Kahramanmaraş'ın önünde ulaşım sorunları duruyor

Ali ESKALEN MARAŞ'tan ali.eskalen@dunya.com

Kahramanmaraş'ın sanayideki gelişmişliğini ticarete de yansıtmak isteyen belediye, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ( KMTSO) Kadın girişimciler Kurulu gibi sivil toplum örgütlerin katkısıyla

tarihi han, hamam ve çarşıları restore ederek tarihi adeta yeniden canlandırıyor.

Çalışmalar yoğun olarak devam ediyor. 2014 yılında tarihi mekanları yenilenmiş bir Kahramanmaraş misafirlerini bekliyor. Kahramanmaraş yenilenen bu yapılar ile sanayi de olduğu gibi ticaretteki hacmini de artırmak istiyor. Yani sanayi kenti olmanın yanı sıra turizm şehri de olmak istiyor ve çalışmalarını bu yönde sürdürüyor.

Ama öte yandan Germanicia Antik Kenti için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da ciddi bir ödenek ayırmaması, gün yüzüne çıkmayı bekleyen mozaiklere zarar vermekten öte bir yarar sağlamıyor.

SİT alanı ilan edilen bölgede yaşayan insanlar da bu durumdan zarar görüyor. Bu insanlar mevcut oturdukları evlere çivi dahi çakamıyorlar. Bölge halkının mağduriyetini gidermek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın antik kentle ilgili çalışmaları hızlandırarak bu büyük kültürel mirası gün yüzüne çıkarması gerekiyor.

Turizm şehri olmak istiyorsanız, tabii ki öncelikle ulaşım sorununu çözmelisiniz. Ama deyim yerindeyse ulaşım kentin kanayan yarası! Uçak saatlerinin uygun olmayışı, havaalanı yakınında yapılması gereken kamulaştırmanın siyasilerin hallettik demelerine rağmen bir türlü bitirelemeyişi gibi nedenlerden dolayı Kahramanmaraşlı hava ulaşımından istediği ölçüde faydalanamıyor. Bunun yanında 20 yıla yakındır devam eden Kahramanmaraş-Gaziantep yolu otoban bağlantısı çalışmaları da yılan hikayesine dönmüş durumda. Bu yol da hala bitirilemedi. Kahramanmaraş-Kayseri duble yolu da bekliyordu, geçtiğimiz yıl daha iyi bir proje ile yapımına başlandı.

Kahramanmaraş-Adana duble yolunun ise  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temelini atmasına ve 2007 yılında bitirilmesine karşın hala sıcak asfaltı dökülmedi. Asfalt dökülmesi için karayollarının bir çalışması da yok gibi. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün Kahramanmaraş ile ilgili projelerde bu kadar ağırdan almasını, ulaşım sorunlarını gözardı etmesini, kent halkına üvey evlat muamelesi yapmasını

hala anlayabilmiş değiliz. Kamuoyu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yıllardır yapım çalışmaları ihmal edilen yol projeleri konusunda bir açıklama yapmasını bekliyor.

2023 yılı için 5 milyar dolarlık bir ihracat hedefini önüne koyan Kahramanmaraş, bu sorunlarının bir an önce çözülmesini talep ediyor. Vaatlere değil icraatlere önem verdiğimizin bilinmesini isteriz.

Tüm yazılarını göster