Gaziantepli KOBİ’ler “yatırıma devam” diyor

Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

KOBİ'ler her ülkede olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de son derece önemli bir yere sahip.

Ülkemizdeki toplam girişim sayısının yüzde 99'unu KOBİ'ler oluşturuyor. Gaziantep sanayisi içerisinde de KOBİ’lerin çok önemli bir yeri var. Ülkelerin kalkınmasında KOBİ’lerin daha fazla pay sahibi olabilmesi hep arzulanır. Sanırım Gaziantepli KOBİ’ler sürekli yatırım yaparak ve büyüyerek ülkemizin kalkınmasında önemli bir görev üsleniyor. 2017 yılında yine yatırım yaptılar, yine büyümelerini gerçekleştirdiler, yine farklı ürünler geliştirdiler, yine farklı ülkelere ihracat gerçekleştirdiler, yine istidam sağlamaya devam ettiler. Ve 2018 yılına moralli girerek yatırımlarında hedef büyüttüler.

Buyrun Gaziantep’in KOBİ’lerinden bazı notlarım;

-2017’de hem istihdamda hem de ciroda yüzde 25 büyüyen Günmak Makine, bulgur işleme makineleri, mercimek işleme makineleri, bakliyat ve hububat makineleri, kinoa makineleri, kabuk soyucu makinelerin yanına makarna makinesi de ekledi. Mısır ve Suudi Arabistan'dan sonra Amerika ve Kanada için makineler üreten Günmak, 2018’de Polateli-Şahinbey OSB'de yer almayı planlıyor.

-Geleneksel Antep fıstığından farklı lezzetler üreten Fıstık Evi, Fıstıkella, Bademella ve Enerjix Fıstık gibi markalı ürünleriyle farklı lezzet arayanların tercihi olurken ihracatta önemli atılımlar gerçekleştiriyor.

-Motif Grup’un ahşaptan iç kapı, mutfak, hilton, dolap, akustik panel, laminat parke ana başlıkları altında yaklaşık 100 civarı ürün çeşitliliğine sahip Baydoor firması, 2018 yılında üretim kapasitesini yüzde 40 artırmayı hedefliyor. 300 kişiye istihdam sağlayan firmanın yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 500'ü aşkın satış noktası bulunuyor ve 2017 yılında yaklaşık 1,5 milyon dolarlık ihracat yaptı. Baydoor,2020 yılına kadar Türkiye'nin 10 ilinde concept mağaza açmayı planlıyor.

-Ak Değirmen Makine, Dubai’de, Cezayir’ de büyük ölçekli anahtar teslimi tesisler kurdu, Suriye’de yaşanan savaşa rağmen 6 yıl içerisinde beşinci tesisini teslim etti. 2018 yılında ise cirosal bazda yüzde 15-20 arası büyümeyi hedefleyen firma, ekonomideki durgunluktan dolayı askıya aldığı Gaziantep 5. OSB’de2 milyon dolarlık yeni tesis yatırımlarını da gündemlerine tekrar almaya hazırlanıyor.

-Karen İnşaat, 2018 yılının ortaları gibi beş yıldızlı 180 adet rezidans ve 126 adet otel odasından oluşacak beş yıldızlı Shimall Otel ve Kongre Merkezi projesini tamamlamaya yönelik çalışırken ayrıca Suriye’de devlet binalarının tadilat ve restorasyonunu gerçekleştiriyor.

-Burçak Baharat, 2018’de 2 milyon dolarlık bütçe ile Gaziantep İslahiye OSB'de biber üretim tesisi kurarak hem üretim kapasitesini hem de çeşitliliğini artırmaya yönelik bir yatırıma başladı.

-Yılmaz Medikal, göz cerrahisinde kullanılan farklı özelliklere sahip bıçak üretimi ve özellikli alerji test ürünü çeşitleri ile dikkat çekerek tüm dünyaya ihracat gerçekleştiriyor.

-Kadayıf ve künefe severlerin uğrak noktası olan Cumba Künefe, İstanbul ve Dubai’de şube açmayı planlıyor. 30 civarında künefe çeşidi üreten Cumba, 2018 yılında 8 çeşit ürün daha piyasaya sunacak.

-Lezzetli kebaplarıyla tanıtan Halil Usta, yeni nesilin işe el atmasıyla “Hu burger” adını verdikleri burger ile ürün çeşitlendirmesine gitti, son olarak Halil Usta, baklava üretimine de başladı. Halil Usta markasının ünü bölge sınırlarını çoktan aşmış durumda, Türkiye’nin ikinci Nusr-Et’i Gaziantep’ten çıkacak gibi görünüyor.

Son söz; Gaziantepli KOBİ’ler başarsın biz yazalım, hiç bıkmadan yazmaya bizimde sözümüz olsun.

Tüm yazılarını göster