturmayla ilgili gelişmeler takip ediyor. Trump suçlamaları reddederek konuşma metnini paylaştı. Bu konuyla ilgili gelişmeler piyasaların yakın takibindeyken Trump Çin’le yapılan görüşmelerin gayet iyi gittiğini, anlaşmanın düşünülenden daha erken yapılacağını söyledi. Bu açıklama sonrası altının hızla satış dalgasına kapılarak 1500 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilmesine vesile oldu. Perşembe gününde istihbaratta çalışan bir muhbir Trump’ın başka bir ülkeden yardım istediğine dair şikâyet dilekçesini kamuoyuyla paylaştı. Başkan açısından işler olumlu gitmezken piyasalar bu süreci dikkatle takip ediyor. Cuma günkü seansta ABD’de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri beklentilerin üzerinden açıklanmasıyla büyüme üzerinde olumlu sinyaller verirken altını negatif yönde baskıladı ve altın bu süreçte 1487 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Seans sonuna doğru toparlanma çabasıyla 1496,98 dolar/onstan dengelenen sarı maden, önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 1.1 kayıp yazmış oldu.

ABD-Çin ticaret görüşmelerinde olumlu rüzgarlar sürüyor olsa da, taraflar henüz anlaşma adına somut bir adım atmış değil. Taraflar Ekim ayında Washington’da bir araya gelecek, bu görüşmelerden çıkacak olumlu sonuç altın fiyatlarını baskı altına alabilir. Aksi durumdaysa altının 1600 dolar/ons seviyesine uzanması çok uzun sürmeyecektir. Bu hafta Çin piyasalarının kapalı olması dolayasıyla ticaret görüşmelerine dair bir haber akışı beklenmezken, 1486 dolar/ons altın için kritik destek seviyesi olarak yerini korumakta.

Tüm yazılarını göster