Burcu KÖSEM

burcu.kosem@dunya.com
TÜM YAZILARI
İsrail ile ticaretin durması, arka planı ve olası sonuçları İsrail’in zalimce yürüttüğü ve hiçbir kural tanımadığı bu savaş Türkiye gibi ülkelerin sayısının artması ile son bulacak ve ateşkes sağlanacaktır.
Sürprizler, gerçekleşmeler, beklentiler… Değerli Türk Lirası, ihracatçılar açısından kısa vadede sorun yaratacak olsa da orta ve uzun vadede dövizde görülecek istikrar ile döviz talebi azalacak, böylece rezervler güçlenecek. Dikkat! Fahiş fiyata suçlu aranıyor… Tüketmeme boykotları, demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır ancak işlevsel olması için doğru zamanda yapılması önemlidir.
Ekonomide yeni gündem: IMF ve Dünya Bankası İster yeşil finansman kredisi isterse de IMF stand-by anlaşması olsun tahsis edilen kredilerin temeli Bretton Woods mantığına dayanıyor. Önemli olan ise kaynakların mevcut para politikası çerçevesinde etkin bir biçimde işlemesidir. Belirsizlik bitti, artık masadakileri konuşalım Bayram tatili sonrasında, ekonomi kabinesinin yoğun bir Meclis gündemi olduğu görülüyor. Yine bir seçimin ardından… Yerel seçimden çıkan mesajla beraber artık varsayımlardan ziyade gerçeklere dönüş yapabileceğiz. “Tasarıma, teknolojiye önem vermeliyiz, en önemlisi ise marka ihraç etmeliyiz” Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı sevgili dostum Nilüfer Çevikel ile Türkiye’nin markalaşma sürecine ilişkin dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdik. Merkez'den “zamanlaması” ile şaşırtan hamle TCMB’nin Mart ayı PPK kararı, aynı zamanda seçim sonrası için ortaya konulan bazı spekülasyonlara da cevap niteliğindeydi. Merkez’in üstündeki baskı artarken… TCMB’nin mi piyasayı yoksa piyasanın mı TCMB’yi politika konusunda ikna edişine şahit olacağımız kritik bir döneme giriyoruz. Yerel seçime giderken Cumhurbaşkanından mesaj Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu seçim son seçimim” sözleri tüm Türkiye ve büyük şehirlerden farklı olarak, İstanbul seçimleri açısından bir tür güvenoyu isteği niteliğindedir. Türkiye’de vergi sistemi ve seçim sonrası olasılıklar Seçimlerden sonra vergilendirme kompozisyonundaki değişimi daha çok doğrudan vergiler tarafında bekleyebiliriz. Hep birlikte DÜNYA'yız... Bugün 44 yaşında, olgunluk çağını yaşayan bir marka olarak DÜNYA Gazetesi ilk günkü gibi kıpır kıpır, heyecan dolu ve geleceğe umutla bakıyor. Savaşın 3. yılına girilirken Türkiye-Rusya ekonomik ilişkileri 17 Mart 2024’te Rusya’da genel seçimler var. Ve Putin’in olası Türkiye ziyaretini de bu tarihten önce yapacağı tahmin ediliyor. Enflasyonla mücadelede kur açmazı! Ekonomi yönetimi kurda bir artış yaşanmamasını arzu ediyor. Temel gerekçe ise kurun enflasyona olan geçişkenliği. Asrın felaketinden bir yıl sonra yerel seçime giderken… Türkiye bir deprem bölgesi ve biz martta önemli bir yerel seçime gidiyoruz. Bu defaki seçimleri siyaset üstü olarak kabul etmeliyiz.