Japon Toyo Ink yeni fabrika kuruyor Türkiye’den ihracatı ikiye katlayacak

Hakan GÜLDAĞ hakan.guldag@dunya.com

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeyiz…

Toyo Ink fabrikasını ziyaret ediyoruz…

Toyo Ink Group, Japonya merkezli. Manisa OSB’de ve Ege’de birçok Japon yatırımı var.

Ege’nin ve Türkiye’nin en eski markalarından Kemal Kükrer’in dünyanın en büyük sos üreticisi Japon Ajinotomo’ya satılması gibi görece bilinenleri bir kenara koyuyorum…

Son birkaç yılda bölgedeki Japon yatırımları dikkat çekiyor; 2017’de İnci Holding ile Japon devi GS Yuasa akü fabrikasının temelini attı. Mitsubishi Electric Manisa’daki ev tipi klima fabrikasının resmi açılışını geçen sene bu sıralarda gerçekleştirdi.

Şimdi de 2016 yılında DYO’nun mürekkep bölümünü satın alarak Türkiye’ye yatırımlarını başlatan Toyo Ink Group yeni bir fabrika için kolları sıvadı…

★ ★ ★

Toyo Ink CEO’su Yakup Benli ile fabrikayı gezerken yeni yatırımı sorduk:

“Bugüne kadar yapılan yatırımı en az ikiye katlayacak” dedi Benli, sonra detay verdi:

“2016 yılından bu yana Toyo Ink Türkiye’ye toplam 27 milyon dolarlık sermaye getirdi. Kurmayı planladığımız yeni fabrika için 30 milyon dolar daha yatırım yapılacak…”

Peki, yeni fabrika ne zaman faaliyete geçer?

“Hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. İnşaat ruhsatının alınması için çalışıyoruz.

Bu yıl inşaata başlarız. Yeni fabrikanın 2021’e kalmadan faaliyete geçeceğini ümit ediyoruz…”
★ ★ ★

Toyo Ink Group’un kökleri 1896 yılına uzanıyor...

O yıl grubun kurucusu Kamatoro Kobayashi, Tokyo’daki ilk mürekkep dükkanını kurdu. 1907’de ‘Toyo Ink’ adını alan şirket bugün dünyada 8 binden fazla çalışanıyla 22 ülkede yaklaşık 70 şirketle faaliyet gösteriyor.

Türkiye, odak ülkelerinden biri…

Toyo Ink, Avrupa, Rusya ve Ortadoğu’dan oluşan geniş bir coğrafya için Türkiye’yi üretim ve satış üssü olarak belirlemiş. Önümüzdeki dönemde üretim kapasitesinin artırılması ve daha önce satışı gerçekleştirilen ithal ürünlerin Türkiye’de üretilmesi hedefleniyor.

“Sırada dijital mürekkepler var” dedi Yakup Benli, “Şu anda Manisa’da ambalaj ve basım sektörlerine yönelik 5 farklı kategoride üretim yapıyoruz. Metal ambalaj sistemlerinde üretim yapan tek şirket konumundayız. Inkjet gibi dijital mürekkepleri, laminasyon tutkalları, plastik renklendiricilerin satışını yapıyoruz. Yeni fabrika ile ithalatını yaptığımız kimi ürünleri burada üretiyor olacağız. Toyo Ink, mürekkep ve kaplama malzemeleri üreteceği yeni fabrika ile bölgesel gücünü perçinleyecek.”

★ ★ ★

Yeni fabrika ile Toyo Ink’in Türkiye’deki yatırımı gibi üretimi de ikiye katlanacak.

Peki ya ihracat?

“Onu da ikiye katlayacağız” dedi Yakup Benli. DYO’dan satın alındığında toplam üretimin yüzde 5’i düzeyindeydi ihracat. Şimdi yüzde 15’i geçti. 37 ülkeye Türkiye’den ihracat yapıyoruz. Mevcut ihracatı iki yılda iki katına çıkarma hedefi koyduk. Görüyoruz ki, çok mümkün. 2019’da Avrupa’ya ihracatımız daha da artacak. Ağırlıklı olarak Ortadoğu, Rusya, doğu ve orta Avrupa ülkelerine yapıyoruz ihracatı…”

Afrika?

“Bizim sektörde henüz pek Afrika yok” dedi Benli, “Ama tabii şimdilik. Biz hedefimize Afrika’yı da aldık.”

★ ★ ★

Yakup Benli ve Toyo Ink yetkilileriyle fabrikayı gezerken Ar-Ge merkezine de uğradık. Burası Türkiye’nin ilk mürekkep Ar-Ge merkezi. Şimdilerde Belçika dahil, üretim noktalarında Türkiye’deki Ar-Ge’de geliştirilen ya da iyileştirilen ürünler üretiliyor.

“Zannedilmesin ki, formül Japonya’dan geliyor, biz de burada sadece bu formüle uygun üretim yapıyoruz” dedi Toyo Ink Ar-Ge yetkilileri, “Biz burada müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre ürün geliştirmeye ve bu yönde Ar-Ge’ye özel bir önem veriyoruz.”

Bu arada öğrendik ki, ToyoMatbaa Mürekkepleri A.Ş “Yaratıcılık ve Yenileşimden Yararlanma” kategorisinde 2018 Türkiye Mükemmellik Ödülü’nün sahibi olmuş… “Daha önce, 2016 Ege Bölgesi Mükemmellik Ödülü’nü almıştık” bilgisini verdi Yakup Benli, “Ayrıca TİM’in İnovalig yarışmasında İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü Kategorisinde ikincilik ödülünün de sahibiyiz. Türkiye’de sektörümüzde EFQM modelini uygulayan ilk şirketiz. Bu birikimlerle ve yeni yatırımlarımızla önümüzdeki dönemde ihracat tarafına iyice yükleneceğiz…”
★ ★ ★

Firmalarımız zor bir dönemden geçiyor. Daralan ve güvensizlik rüzgarlarının
sert estiği iç piyasa karşısında ihracat yapan firmalar ihracatını daha da artırmaya çalışıyor.

Daha önce ihracat yapmayanlar ise ihracat yapmanın yollarını arıyor.

Türkiye, içinde bulunduğu sıkıntıları ihracatla aşmaya yöneldi. İhracat yapan firma sayısı da artıyor.

Ancak ‘sürdürülebilir ihracat’ deyince notumuz zayıf. İhracat yapan firmalarımızın sayısı 75 bine ulaştı diyerek gururlanıyoruz. Gelin görün ki iş düzenli ihracat yapan firma sayısına gelince durum pek parlak değil.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın İMSAD’ın toplantısında paylaştığı bilgiye göre, Türkiye’de 3 yıl üst üste ihracat yapan firma sayısı 15 bin düzeyinde…

Son 10 yıldır düzenli ihracat yapan firma derseniz maalesef 10 bini bile bulmuyor. İzmir gibi geleneksel olarak ihracatçı bir kentimizde bile 10 yıl ve üzeri düzenli ihracat yapan firma sayısı bin bile değil. Ankara’nın bu konudaki notu daha da zayıf… Başkent’te düzenli ihracatçı firma sayısı 600 civarında!

Onun için Manisa’dan gelen bu güzel haber umutlarımızı artırıyor.

İhracatı odağına koyarak yatırım yapan uluslararası firmaların Türkiye ihracatına her bakımdan büyük katkısı olacak.

Japon devlerinin son dönemde Türkiye’ye bu açıdan ilgi duymaya başlaması ise ayrıca sevindirici…

Her düzeyde üretim ve ihracat politikamızı şekillendirenlere heyecanla duyurulur.

Japon yatırımcı en az 50 yıllığına geliyor 3-4 dev Japon firması Türkiye ile ilgili

Toyo Ink CEO’su Yakup Benli ile sohbet ederken, söz Japonların Türkiye’ye bakışına geldi:

“Japon şirketlerin Türkiye’ye bakışı çok olumlu... Yatırım konusunda, seçimleri konusunda son derece titiz ve dikkatliler. Ama bir kez karar verdiler mi, ondan sonra hız kesmiyorlar. Bir yere gelmeye başladılar mı, arkası geliyor. Ve geldiler mi en az 50 yıllığına geliyorlar. Türkiye’de bir birikim oluştu. Ben önümüzdeki dönemde Ja ponya’dan Türkiye’ye önemli yatırımların gelmesini bekliyorum. 3-4 büyük firmanın Türkiye ile yakından ilgilendiğini de biliyorum.”
Benli Japonların bir özelliğini vurguladı:

“Geldiler mi en az 50 yıllığına geliyorlar. Bir şey götürmek hedefl eri de yok. Ayaklarını kesmiyorlar. Hep işi büyütme hedefi ön planda… Bu açıdan Japon yatırımcı Türkiye için biçilmiş kaftan!” Toyo Ink yatırımından örnek verdi:
“Şu anda Türkiye, Toyo Ink Group’un Hindistan ile ABD arasındaki geniş coğrafyadaki en önemli üretim merkezi. Bu coğrafyada tüm ürün gruplarını üretebilen tek merkez! Biz bir anlamda ambalajın İpek Yolu’yuz.”

Tüm yazılarını göster