Dolarla kazanan da sevinemiyor

Aysel YÜCEL SEYİR DEFTERİ aysel.yucel@dunya.com

Tüm sektörlerde olduğu gibi lojistik sektörünün de en önemli gündemi ‘kur artışı’. Hatta gelişmeleri almak için telefonla aradığım sektör başkanlarından, çağrıda adımı görünce ‘kesin kur için arıyordur’ diyenler olmuş.

Evet, sektörün en önemli gündemi bu, çünkü ekonomideki gelişmelerden en hızlı etkilenen sektörlerden biri de lojistik. Kur artışı durmuyor, durum giderek vahimleşiyor. Özellikle karayolu tarafında sıkıntı giderek büyüyor. Bu denli hızlı bir artışın mal hareketini bıçak gibi kesebileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, “Mallar antrepolarda bekletiliyor. İthalatçı mal getirmiyor, getiren de malını çekmek istemiyor. İthalat taşımaları çok azaldı” diyor ve UTİKAD Başkanı Emre Eldener’in söylediği gibi bu gelişmenin ihracat navlununa artış olarak yansıyacağı uyarısını yapıyor.

Gemi ihracatçıları ve armatörler için doların yükselmesi pozitif bir gelişme gibi görünse de bu kazancın sürdürülebilir olmadığının herkes farkında. Çünkü iç pazardaki sıkıntı doğrudan o ihracatçı firmalara da yansıyor. Özellikle yakıt ve personel giderlerinin armatöre maliyeti artıyor. TL’nin dolar karşısında sabun gibi erimesinden büyük üzüntü duyduğunu dile getiren KOSDER Başkanı Hüseyin Kocabaş, stabil olmayan bir kurun tüm sektörlere olduğu gibi armatörlere de olumsuz yansıdığına dikkat çekerken, Afrika’da bile 8 yıldır kurda artış olmadığını hatırlatıyor.

Son günlerde en çok duyduğum konulardan biri de yabancı yatırımcının tedirginliği. Birçok farklı sektörde benzer durum var. Stabil olmayan ekonomi yatırımcıyı da ürkütüyor. Bazı şirketler yatırımlarını askıya alırken diğerleriyse yatırımı başka ülkeye kaydırma planları yapıyor. GYİB Başkan Yardımcısı Başaran Bayrak da yurt dışında Türkiye ekonomisine yönelik çok ulumsuz spekülasyonlar yapıldığını ve bunun yabancı yatırımcıyı olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Kısacası sektör, Türk Lirası'ndaki bu değer kaybının önüne geçecek önlemlerin acilen alınmasını istiyor. Türkiye’nin yeniden yabancıların gözde pazarı olduğu günleri iple çekiyor.

Tüm yazılarını göster