Kahramanmaraşlı arkeopark projesini soruyor

Ali ESKALEN MARAŞ'tan ali.eskalen@dunya.com

Kahramanmaraş’ta iki mahalle, Roma İmparatorluğu’ndan kalma eserlerin üzerinde oturuyor. Geçmişte gecekondu olan ancak sonradan imar aff ıyla tapu verilen bölgedeki evler mozaiklerin üzerinde yükselmiş. 

Milattan sonra 300-400 yıllarına ait olan Germenicia Antik Kenti’nin mozaiklerinin bir bölümü, 5-6 yıl önce kaçak kazılar yapılırken ihbar üzerine ortaya çıkmıştı. 
Yetkililer kamulaştırma sonrasında mozaikleri kurtarma çalışmalarının başlatılacağını ifade etmişti. Bu çalışmalar ‘ifade’ olarak kaldı. Yani kamulaştırma çalışmalarında bir arpa boyu yol kat edilemedi. 
Sanayisi ile adından sıkça söz ettiren Kahramanmaraş, turizm ile de ön plana çıkmak istiyor. Bacasız sanayi de denilen bu sektörden pay almak istiyor. Bunun içinde bir şeyler yapmak yerine, şehirde sürekli konuşanlar ve açıklama yapanlar var. İcraat dersen, sesi var görüntü yok. 

22 Temmuz 2011 tarihli yerel gazetelerde Kahramanmaraş Valisi Sükrü Kocatepe’nin “Germanicia antik Kenti’ne kazı ve kamulaştırma çalışmalarının ardından Dünyanın en büyük arkeoparkını kuracağız” ifadeleri yayınlanmıştı. Kentte özellikle mozaik alanında yoğun bir çalışmanın içine girdiklerini dile getiren Kocatepe, şöyle devam etmiş: “Özellikle Germencia Antik Kenti’ndeki mozaik alanını tamamen ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu alan 1 milyon 460 bin metrekare, 146 hektarlık bir alan. Mozaik alanıyla ilgili kamulaştırma çalışmalarını süratle yapıyoruz. Özel İdare’den, emlak vergisinin biriken paylarından kamulaştırmaya kaynak aktardık. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da destek almak istiyoruz. Bir yandan kazı yapıp bir yandan da mozaikleri ortaya çıkartarak büyük bir arkeopark kurmak istiyoruz. Kazı ve kamulaştırma çalışmalarının ardından burada dünyanın en büyük arkeoparkını kuracağız. Bunu gerçekleştirerek Kahramanmaraş’ı hem köklü tarihi hem de antik çağa ait mozaikleriyle bir turizm destinasyonu haline getirmek istiyoruz.” 

Temmuz 2014’e geldik. Söylenenlerle ilgili yapılanları ne gören var ne duyan. Kahramanmaraş’ın sadece konuşan değil, konuştuklarını icraata geçirecek bürokratlara ihtiyacı var. Laf’la peynir gemisi yürümüyor. Kahramanmaraşlılar Vali Şükrü Kocatepe’den arkeoparkı soruyor.

Tüm yazılarını göster