Serdar PAZI

PİYASANIN İÇİNDEN
TÜM YAZILARI
Benim hâlâ umudum var PPK faiz karar metnini okuduğumda aklıma ilk gelen şarkının bu mısrası oldu. Piyasa tarafından büyük ölçüde beklenildiği gibi politika faizi %50 düzeyinde sabit bırakıldı.
Coğrafya kaderdir Ülkemizin konumu itibariyle sahip olduğumuz jeopolitik önem ve dünyanın önemli bir bölümüne 2-3 saat uçuş mesafesinde olmamız beraberinde artan risk ortamında da artan duyarlılık anlamına geliyor. Geriye ne kaldı Uzun zamandan beri dillere pelesenk olan: "hele bir şu seçimler geride kalsın da..." cümlelerinin miadı doldu. Öncesinde sinyali gelen ancak bu kadar kuvvetli olacağını tahmin etmediğimiz tepki oyları seçimlere damgasını vurdu.
Her seçim bir vazgeçiştir Merakla beklenen ve bir süreden beri zaman ayracı bir eşik değer olarak kabul gören mahalli seçimler geldi çattı. Hangi il hangi partide kaldı ya da yönetim değişti konusu, politika ile yakından ilgilenen analistler tarafından yakından izlenecektir şüphesiz. PPK kararı sonrası ne beklemeli? Para Politikası Kurulu mart ayı toplantısında politika faizinde 500 baz puan artırıma giderek, faizi %45 seviyesinden %50 düzeyine çekti. Piyasa katılımcıları anketinde de, çeşitli kurumların düzenledikleri anketlerde de böyle bir beklenti söz konusu değildi. Beş yıl önce on yıl sonra 80’lerin popüler müzikte ön plana çıkan grubunun şarkılarından biridir, “Elimde Olsa”. Sözleri de şöyledir, “tüm yılları inkar ederdim sanki yaşanmamışçasına”. Konumuz ekonomiye dönersek, son beş yıldır yaptıklarımız doğrultusunda kredibilitemiz maalesef azaldı. Yılın geri kalanına dair olası senaryolar Büyüme ve enflasyon verilerinin bize gösterdiği yalın gerçek şu. Para politikasında sıkılaşma yönünde atılan adımlara rağmen, para ve maliye politikası bir arada düşünüldüğünde ortaya çıkan sonuç pek sıkı değil. Hissedilen büyüme hangi düzeyde? Ülkemiz 2023 yılını %4.5 büyüme ile tamamladı. Ekonomik veriler arasında en geriden gelen ama geneli en çok yansıtan veridir büyüme. PPK faiz kararındaki detaylar Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı ve beklenildiği gibi politika faizlerinde değişikliğe gitmedi. Beklenti anketlerinde tüm analistler benzer bir noktadaydı, dolayısıyla bu açıdan sürpriz yok. Seçimlere kadar olası senaryolar Mart ayının sonun yapılacak olan mahalli seçimlere doğru piyasalarda yön arayışı devam ediyor. Burada büyük ölçüde belirli olan, son aylarda üzerinde ısrarla durulduğu gibi dolar kurunda ani bir harekete izin verilmemesi. Enflasyon düşecek ama nereye kadar? TCMB Başkanı tarafından yapılan sunum ve devamında katılımcıların da dahil olmasıyla gerçekleşen soru cevap kısmı çok değerlidir. Her ekonomik büyüme refah getirir mi? Hafta içinde Türk-İş tarafından açıklanan ve Ankara’da yaşayan dört kişilik bir aile için asgari şartları belirten rakamlar açıklandı, açlık sınırı 15 bin TL üzerine çıktı, Yoksulluk sınırı ise 50 bin TL düzeyine yaklaştı. PPK faiz kararı sonrası görünüm nasıl? Para Politikası Kurulu yılın ilk toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini 250 baz puan artırım ile %45 düzeyine çekti. Karar tabii ki önemli, ancak daha da önemlisi sonrasında verilen açıklama metninde yer alan mesajlar. Yıla nasıl başlarsan öyle gidermiş Genelde kabul görmüş olan bu söz, umarım ki enflasyon için geçerli olmaz. Ücret zamları öncesinde yapılan zamları inceleyecek olursak, vergi ve harçlar %58, köprü geçiş ücretleri %78 gibi birebir fiyatlaması devletin elinde olan kalemler dahi beklenen ya da hedeflenen enflasyonun çok üzerinde artırıldı. Bilgim yok fikrim var Aklınıza ne kadar farklı örnek geldi değil mi bir anda? Son olarak benzerini 50 trilyon dolar geliyor manşetinde hepimiz gördük.