Cüneyt DİRİCAN

cuneyt.dirican@dunya.com
TÜM YAZILARI
Orta vadeli yapısal öneriler – 2 Farklı gazete yazılarımda, TV demeçlerimde, akademik makalelerimde dile getirdiklerimizden kalan bakiyeye, önceki yazımızdan kaldığımız yerden devam edelim.
Aydınlanma Çağı Louvre Müzesinin en ünlü eseri Leonardo da Vinci “Mona Lisa” diye bilinir. Ferdinand Victor Eugène Delacroix, 1830 tarihli 2. Fransız Devrimini betimleyen “Liberty Leading the People” kimileri için daha farklıdır. Finansal (ekonomik) analiz 102 Geçen hafta merkez bankamızın sitesindeki reel sektör istatistiklerini analiz etmeye başlamıştık. Şirketlerimizin finansallarından hareketle, fiyatlama davranışlarında dolayısı ile enflasyondaki temel sorun sermaye açığı ve kısa vadeli mali borçlardaki artışla finansman giderleri demiştik.
Finansal (ekonomik) analiz 101 Merkez Bankamızın sitesinde, Türkiye ekonomisi hakkında fikir vermesi adına, çok kıymetli ve önemli pek bilinmeyen çok güzel bir veri seti var. Astronomi, gastronomi ‘Siyah Giyen Adamlar’ yazımızda ABD kongresindeki insan olmayan dünya dışı akıllı varlıklar ve tanımlanamayan hava fenomenleri (UAP) üzerine yapılan yeminli oturumdan bahsetmiştik. Orta vadeli yapısal öneriler – 1 Farklı gazete yazılarımda, TV demeçlerimde, akademik makalelerimde dile getirdiklerim dahil, yapısal olarak katkısı olacağını düşündüğüm başlıkları burada konsolide ettim. Son Bükücü Öncelikle her bileği büken A Milli Kadın Voleybol Takımımızı tebrik ederek başlayalım. Ekranlara yansıyan salondaki davul ve zurna sesi Erik Dalı ile düğünümüz olduğunun habercisiydi adeta. Astroekonomi mi, Gastroekonomi mi? Hindistan aya yumuşak iniş yapan 4. ülke oldu. Indian Space Research Organisation (ISRO) Chandrayaan-3 misyonu ile ayın güney kutbuna indi ve su yataklarını araştırmaya başladı. İstanbul Ekolü Köşemize isim veren İstanbul Ekolü aynı zamanda markalarımdan biri. Ekol, okul école yani school iktisattaki Neo-Keynesyen, Avusturya, Neo-Klasik, Monaterist, Ortodoks, Heterodoks, Liberteryen, Neo-Liberal gibi anlayışların bir çatı altında toplanması ile oluşan anlayışa genelde verilen ad. Bir Yaz Gecesi Rüyası Perseid meteor yağmuru ile haftayı karşıladık. 109P/Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kopan parçalar görünür olduğunda Perseus takımyıldızına denk geldiği için bu ismi almış. Ne oldu? St. Petersburg 27-28 Temmuz’da 20’ye yakın Afrika ülkesinin liderini ağırladı. 2019’da 54 Afrika liderinden 43’ü katılmıştı, bu sefer daha az katılım oldu diye Batı basınında yer aldı. Siyah Giyen Adamlar Evet, konumuz UFO’lar ve dünya dışı akıllı yaşam. Fermi mi, Drake mi ve Tanımlanamayan Hava Fenomeni yazılarımda Dünya’da bu konuya dikkat çekmiştim. GAP’ı gaptırmam Bir şapkayı bir de GAP’ı kaptırmadığımız dönemlerden yapay zekâyı konuştuğumuz bugünlere geçerken, Türk medyasında yapay zekânın yazdığı ilk gazete haberini ve yapay zekâ CEYD-A ile ilk gazete röportajını kimseye kaptırmam. Tanımlanamayan hava fenomeni ABD TÜFE yüzde 3 gelince piyasalarda bir bayram havası esti. “Enflasyonla mücadelede Fed gibi ol” temalı paylaşımlar sosyal medyayı karnaval havasına çevirdi. Yüzde 5 Merkez bankalarının enflasyonla mücadelesinde istenen gelişmeler olmayınca herkes bir açıklama getirmeye çalışıyor. Manşet enflasyonlar düşerken enerji ve emtia fiyatlarındaki geri çekilmeye rağmen çekirdek enflasyonlar düşmüyor.