Uğurlu kadın başkan!

Aysel YÜCEL SEYİR DEFTERİ aysel.yucel@dunya.com

“Önyargıları parçalamak, atomu parçalamaktan zordur!” Ne yazık ki Einstein’ın bu sözü çok sık geliyor aklıma.

Çünkü hayatta, siyasette, insan ilişkilerinde de çok sık çıkıyor karşımıza.

Kadın meselesinde de öyle. Çok fazla önyargı var hala.

Hiç de yabana atılacak kadar az, dikkate alınmayacak kadar önemsiz değil… Evet değişiyor. Daha iyiye gidiyor ama hala toplumumuzun bazı kesimlerinde “kadın” olmak zor. “Çalışan kadın” olmak daha da zor.

Bir sektör düşünün. “Erkek işi” kabul edilen bir sektör. Bu da kız çocuklarının bu sektöre yönelmesini daha baştan engelliyor ve doğal olarak sektörde kadın çalışan sayısının çoğalması mümkün olmuyor. Denizcilikten söz ediyorum. Haksızlık etmek istemem. Bu sektörü izleyen bir gazeteci olarak çok eğitimli, çok açık, çok uygar patronlar tanıdım. Ama çalışan düzeyinde hala o eski batıl inancın; “Gemide kadın uğursuzluk getirir!” önyargısının varlığını hissetmek şaşırtıcı oluyor. Bazı kaynaklara göre bu inanış eski İngiliz denizcilerine ait. Oradan yayılmış. Ve hala da yaygın.Nerden biliyorsun diye soracak olursanız… Ben bir kadınım. Bu sektörü izliyorum. Bu önyargıyla zaman zaman karşılaşabiliyorum. Bir tekneye ya da bir gemiye binmem gerektiğinde şaka da olsa bu lafı duyuyorum. Şakasını bile sevmiyorum! Fakat geçtiğimiz hafta öyle güzel, öyle gurur verici bir haber aldık ki… 10 yıldır içinde olduğum bu sektörde duyduğum en güzel haber de bu oldu: Şadan Kaptanoğlu, 2019 BIMCO Başkanı seçildi!

Denizcilik sektörünün dünyadaki en önemli çatı kuruluşlarından biri olan Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi’ne (BIMCO) seçilen ilk Türk olmakla kalmayıp ilk kadın da oldu Kaptanoğlu.

Dünya denizciliğinin en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden BIMCO’nun Olağan Genel Kurulu, 6 Haziran’da Roma’da gerçekleştirildi. Kaptanoğlu, BIMCO’da, gelecek başkan, sonra yönetim kurulu başkanı, son olarak da geçmiş dönem başkanı olarak 6 yıl boyunca dünya armatörlerini temsil edecek. Peki bu başarı bir tesadüf mü? Elbette Hayır! Denizcilik sektörünün köklü ailelerinin birinden geliyor Kaptanoğlu. Cengiz Kaptanoğlu’nun kızı o. Bir deniz sevdalısı olarak büyüdü. Fırtınalı sularda eşine az rastlanır bir başarı örneği sergiledi. Tüm bu önyargılara inat denizi sevmekten ve mücadelesinden hiç vazgeçmedi. Önce Londra’da denizcilik üzerine okudu. Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu’nda tek kadın olmayı başardı. 2016 yılında yine DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Yetmedi, TURMEPA’nın da üyesi olduğu uluslararası deniz ve çevre koruma örgütü INTERMEPA’nın Başkan Yardımcısı görevine seçildi. Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi de olan Kaptanoğlu, Lloyd’s Register ve Rina’nın Türkiye komitelerinin başkanlığını yürütüyor. Kaptanoğlu, 2011’de BIMCO’da yönetim kurulu ve icra kurulu üyeliğine seçildi. 2013’te icra kurulu başkan yardımcılığı görevine getirildiği BIMCO’nun 2019 Başkanı seçildi.

Geçtiğimiz gün yapılan DTO Meclis Toplantısı’nda yine tek kadındı Kaptanoğlu. Ama bu kez en önemli gündem oydu. Kürsüye çıkan her denizci O’nu tebrik ederek başladı sözlerine. En son sözü alan Kaptanoğlu, “Sorumluluğum büyük, biliyorum. Hem Türkiye’yi hem tüm dünya denizci kadınlarını temsil edeceğim” dedi.

Doğrusu ben de gurur duydum.

Tüm yazılarını göster