Piyasalarda sular durulmuyor

Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Türkiye cari açık veren bir ülke, üzerinde önemle durduğumuz ekonomik büyümeyi gerçekleştirebilmek için dışarıdan kaynak bulmamız gerekiyor. Bu durumda bize ihtiyaç duyduğumuz kaynağı sağlayan gelişmiş ülkelerde başta ABD olmak üzere durum nedir sorusu öncelikli hale geliyor. Çarşamba günü sonuçları açıklanan Fed toplantısı doları önemli ölçüde kuvvetlendirerek gelişmekte olan ülke para birimlerini zayıflattı. Piyasaların bu ayın başında pek de inandırıcı bulmadığı Aralık ayı faiz artırımı ihtimali açıklamalar sonrası yüzde 60lara yükseldi. Gelecek sene de üç artırım daha yapılacağı görüşünün korunması da piyasanın iyimser bakış açısının üzerinde. Ayrıca 4.5 trilyon dolar ile inanılmaz bir büyüklüğe ulaşan bilançonun da ekim ayından itibaren ayda 10 milyar dolar azaltılacağı ve bu miktarın üç ayda bir artırılacağı belirtiliyor.

İçeride ise TL varlıkları olumsuz etkileyen iki adet durum var. Birincisi 25 Eylül’de kuzey Irak’ta yapılacak olan referandum. Türkiye’nin yoğun muhalefetine karşın şu ana kadar ertelenmeyen referandum, çıkacak sonuca bağlı olarak içeride volatiliteyi artırabilir. İkincisi de Almanya’da yapılacak olan seçimler. Merkel büyük ihtimal ile yine iktidarda kalacak, ancak AB ile Türkiye arasında ilişkilerin daha da gerilmesi ihtimali yine piyasalar açısından potansiyel negatif.

Diğer taraftan ECB henüz tahvil alımlarını sonlandırma konusunda bir ortak karara varmış değil, keza Japonya da parasal genişleme ve varlık alımlarına devam ediyor. Ancak onların bu kararı gelişmekte olan piyasalar için Fed kadar direk etkili değil. Brexit ile boğuşan İngiltere’nin de enflasyona karşı önlem olarak kasım ayında faiz artırımına hazırlanması da işin tuzu biberi olarak görülebilir. Yüksek büyüme şu an için tek olumlu hikayemiz, ancak katkıları fazla olan KGF sonrasında özel sektör yakaladığı ivmeyi kalıcı bir büyüme hikayesine çevirebilecek mi noktasında yabancı yatırımcı biraz daha bekleyip görmek isteyecektir. Dolayısıyla portföylerde ağırlık yine TL’de olmalı ancak genel olarak temkinli duruşu korumakta fayda var görüşündeyiz

Tüm yazılarını göster