FED kararı sonrası altın 8 ayın zirvesinde

Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

ABD’de yılın ilk FOMC toplantısının ve ABD-Çin görüşmesinin ikinci randevusunun gerçekleştiği haftada, FED ’in 2019 yılı faiz artımı ve bilanço küçültmeyle ilgili güvercin tondaki açıklamalarıyla altın son 8 ayın zirvesini kaydettiği haftayı geride bıraktı. Haftayı 1317,76 dolar/onstan tamamlayan sarı maden, önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 1.1’lik kazanç yazmış oldu. Diğer taraftan gümüş tarafına baktığımız zaman; altınla paralel performansı sergileyerek 16.18 dolar/onsa kadar uzanarak son 6 ayın en yüksek seviyesini kaydetti.

Önceki hafta FED’in bilanço küçültme programına ara vereceğine dair haberlerin gelmesi sonrası toparlanma yaşayan sarı maden, haftaya 1302,90 dolar/ons seviyesinden başladı. Haftanın ilk gününde ABD’nin Çin’le yapacağı görüşmeye katılacak isimlerin belli olurken, görüşme öncesi piyasalarda ABD-Çin gerginliğinin tekrardan oluşacağına dair kaygılar arttı. Bu kaygılar dolayısıyla altın haftanın ilk gününe satıcılı seyir izleyerek 1297,02 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Piyasalar Salı gününde FED toplantısı öncesi, toplantıdan faiz kararı çıkmamasının yanı sıra toplantı sonrası bilanço küçültmeye dair mesajların verileceği beklentisiyle altın pozitif seyir izlediği seansı geride bıraktı. Merakla beklenen FED’in yılın ilk FOMC toplantısı Çarşamba gününde gerçekleşirken, FED başkanı Jerome Powell’in toplantı sonrası güvercin tutumu altını yukarı taşıdı. FED beklentiler doğrultusunda faiz kararında değişikliğe gitmezken, karar sonrası yapılan açıklamada faiz artırımı konusunda sabırlı olunacağına vurgu yapıldı. Başkan Powell’in yaptığı açıklamada ekonomiyi en iyi şekilde desteklemek için faiz konusunda sabırlı olunması gerektiğini tekrarladı. Bilanço daraltma konusuna da değinen başkan, bilanço daraltmanın piyasada türbülansa yol açmasını istemediğini aktarırken, küçültme programına da ara verileceği beklentisi oluşturmuş oldu. Perşembe gününe gelindiğinde ABD Başkan Donald Trump Çin’le yapılan müzakerelerin gayet iyi gittiğini ancak görüşmelerin nihayete ermesi için Çin devlet Başkanı Şi Ciping’le bir araya gelmeleri gerektiğini aktardı. Ticaret savaşları adına olumlu mesajlar ve görüşmeler süreceğine dair beklentiler altını pozitif yönde etkilerken, 1326,15 dolar/onsla son 8 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftanın son gününde ABD çalışma bakanlığı tarafından açıklanan tarım dışı istihdam verisi 165bin beklentisini aşarak 304 bin olarak açıklandı. Federal hükümetin kapalı olması dolayısıyla işsizlik oranındaki artışa rağmen, tarım dışı istihdamdaki iyi görünüm doları güçlendirirken, altını satışa zorladı. Seans sonunda 1317,76 dolar/onstan dengelenen sarı maden, üst üste ikinci haftayı da yeşilde kapatmış oldu.

FED’in faiz artırımı konusunda aceleci olmayarak, güvercin tutum içerisinde olması, piyasaları rahatlatırken altını 1320 dolar/onsun üzerine kadar taşıdı.  FED kararı sonrası piyasalar odağını ABD-Çin görüşmesine çevirmiş durumda.  ABD-Çin görüşmesinden çıkacak olumlu bir sonuç, altının yukarı yönlü hareketini destekleyerek daha da ivmelenmesine sağlayabilir. 1330 dolar/ons seviyesi altının aşması gereken önemli bir direnç olarak önünde dururken, bu seviyenin aşılmasıyla birlikte sarı maden kendinden emin yürüyüşünü aralıksız sürdürecektir.

Tüm yazılarını göster