‘Son yaşananlar Türkiye’nin markalarını olumsuz etkilemedi’

Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22 Ekim-20 Kasım arasında Enka Vakfı, Petkim ve Vitra eş sponsorluğunda düzenlenecek 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin tanıtımında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yaşanan son gelişmelerin Türkiye’nin markalarına dış pazarlarda olumsuz bir etkisi olmadığını söyledi. Bienalin sanayi ve ekonomiye pozitif etki sağladığına işaret eden Eczacıbaşı, sanat, kültür, tasarımla ilgili olumlu yorumların da Türkiye ve markalarının imajına büyük katkı yaptığını vurguladı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 3. İstanbul Tasarım Bienal tanıtım toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, sanat, kültür ve tasarımın yarattığı olumlu imaj algısına dikkat çekti. Türkiye’nin inovasyonda da çok başarılı bir ülke olabileceğini anlatan Eczacıbaşı şöyle konuştu: “Türkiye markası aşınırsa bizim markalarımız mutlaka zarar görür. Bundan bağımsız düşünmek mümkün değil. Biz işlerimizde böyle bir olumsuz etki yaşamadık. Özellikle dışa dönük işlerimizde örneğin Vitra’da yolumuza devam ediyoruz. Ama herkes ve her şey birbirine bağlı. Coğrafi bölgemizin sorunlarını da buradan koparmak mümkün değil… Bu sorunları dışarıya yansıttıkça, dış kamuoyuna yansıdıkça markalarımız zarar görür. Şu anda biz olumlu bir süreç içinde dış pazarlarda varlığımızı sürdürüyoruz. Gücümüz devam ediyor, böyle somut bir etki yaşamadık. Satışlarımıza, kârımıza yansıyan rakiplerimiz karşısında bize dezavantaj yaratacak bir durum yaşamadık. Rusya’daki pazarda işlerimiz yoluna girdi… Krizden sonra işler normale döndü zarar görmedik. Bunun daha da ilerleyeceğini de düşünüyoruz.”

Tasarım, sanat, kültür olumlu etkiler

Uluslararası platformlarda Türkiye markası için sanat, kültür ve tasarımın çok önemli olduğunu söyleyen Bülent Eczacıbaşı, bu katkıları somut örneklerle açıkladı: “Londra Tasarım Bienali’nde İKSV’nin organize ettiği Türkiye katılımı çok başarılı oldu. Ünlü ‘Dilek Makinesi’ projesi… İlk üçlerde gösterilerdi hatta en iyisi diyenler oldu. Türkiye’ye çok iyi bir imaj kazandırdı. Bunun Türkiye algısına çok büyük bir katkısı var. Uluslararası basında genel eğilim, Türkiye hakkında olumsuz haberler... O yüzden olumlu imajın oluşturulmasında bu tür tasarım, kültür, sanat çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

‘Tasarım Bienali çok başarılı oldu’

Bu yıl 3’üncü kez düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali ile ilgili de bilgi veren Eczacıbaşı, kısa zamanda uluslararası başarı yakalandığını belirterek şunları dile getirdi: “2012 yılında ilk bienalimiz düzenlendi ve ilkinden bu yana bizi çok sevindiren bir gelişme gösterdi. Uluslararası düzeyde kabul gördü. Bu yıl 3 değerli sponsorumuz var. Enka Vakfı, Petkim ve Vitra’ya çok teşekkür ediyorum. Tasarım yaşam kalitemizi etkiliyor. Geleceğimizi şekillendiriyor. Yaratıcı düşünceye ve iyi tasarım örneklerine ihtiyacımız olduğunu her fırsatta tekrarlıyoruz. Bu ihtiyaç üretimi geliştirmek için çıkıyor ama insanlar olarak dünyadaki varlığımızı sürdürebilmek için de çok önemli. Artık kalkınma planlarımızı yaratıcı endüstrilerle birlikte düşünmemiz gerekiyor.”

‘Petkim her endüstride var’

Bienalin eş sponsorlarında Petkim’in Genel Müdürü Anar Mammadov da destek teklifini kendilerinin götürdüğünü belirterek şöyle konuştu: “Biz her şeyin çok hızlı değiştiği bir zamanda yaşıyoruz. Bu değişimin 3 ana kaynağı var. Bunlar bilim, teknoloji ve tasarım… Petkim de Türkiye’nin ilk ve tek petrokimya üreticisi olarak, bu süreçte önemli bir pay sahibi. Ürettiğimiz ürünler Türkiye’de bütün sektörlerde kullanılıyor. Otomotivden elektriğe, mobilyadan boyaya kadar bizim ürünlerimiz kullanılıyor. Tüm bu sektörlerde de tasarımın önemli bir rolü var. Ama petrokimyanın rolü sadece endüstride değil… Örneğin bir sanat eserini düşünürseniz, orada kullanılan boyalar, fırçalar elyaflar yine temelde petrokimya ürünlerinden kaynaklanıyor. Bu nedenle yarım asırdır Türkiye ekonomisini destekleyen Petkim olarak biz Türkiye sanat, kültür ve tasarım hayatını da desteklemek istedik. Bizim sponsorluk teklifimiz İKSV tarafından pozitif karşılandı.”

‘Vitra yatırıma devam ediyor’

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Dilek Aktürk Erdem de marka gücünün önemine ve tasarımın etkisine değindi. Erdem, “Biz yapı ürünleri grubu ve Vitra olarak, 2016’da hiçbir reklam ve tanıtım faaliyetimizde frene basmadık. Ülkemize inanıyoruz, ülkemizin kuvvetli geleceğine inanıyoruz. Türkiye markalarının dünya ligindeki potansiyeline, başarısına, gücüne inanıyoruz. Cirosunun ve kârının yüzde 70’ini yurt dışından getiren bir marka olarak hem ülkemize yarattığımız ihracat katkısı hem de markamızla yarattığımız katma değerle gurur duyuyoruz. Hem markanıza değer biçeceksiniz, hiçbir kuruluş sadece kendi markası için çalışmıyor. Türkiye’nin sesini de duyurmak zorundayız” dedi.

İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova ise tasarım hedeflerini şöyle anlattı: “Tasarımı anlatmaya çalışıyoruz ve bunu kavramsal ve düşünce bazında yapmaya çalışıyoruz. Tasarım bienali sıra dışı bir etkinlik… Tasarım deyince daha çok fuarlarda, etkinliklerde ürün üzerinden ya da tasarımcılar üzerinden konuşuluyor. Biz bienalde tasarımın ne olduğu konusunda bir tartışma açmak istiyoruz. Hayatımızın hangi alanlarında görebiliriz, hangi biçimlerde var oluyor. Endüstrinin, ekonominin ve kendi hayatımızın her yerinde tasarımı yaşadığımızı görebilirsiniz.”

‘Bienalin teması: Biz insan mıyız?’

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, ENKA Vakfı, Petkim ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlenecek 3. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Ekim-20 Kasım arasında ücretsiz gerçekleştirilecek. Bienal, Beatriz Colomina ve Mark Wigley küratörlüğünde ‘BİZ İNSAN MIYIZ? : Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl’ başlığı altında ‘insan’ ve ‘tasarım’ arasındaki ilişkiye odaklanacak. Bienalde, 13 ülkeden mimarlardan sanatçılara, koreografl ardan arkeologlara, bilim insanlarından öğrencilere 250’ye yakın katılımcının 70’in üzerindeki projesi 5 farklı mekânda sergilenecek. Bu yılki sergi mekânları; Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve DEPO, Bomonti’de yer alan Alt Sanat Mekanı ile girişin müze biletiyle yapılacağı İstanbul Arkeoloji Müzeleri olacak.

Tüm yazılarını göster