Dünya Odalar Yarışması’nda Gaziantep’in 2 projesi yarışacak

Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Dünya Odalar Federasyonu(WCF) tarafından düzenlenen Dünya Odalar Yarışması’nın bu yıl 11.’si düzenlenecek. 12 Haziran tarihindeki organizasyon Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleştirilecek. Ülkemizden finale kalan 4 projenin ikisi Gaziantep’ten. Gaziantep Sanayi Odası “eğitim”, Gaziantep Ticaret Odası “en sıradışı” proje kategorisinde hazırlamış oldukları projelerle yarışacak.

Şu olumsuz ülke ve dünya gündeminde Gazianteplilerin yüzünü güldüren önemli bir gelişme olduğu için bugünkü yazımda bu konuyu işlemek istedim. “Gaziantep her alanda fark yaratmayı başaran inşaların kentidir” diyoruz ya hep yine hakkını verdi. Üstelik bu Dünya Odalar Yarışması’na hiçte yabancı değil Gaziantepliler. Çünkü 2005 yılında Gaziantep Sanayi Odası aynı yarışmada “Marka Şehir Projesi” ile birincilik ödülünü alarak ülkemizin gururu olmuştu. Şimdi heyecan yine dorukta, yine Gaziantep’ten kendine yakışan bir başarı ile dönmesi bekleniyor.

Odalarımızın “Eğitim” ve “En sıradışı” proje kategorilerinde yarışacak projelerinin detayını vermekte fayda var. Sanayi Odamızın projesi Meslek Eğitim Merkezi, Ticaret Odamızın projesi Suriye Masası.

Meslek Eğitim Merkezi, Gaziantep sanayisinin ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Gaziantep Sanayi Odası işbirliğiyle Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alan içerisinde kuruldu. 2017 yılında faaliyete geçen Merkez içerisinde, mesleki eğitim atölyeleri, laboratuvarlar ve idari eğitim salonları bulunuyor. Merkezde, meslek sahibi olmak isteyen gençler, kadınlar engelliler, göçle Gaziantep’e gelen ve dezavantajlı grup olarak nitelendirilebilecek tüm işsizlere eğitimler veriliyor. Merkezde, çeşitli meslek alanlarında kalifiye eleman sıkıntısı yaşayan işletmeler, hayat boyu öğrenme kavramını destekler nitelikte bireysel niteliklerini geliştirmek ve istihdam edilebilirliklerini artırmak isteyen kişiler, mevcut çalışma alanlarından memnun olmayıp farklı mesleklerde kendilerini geliştirerek daha fazla gelir elde etmek isteyen kişiler de eğitim alabiliyor.

Suriye Masası Projesi ise 2011 yılında Suriye'de yaşanan iç savaş öncesi Gaziantep Ticaret Odası’na kayıtlı Suriyeli firma sayısı 12 iken, bu sayının 2015 yılında 571'e yükselmesiyle Suriyeli firmalara hizmet vermek, yaşadıkları sorunların çözümü noktasında bir başvuru noktası olmak ve bu sorunların çözümüne yönelik çeşitli projeler geliştirmek amacıyla 2016 yılında hayata geçirilen bir proje. Son olarak Gaziantep Ticaret Odası’na kayıtlı Suriyeli firma sayısının 1500’ü geçtiği bilgisini paylaşayım. Suriye Masası Projesiyle, Oda üyesi Suriyeli firmaların karşılaştığı sorunları belirleyerek, yetkili kurumlar nezdinde çözümler üretilmeye çalışılıyor, mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri düzenleniyor, Suriyeli üye firmaların her türlü bilgi ve danışmanlık ihtiyaçlarının karşılanarak, doğru mercilere yönlendirilmesi (Sicil işlemleri, yeni şirket kurma, üye bilgileri, fuarlar, İhaleler, vize, bankacılık sorunları, vatandaşlık konuları, yeni kanunlar, Suriye sınır kapılarının durumları… vb.) sağlanıyor. Ve çeşitli konularda seminer ve toplantı organizasyonları yapılıyor.

Emeği geçen herkesin yüreklerine sağlık.12 Haziran’da Gaziantep’in yine ülkemize mutluluk, gurur ve moral kaynağı olmasını dileyerek, başarılar diliyorum.

Tüm yazılarını göster