Kahramanmaraş’ta sanayi ve turizm

Ali ESKALEN MARAŞ'tan ali.eskalen@dunya.com


Kahramanmaraş’ın lokomotif sektörü tekstildir. Yatırımlar yoğun olarak bu sektöre yapılır. Pamuk ipliği, örme kumaş, dokuma, denim, hazır giyim gibi dallarda faaliyet gösteren sektör artık, kabına sığmıyor. Bunun yanında son yıllardaki sektör çeşitliliği de hızla artıyor. Özellikle firmaların enerji sektöründe, şehir de ve şehir dışındaki yatırımlarla göz doldurmakta ve hızla büyümektedir. Şehir madeni mutfak eşyası üretiminde Türkiye de birinci sıradadır. Hatta tekstilden sonra en fazla istihdamı da bu sektör sağlar. Çimento, kâğıt, gıda sanayi, özellikle dondurma sektörü, plastik boru gibi sektörlerin yer aldığı kentte yaklaşık 150 bin SGK'lı bulunmakta ve bunun büyük bir bölümü sanayi ve imalat kesiminde çalışmaktadır. Kabına sığmayan yatırımcı ve sanayicilerin en büyük sıkıntısı ise uygun fiyatlı yatırım yapılacak alanların olmaması olarak değerlendirilmektedir. Yeterli sanayi arsası üretilmeyince, arsa fiyatları da başını almış gitmiştir. Arsa maliyetleri, yatırım kaleminde önemli bir yer tutmaktadır.Kentin yeni yatırım alanlarına ihtiyacı vardır. Yıllardır konuşulan Tomsuklu Tekstil İhtisas OSB de çalışmalar ilerliyor ama biraz ağır adımlarla ilerliyor. Bu da yatırımcının sanayi arsasına çabuk ulaşmasını zorlaştırıyor. Hızlı adımlar atılması gerekiyor. Yatırım beklemez... Bekleyen yatırım ülke ve şehir için kayıptır. Yatırımcı için, daha hızlı çözümler üretilmeli, sanayicinin ve yatırımcıların önü açılmalı.Hazineye ait sanayi arsaları üretilmeli, şartlı olarak (belli bir zaman diliminde yatırım yapması, istihdam şartları ile) yatırımcıya bedava verilmeli, üretim desteklenmeli.

Tüm bunların yanında şehrin turizmden pay alması içinde çalışmalar devam ediyor. Anadolu'nun bilinen en eski yerleşimlerinden biri olarak öne çıkan Kahramanmaraş, artık bacasız sanayi de denilen turizmden pay almak istiyor. Nitekim, büyükşehir statüsü aldıktan sonra turizm yatırımlarına hız verildi. Yedikuyular Kayak Merkezi ile turizm yatırımları da doruk noktasına ulaştı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bu süreçte bir dizi restorasyon projesini birden yürüttü. Restorasyon çalışmaları sonrası kent turizmine kazandırılan yerler Edebiyat Müzesi, , Bakırcılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı olarak sıralanabilir.

Dulkadiroğlu Belediyesi’nin restorasyonunu tamamlayarak turizmin hizmetine sunduğu Mutfak Müzesi ile yine Büyükşehir Belediyesi’nin Trabzon Bulvarı'nda yaptığı yayalaştırma, Kent Meydanı ve Çevresi Yolları Düzenleme Projesi tamamlandı. Kentin önemli bir bağlantı noktası konumunda olan Trabzon Bulvarı ve devamında yer alan Kıbrıs Meydanı; tarihi yapıların bulunduğu ve Ulucami ile Valilik arasındaki bağlantıyı sağlayan bir koridor niteliği taşıyor. Bu koridor üzerinde Tarihi Kapalı Çarşı da bulunuyor.

12 Şubat Belediyemizin yaptığı, Türkiye de bir ilk olan 9 kilometrelik bisiklet ve yürüyüş yolu örnek bir proje oldu. Rekreasyon alanı projesi ile yine bir ilke imza atmak isteyen 12 Şubat Belediyesi, 580 dönümlük alan içerisinde, düğün ve nikah sarayları, uğur böceği ve kelebek parkı, su parkı, tenis kortları, konser salonları 400-500 civarında hobi evlerinin olacağı rekreasyon alanın içerisine 65 dönümlük avrupanın en büyük gölünü yapacak. Turist açısından bir önceki yıla göre kentte artış gözlenmektedir. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Kahramanmaraş sanayi kenti kimliğinin yanına Turizmi de koymak için büyük mesafe katetmiş olacaktır.

Tüm yazılarını göster