Elektrikli araçlara geçişte sentetik yakıtlar bir ara çözüm mü?

Gelecekte, yüzde 100 içten yanmalı motorların tamamı karbon nötr yakıtlarla çalıştırılabilir. Mevcut araçlar yenilenebilir yakıtlarla doldurularak çevresel hedeflere ulaşılmasına yardımcı olabilir.

Koray ÖZTOPÇU Mobilitiye Doğru

Karbon emisyonlarını azaltmak çağımızın en büyük zorluklarından biri ve bu hedefe ancak yakın gelecekte fosil yakıt kullanımını önemli ölçüde azaltırsak ulaşılabiliriz. Günümüzde çokça tartışılan yenilenebilir sentetik yakıtların kilit rol oynayacağı alan burası olacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen sentetik yakıtlar karbon nötr yanma sağlarken, uygulama da sadece yeni araçlar için değil, halihazırda mevcut olan 1,3 milyar kadar araç için de geçerli.

Karbon emisyonu konusunda şeffaflığın yanı sıra yenilenebilir sentetik yakıtlarla gelecekteki iklim hedeflerine nasıl ulaşılabileceği ve sürdürülebilir yakıt kaynakları 2030’da hareketlilik için çok önemli bir hedef durumunda.

Yenilenebilir sentetik yakıtlara ilişkin gerçekler ve rakamlar

Gelecekte, yüzde 100 içten yanmalı motorların tamamı karbon nötr yakıtlarla çalıştırılabilir.

Mevcut araçlar yenilenebilir yakıtlarla doldurularak çevresel hedeflere ulaşılmasına yardımcı olabilir.

2050 yılına kadar, sentetik yakıtların büyük ölçekli kullanımı karbon emisyonlarında çok büyük tasarruf sağlayabilir.

Sentetik yakıtlar, emisyon hedeflerine ulaşma konusunda büyük bir potansiyel sunuyor. Burada dikkatler, yenilenebilir olarak adlandırılan yakıtlar üzerinde yoğunlaşıyor. Bu terim, ilgili yakıt karışımının benzin, dizel gibi standartlara veya benzer alternatiflere uygun olduğu anlamına gelir.

Günümüzde dizel araçlar zaten pompada bulunan blue dizel yakıtla doldurulabiliyor ve bu da karbon emisyonlarının yüzde 20’ye kadar azaltılmasına yardımcı oluyor. Prensip olarak, tasarruf edilen karbon emisyonu, karışıma ve üretim yöntemine bağlı olarak yüzde 100’e kadar çıkabiliyor.

Yenilenebilir sentetik yakıtların avantajları ve zorlukları

Sentetik yakıtlar birçok avantaj sunar. Karıştırılabilir veya kendi başlarına bir ürün olarak kullanılabilirler. Eski içten yanmalı motorların bunları kabul edecek şekilde modifiye edilmesine gerek yoktur. Mevcut altyapı kullanılabileceği için benzin istasyonları yenilenebilir sentetik yakıtları ürün yelpazesine kolaylıkla ekleyebilir. Karbon nötr bir döngü ve neredeyse sınırsız bir yakıt kaynağı sağlayan yenilenebilir sentetik yakıtların üretimi için atmosferden karbon emisyonu çekilebilir.

Yenilenebilir sentetik yakıtların zorlukları ise karbon nötr üretim için tedariki hala yetersiz olan yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğe ihtiyaç duymaları... Yenilenebilir sentetik yakıtlara yönelik mevcut üretim tesisleri düşük kapasiteye ve yüksek üretim maliyetlerine sahiptir. Ancak üretim kapasitesinin genişletilmesi ve bununla bağlantılı daha düşük maliyetlerden yararlanılmasıyla yenilenebilir sentetik yakıtlar çok daha uygun fiyatlı hale gelebilir.

Biyoyakıtların avantajları ve zorlukları

Biyoyakıtlara her zamankinden daha fazla talep var. Uluslararası Enerji Ajansı, 2026’ya kadar küresel biyoyakıt talebinde yüzde 28’lik yani 41 milyar litreye eşdeğer bir büyüme öngörüyor. Biyoyakıt şu anda yerini aldığı fosil yakıtlardan yüzde 10-20 daha ucuz durumda.

Daha fazla ülke biyoyakıtların ekonomik ve çevresel faydalarını fark ettikçe ortak bir araç haline geldi. Bu müdahale, talebi önemli ölçüde artırdı; birçok ülke de bugün küresel biyoyakıt tüketiminin beş kat artmasında önemli bir rol oynadı.

Artık ve atık malzemelerden üretilen biyoyakıtların kullanımını konusunda çok fazla haber görüyoruz. Karbon emisyonlarını en aza indirme potansiyelleri, biyoyakıtları çevrenin korunması ve sera gazlarının azaltılmasına ilişkin mevzuatın tatmin edilmesi açısından önemli bir adım haline getiriyor. Biyoyakıtlar, sürdürülebilirlik kriterlerini karşılarken, geniş bir ölçekte piyasaya sürüldüğünde, hemen ulaşılabilmeli ve bulunabilmeli. Bileşenlerin bulunabilirliği, aşılması gereken mevcut zorluklardan biridir.

Tüm yazılarını göster