Lüks marka outlet trendine Türkiye’den yaratıcı model

Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Markaların ulaşılabilir olma stratejileriyle, lüks segmentte outlet modeli giderek yükseliyor. Nedeyse C’ye kadar her segment, bu markaları satın alıyor artık. Türkiye’den bu alanda yaratıcı bir modelle tanıştım: Style Fashion Outlet... “Lüks markalara özel outlet department store” diyebiliriz. Dünyada da örneği çok fazla yok. MT Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu öncülüğünde hayata geçirilmiş. Eğer planlandığı gibi giderse, AVM’ler için iyi bir alternatif olabileceği gibi, belki bizim de dünyaya ihraç ettiğimiz bir modelimiz olur. Neden olmasın? Çok geç bile kaldık... 

Pek çok defa burada yazdım, “marka-model” yatırımı yapmadan, geliştirmeden Türk tekstil-konfeksiyon sektörünün ileriye gitmesi zor. Şimdi perakende sektörü, AVM’ler, markalar bu işte el ele yürüyor. Büyümek için birlikte hareket etmeleri gerekiyor. İşte bu üçgen içinde yaratıcı modeller keşfettiğimde ümidim artıyor. Çünkü yaratıcılık ve yeni modeller konusunda birkaç örnek dışında çok başarılı sayılmayız.. Lüks outlet alanında (Lüks indirim mağazaları) yeni bir model ortaya koyan Style Fashion Outlet ile geçtiğimiz günlerde tanıştım. Çok emek harcanmış özgün bir model ve pek çok açılıma yatkın görünüyor. Modelin yaratıcısı ise MT Proje Danışmanlığı ve İşletmeciliği... Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu proje için yıllardır çok emek vermiş. Ama bu proje ile birlikte yürüyen diğer projelerle, perakende sektöründe onun adını daha fazla duyacağız gibi görünüyor. Örneğin, lüks segmentte yarattığı outlet modeliyle şimdi Ora Alışveriş Merkezi’ni tekrar İstanbul ve perakende dünyasına kazandırmaya çalışıyor. Sahip olduğu marka gücüyle, İstanbul’a önemli bir çekim merkezi yaratıyor. Aslında sondan başladık, Style Fashion Outlet modelini anlatırsam ve konuştuklarımızı aktarırsam biraz daha net anlaşılacak. 

Modelin yapısı yaratıcı

Aslında oluşturulan yaratıcı modeli Mine Tozlu şöyle anlatıyor: “Lüks segmentte 100’e yakın markanın temsilciliğini alarak, bir ‘departman store’ mantığı ile tüm bu markaların aynı mağazada outlet fiyatları ile tüketiciyle buluşturuyoruz. Bu modelin benzeri çok fazla yok. Fark şurada, outletler genel olarak “mono brand” yani her markanın kendi markasına ait mağazalarında indirimli satışları yapıyor. Bizim modelimizde ise bu kadar markayı tek bir mağaza içinde bulabiliyorsunuz. Hedef mağazalarımızı özellikle hava limanlarında yaygınlaştırmak. Böylece burada “model ihracı” da gerçekleşmiş olacak. Bunun için güçlü bir ortaklık yapısını da kurmuş durumdayız. Nispetiye On’da açtığımız  2 bin metrekarelik ilk mağazayı, showroom olarak düşünebilirsiniz, prestij mağazamız. Bizim yaptığımız işi gösteren bir mağaza. Bundan sonra ilk mağazayı Bodrum Havalimanı’nda açtık. Şimdi Atatürk Havalimanı’na açıyoruz. Hedefimiz, havalimanları ağırlıklı, Ora Alışveriş Merkezi ve Anadolu yakasında Küçükyalı’da bir AVM’de daha açmak. Ağırlıklı projemizi yurtdışındaki havalimanlarına da taşımayı hedefliyoruz.”

Çoklu markalarla güç yaratıyor

Mine Tozlu projenin oluşma biçimini şöyle anlatıyor: “Ben hep bu işin marka kısmında çalıştım. Lüks markaların outlet modelini,  “department store-çoklu marka mağazacılığı” modeline taşıyarak projeyi zaman içinde geliştirdik. Bu aslında dünyada da az örneği olan özgün bir model. Burada 7 ortağız . MT Proje Danışmanlık olarak da iki kişiyiz. Zeynep Korkmaz ile biz varız. Biraz MT’den bahsetmem gerekirse, perakendeye ve yatırımcıya özel proje yaratıyoruz. Bu da onlardan birisi. Markaların Türkiye distribütörü olan firma, İstanbul Bijuteri‘nin ortakları Tuna Kılıboz ve Aydın Ak Bey de bizimle birlikte. İstanbul Bijuteri tarafının mono brand-tek marka mağazaları vardı. Ağırlıklı olarak tek marka mağazalar olarak gidiyorlardı. MT olarak biz bu markaların outlet haklarının alınmasını gerçekleştirdik. Çünkü aslında sektörün bu tarafa doğru kaydığına dair bir öngörüm vardı. Outlet hakları alındıktan sonra böyle mix brand-çoklu marka şekliyle, “lüks markalara özel outlet department store” mağazacılık anlayışı ortaya çıktı.”

Zincir olarak tek olacağız

Projenin ortaklarından İstanbul Bijuteri Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Kılıboz da projenin diğer ayrıntılarını şöyle aktarıyor: “Bize ait olan mağazalar dışında, diğerleri franchise olacaktır ve hepsi ürün tedarik ettiğimiz markalardır. Yeni bir kanal yaratmayı hedefliyoruz ve bu kanalın en önemli ayaklarından biri de, ilk defa lüks markaların outlet organizasyonunu, havaalanlarında konumlandırmak. Yaklaşık 12 havaalanı planladık. Yurtdışı ayağı da var bu işin, girişimlerimizi yaptık. Benzer modelleri, Miami’de, Los Angeles’ta veya Polonya’da gördük. Bunun dışında da pek yok, zincir olarak tek olacağız diyebiliriz. Büyük bir fiyat cazibesi getiriyoruz, yarısı fiyatı olacak bazı ürünler üçte biri fiyatlara inebilecek... Satıcıların elindeki ürünleri toplamıyoruz ayrıca. Outlet için ayrılanları alıyoruz. İtalyan markalar son 3 senedir outlet pazarında yer almıyorlar. Amerika güçlendikçe, müşteri çeşitlendirmesi yapmak istiyorlar. İlk defa Türkiye’ye bu hakları verdiler.”

Ora AVM'yi hayata döndürüyor

MT Danışmanlık bu outlet modelini, kapanan Ora Alışveriş Merkezi’ni tekrar hayata geçirmek için bir “kaldıraç” olarak kullanmayı hedefliyor. Mine Tozlu bu konuda yoğun olarak çalıştıklarını belirtirken bu çalışmalarla ilgili de şu bilgileri veriyor: “Böyle bir sistem hem kiralamada hem de marka gücü açısından çok önemli. Yani bir güç birliği modeli oluşturuyoruz. Kira geliri de artıyor. ‘Department store’ olarak birleştirdiğinizde, en küçüğü 10 bin metrekareyi, 20 bin metrekare yapıp, 5 bin metrekarede bütün markaları böyle bir yerde bir arada toplarsanız zaten bir AVM’nin kiralamasını bitiriyorsunuz. Ayrıca biz burada yatırımcıya da kira garantisi ile finans sorununu çözüyoruz. Yatırımcı derken, AVM işi yapan veya inşaatçı şirketleri kast ediyorum. Bunun en yakın örneğini şu anda Ora AVM’de yaptık. Tekrar hayata geçiriyoruz. Orada 5 bin metrekareyi biz kiralayıp açıyoruz. Kredi sorunlarını böylece çözüyoruz. Şu an 100’den fazla markamız var. Tedarikçi olduğumuz markalar ile 236 marka karmasına kadar ulaşabiliyoruz. Biz tek çatı altında bir “department store” ile bu kadar markayla bir AVM’ye girdiğimiz zaman, bu markaları gören diğer markalar için otomatikman kiralama için bir cazibe yaratıyoruz. Bu kiralama operasyonunu da biz yürütüyoruz.”

Ortaklık ve marka yapısı

Style Fashion Outlet ortaklık yapısı: Dünyaca ünlü lüks markaların Türkiye distribütörü olan İstanbul Bijuteri Moda ve Tekstil AŞ, Ofton İnşaat Turizm ve Yatırım Ticaret AŞ, Sözbir Oteller ve Şirketler Grubu, MT Marka Proje Danışmanlığı ve İşletmeciliği AŞ, Akyol Fotoğrafçılık AŞ şirketlerinin ortak iştiraki olarak kuruldu.

Türkiye distribütörlüğü yapılan bazı markalar: Versace Jeans, Versace Collection, Trussardi Jeans, Tru Trussardi, Iceberg, Tosca Blu, Galliano, GF Ferre, CNC, Gattinoni, Roberto Cavalli, Class-La Martina, Piquadro, Rocco Barocco, Versace Home, Cavalli Home, Marina Yachting, Blu Marine, Blu Girl, Alberto Guardini, Frankie Morello, Fratelli Rossetti Flexa, Colmar, Henry Cottons, Alpha Industries, Perlanicci, ReFractory, Maano.

Ürün tedarik edilen bazı markalar: D&G, Dior, Prada, Moschino, Hermes, Etro, Paul&Shark, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Yves Saint Lauren, Lanvin, Cesare Paciotti, Ermanno Scervino, Dolce Gabbana, Marc Jacobs, Miu Miu-Bvlgari, Marc by Marc Jacobs, Red Valentino, Kenzo, Chloe, Cerruti 1881, Baldinini, Valentino Garavani, Laura Biogiotti, Leonard, Nina Ricci, Hogan, Diesel, Jacob Cohen, Enrico Coveni , Byblos –Genny, CK Jeans, Guiseppe Zanotti, Harmond&Blaine, Carven, Just Cavalli, Hugo Boss, Guy Laroche, Stella Mc Cartney, U Blancioni, Toms, Hunter, Moncleir, Armani Junior, DKNY, Issey Miyake, Michael Kors.

Tüm yazılarını göster