Sondaj borusunda ABD’de ilk 5’i hedefliyor

Borusan Mannesman doğalgaz sondaj borusu alanında ABD pazarında yüzde 5'iik pazar payı ile ilk 5'i hedefliyor

Abone ol

HOUSTON - DÜNYA

1958 yılında Asım Kocabıyık’ın kurduğu Borusan, ilk kez 1982’de Tubeco şirketi ile adım attığı ABD pazarına bu kez petrol ve doğalgaz sondaj boru fabrikası ile üretici olarak girdi. Borusan Mannesman, Houston'da sondaj borularının satışından bu yıl 130 milyon dolar ciro elde etti. Borusan, dünya devleri ile kapıştığı Amerikan pazarında teknolojilik üstünlüğüne dayanarak iki yıl içinde yüzde 5 pazar payı ile alanında ilk beş üreticiden biri olmayı hedefledi.

ABD, son yıllarda kaya gazı ve kaya petrolü üretiminde büyük bir atılım içinde. Geçen yıl bu amaçla açılan kuyu sayısı yaklaşık 45 bin. 1700 kuyu açma makinesi ülke çapında harıl harıl çalışıyor. Kaya gazı ve petrolü, geleneksel petrol kuyularından farklı olarak yer altında yatay olarak ilerlemeyi gerektiriyor. Dolayısıyla kaya gazı ve petrolünde gerek arama gerekse üretim için sondaj faaliyetlerinde esnek ve sağlam çelik boruya duyulan ihtiyaç çok yüksek. 

Borusan’ın ABD’nin Teksas eyaletin Houston kentinde kurduğu fabrika şimdilik yüzde 30 kapasite ile çalışıyor. Gelecek yıl yüzde 70, iki yıl içinde ise yüzde 100 kapasiteye ulaşılması bekleniyor. Yüzde 30’luk kapasiteyle bu yıl 130 milyon dolarlık ciro elde eden Borusan Mannesmann, tam kapasiteye geçtiğinde ise Türkiye’den yapacakları ihracat ile birlikte ABD pazarında toplam 500 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmayı bekliyor. 

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Holding’in CEO’su Agah Uğur, Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen ve önde gelen yetkilileri, Türkiye’den bir grup ekonomi gazetecisi ile Teksas Baytown’da kendi adını taşıyan ‘Borusan Road’ caddesinde geçen yıl nisan ayında temelini atıp bu yıl nisan ayında üretime soktukları fabrikada bir araya geldi. 150 milyon dolar yatırımla kurulan ve tam kapasiteye geçtiğinde yılda 300 bin ton üretim yapılacak olan tesislerde 300 kişi istihdam edilecek. Fabrika ziyaretinde soruları da yanıtlayan Borusan yetkilileri özetle şu bilgileri paylaştı: 

Agah Uğur: Hedefimiz ilk 5 arasında yer almak

-"Borusan Mannesman bu hamlesi ile ihracat pazarlarına hizmet veren yerel bir üretici olmaktan çıkarak dünyanın en rekabetçi pazarlarında varlığını kanıtladı. Küresel bir şirket olmaya bir adım daha yaklaştı. 2001 yılında İtalya Vobarno’da ilk yurtdışı yatırımımızı yapmıştık. Bu kez ABD’de çok daha kapsamlı ve sıfırdan kurulan fabrikamız grubumuzun 70. kuruluş yıldönümünde başlı başına bir milat oldu. Yakın zamanda Amerika’da bu tür özel boruları üreten 5 büyük şirketten biri olacağız. Bu çerçevede, cirosunun yüzde 70’ini Türkiye dışı satışlardan elde eden bir Borusan Mannesmann hedefi de artık çok uzakta değil. "

Semih Özmen: Teknoloji kullanımında birinciyiz

-"Kaya gazının dünya enerji sektöründeki ağırlığı hızla artıyor. ABD bu alandaki en büyük pazarı oluşturuyor. Biz daha önce ihracatımızın yüzde 40’ını ABD’ye yapıyorduk. Şimdi çok daha ileri bir aşamaya ulaştık. Çok kısa bir sürede bu pazarda yerli bir üretici olmayı başardık. Bunda en önemli faktör teknolojimiz ve kalitemiz oldu. Bu alanda ABD’nin en önemli merkezi Teksas’ta kurduğumuz fabrika en yeni teknolojiye sahip. Borusan know-how’ı ile birleşince bu teknoloji bize önemli bir rekabet avantajı sağlıyor. Zaten teknolojimizle sektörün dikkatini de çekiyoruz. Amerikan çelik sektörünün saygın yayınlarından American Metal Market’in şirketimizi teknoloji kullanımı dalında birincilik ödülüne layık görmesi de bunun bir kanıtı. " 

Agah Uğur, Borusan Mannesmann'ın toplam iş hacminin 700 milyon dolar olduğunu, ABD’de kurulan tesisten gelecek ciroyla birlikte bu rakamın toplam 1 milyar dolara ulaşacağını kaydederken, Borusan Holding Başkan Yardımcısı ve Borusan Mannesmann Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Demircioğlu, katma değerli üretimine geçtikten sonra birim fiyat değerinin 2-3 kat arttığını kaydetti. 
Verilen bilgiye göre, Borusan'a ABD'de, 1.5 milyon doları nakit olmak üzere, vergi indirimleriyle birlikte 15 milyon dolar tutarında teşvik sağlandı. 

130 milyon dolarlık ihale kazandı 

ABD’deki yatırımıyla gündeme gelen Borusan bu ülkede 130 milyon dolarlık önemli bir boru hattı ihalesi de kazandı. Dallas’tan Borusan’ın fabrikasının da yer aldığı Baytown’a yapılacak uzunluğu 449 kilometre olan NGL (sıvılaştırılmış gaz) boru hattı projesinde kullanılacak boruların tedarikini tek başına üstlenen Borusan Mannesmann, bu hatta kullanılacak çelik boruları Gemlik’teki tesislerinden Texas’a gönderecek. Borusan bu ihale için 130 milyon dolarlık kontrat imzaladı. Bilindiği gibi Borusan, bir süre önce ihalesi sonuçları açıklanan TANAP projesinde de önemli bir pay aldı.

2015’te hedef 5 milyar doların üzeri 

Borusan Holding’in 2015 yılına ilişkin beklentilerini ifade eden Agah Uğur, “Geçen yıl 4.1 milyar dolar ciro gerçekleştirdik. Birkaç senedir bu rakamda takılmıştık. Bu yıl yaklaşık yüzde 10’luk bir büyümeyle 4.5 milyar dolarlık bir ciroya ulaşıyoruz. 2015’te ise hedefimiz bu rakamı 5 milyar doların üzerine çıkartmak. Bir süredir önemli yatırımlar yapıyoruz. Başlangıçtan bu yana yatırımlarımız 2.5 milyar dolar seviyesine geldi. Sadece geçen yıl ise 400 milyon dolarlık yatırım yaptık. Önümüzdeki yıllarda bu yatırımların meyvesini toplama dönemine giriyoruz. Bunu çok önemli görüyoruz. Enerjide ise yatırımlarımız artarak devam edecek” dedi. Borusan enerjide bugün 700 megavatlık yatırım yapılabilir portföye sahip. Bu rakam 2020’de 2000 megavata ulaşacak.

Borusan 10 yıllık vizyonunu belirledi 

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, sorular üzerine Borusan Holding’in önümüzdeki döneme ilişkin hedefl erini de paylaştı. Şirkette yeni bir dönüşüm hamlesi başlattıklarını vurgulayan Uğur, “Bu dönüşümün en önemli hedefi Borusan’ı global bir şirkete dönüştürmek. Artık müşterimiz neredeyse biz de orada olacağız. Bu yıl, Borusan Grubu’nun 70’inci yılı. 80’inci yılımızda nasıl bir Borusan istiyoruz diye sorduk kendimize. Ve bir yol haritası çizdik. Bizim otomotiv dışında bütün işlerimiz B2B. Biz iyi bir ortağız. Bugüne kadar iş dünyasının ihtiyaçlarını iyi kavradığımızı ve iyi hizmet verdiğimizi düşünüyoruz. Buna önümüzdeki dönemde de mutlaka devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun kazananı belli oldu Türkiye-Yunanistan sınırına yeni köprü: Tarih verildi Cem Yılmaz- Hasan Can Kaya polemiğine Şahan Göbakar da dahil oldu Elektrikli metrobüs geliyor: İmamoğlu test sürüşüne katıldı 19. İstanbul Yarı Maratonu'nda kazananlar belli oldu