Mersin'den Bari'ye de Ro-Ro seferleri olsun

Ali ESKALEN MARAŞ'tan ali.eskalen@dunya.com
 
Kahramanmaraşlı tekstil ihracatçıları Mersin'den Bari'ye Ro-Ro seferleri istiyor. Şubat ayı ihracat rakamlarına göre, İtalya Türkiyenin ihracatında 4'üncü sırada yer alıyor. Yani Türkiye için AB içindeki önemli bir pazar. Kahramanmaraş için ise daha da önemli!  Çünkü kentimizin ihracatında İtalya,
Brezilya'dan sonra ikinci sırada yer alan bir ülke konumunda Bu nedenle İtalya pazarının Kahramanmaraşlı tekstilci için çok önemli bir yeri var.
 Aslında iki ülke açısından da termin açısından da avantajlar bulunuyor. Fakat bu avantajlar bazen dezavantaja dönüşebiliyor. Nasıl mı? Kahramanmaraş'tan çıkan bir TIR bin 300 kilometre yol katederek hiç sıkıntı olmasa 2 günde İpsala Gümrük Kapısı'na ulaşıyor.Yaklaşık 600-700 kİlometre yol katettikten sonra ise Yunan limanından Ro-Ro gemisine binerek İtalya'nın Bari Limanı'na ulaşıyor. Kahramanmaraş ile İtalya arasında kara nakliyesine yönelik çalışan şoförler, özellikle Yunanistanın yaşadığı ekonomik kriz sonrası zaman zaman gümrüklerde yaşanan grevler, otoyolların kapatılması, yakıt limiti gibi aksaklıklardan dolayı çeşitli sıkıntılar çekebiliyor. Kahramanmaraş'tan çıkan aracın yolculuğu yaklaşık bir hafta sürüyor. Bu da daha iyi fiyata, daha çok mal satma fırsatını yani  fırsat maliyetini kaçırmamıza neden oluyor. Sanayici de bundan çok zarar görüyor. Bu tabii ki mikro düzeydeki zararımız. Bir de bunun makro düzeyde zarar kısmı var. Bu da karayolu taşımacılığında maliyetler yükseltiyor ve termin sıkıntısı yaşatabiliyor.
Kahramanmaraşlı ihracatçılar  her yıl  İtalya ile Dozvola sorunu da  yaşıyor. Dozvola, Türk TIR'larına İtalya hükümetinin uyguladığı bir tür araç kotası yerine geçen vizesidir. Bazı zamanlarda TIR'larımız Dozvola bitti denilerek İtalyan limanlarında bekletiliyor ve içeri alınmıyor.  Bu şekilde yeri geldiğinde 3-4 hafta TIR'larımızın gümrük sahasında bekletildiği oluyor.
Şu an da İtalya'nın kuzeyine Trieste Limanı'na Mersin'den sefer var. Ro-Ro gemilerinin yolunun üzerinde olmasına rağmen, gemiler Bari'ye uğramadan doğruca İtalya'nın kuzeyine gidiyor. Kahramanmaraş'ın
dışında Gaziantep, Malatya, Mersin, Adıyaman, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa gibi bölgemizde bulunan iller de İtalya'ya ihracat yapıyor.  Bölge ihracatçısının işinin kolaylaştırılması açısından Mersin'den Ro-Ro gemilerinin Bari Limanı'na uğraması bölgeden ihracatı da artıracak ve sanayicinin de işini kolaylaştıracaktır. 
Maliyetleri düşüren her etken ihracatın artmasını da sağlar. Avrupa'daki tekstil firmaları eskisi gibi stok tutmuyor. Tekstil artık hızlı modaya döndü. Bu da Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlığı açısından büyük bir fırsat. Hızlı termin ihracatı artırır ve ciddi bir tercih edilme sebebidir. Bu sistemi hayata geçirebilirsek, maliyetleri düşürüp karlılıkları artırıp, bölgedeki ihracatçının da önünü açmış olacağız. 
 
Tüm yazılarını göster