‘Pazar 180 derece değişti’

Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Index, teknoloji ürünleri dağıtımına odaklanmış, 25 yıllık bir grup… Grubun kurucusu ve CEO’su Erol Bilecik ise uzun yıllardır sektörün içinde, en tecrübeli yöneticilerden biri… Grubun performansı özellikle mobil cihazlarla çok artmış görünüyor. Ama biz Index’ten çok, Bilecik’in yakından takip ettiği trendlere odaklandık. 

Uzun yıllardır tanıştığım Erol Bilecik ile zaman zaman trendler üzerine sohbet etmeyi seviyorum. Dağıtım işinin tam ortasında yer alıyor ve her trendi gözlemliyor. Pek çok ürünün satış grafiğini yakından takip ediyor. Türkiye’de pazar özellikle son yıllarda elektronik marketler, yeni giren markalarla önemli bir büyüklüğe ulaştı. Apple’ın pazara girmesi ise başlı başına dinamikleri değiştirdi… Teknoloji dünyasında dönüşüm ne yönde, oyun nasıl değişiyor? İlk sorum aslında bu yönde oldu: 

“Gelişmelere şöyle genel olarak bakarsak oyun her 5 yılda bir hep dönüşmüş, daha doğrusu evrimleşmiş… Bazen 70 derece dönüşmüş, bazen daha az ya da fazla… Fakat 2010’dan bu yana gelişen sürece baktığımızda, aslında muazzam derecede büyük bir dönüşümden bahsetmek gerekiyor. Neredeyse 180’derecelik bir değişim var. “

Değişimin yönü nasıl gelişiyor?

Kullandığımız ürünler, iş süreçleri gerçekten son yıllarda büyük değişim yaşadı… Bulut kavramının ortaya çıkışı ve giderek daha ‘akıllanan’ telefonlar… Bazı cihazlarda düşen maliyetler… Değişimin gelişim hızının yükseldiği alanları Erol Bilecik şöyle tespit ediyor:

“Gerek bizim tarafta yani işin dağıtım tarafında, ürün segmentasyonu ve büyük teknoloji marketlerine kadar diğer kanallarda 3 ana segment oluşmuş durumda: 
 

Tüm yazılarını göster