E. Onur DUYGU

FON DÜNYASI info@dunyaeko.com
TÜM YAZILARI
Fonlarda stopaj istisnası uzatılmalı TL enstrümanlara geçişin ekonomi yönetimi tarafında bu kadar vurgulandığı bir konjonktürde istisnanın uzatılmasının önemli olduğunu düşünüyorum, umarım bu yönde kararı önümüzdeki hafta içinde Resmi Gazete’de görüyor oluruz.
Fonlarda beklentiler ve mart performansı 2024 yılının ilk çeyreğini kapatırken, teknoloji içerikli fonlardaki olumlu seyrin yavaşladığını ve farklı temaların öne çıktığını görüyoruz. Yılın geri kalanı için portföylerde çeşitlendirme şart. Para piyasası fonları mevduata rakip TL mevduat faizlerinin yükselmesi ile birlikte Para Piyasası Fonları getirilerinde de yükseliş var. Yüksek mevduat oranına erişemeyen birikim sahipleri %50-54 arasında yıllık mevduata denk getiri sağlayabilen fonlarda birikimlerini değerlendiriyor. Fonlarda son hafta büyüme 16 milyar TL’yi aştı.
Son durum ve beklentiler Son dönemde USD/TL kurundaki hareket ile birlikte döviz kurunun hareketine de bağlı performans gösteren fonlara yatırımcı ve para girişi gözlemliyoruz. Bu fonlardaki son durum ve beklentileri biraz daha detaylandırmak istiyorum. Altın fonlarına ilgi artıyor Altın fiyatları son günlerde rekor kırarken, altın fonlarının aynı performansı göstermediği eleştirileri yapılmaya başlanmıştı. Yerli teknoloji fonlarında son durum Geçen hafta paylaştığım teknoloji fonlarına yılbaşından bu yana gerçekleşen para girişlerine dair veri sektör profesyonelleri başta olmak üzere birçok yatırımcı tarafında dikkat çekti. Portföyde kaç fon olmalı? Son günlerin gündem konusu hisse senetlerinde sepet nasıl yapılmalı ve kaç hisse olmalı oldu. Yabancı fonlarda teknoloji dışı alternatifler Yurt dışı hisse içerikli fonlarda geçen yılın Kasım ayından beri teknoloji/yapay zeka/ robotik ve çip teknolojileri rüzgarı esiyor. ABD hisse endeksleri ise teknoloji şirketlerinin öncülüğünde yükselişini sürdürüyor. Ocak ayı fon performansları ve beklentiler Yabancı fonlarda son durum Yılın son iki ayında yurt dışı piyasalarda ABD ekonomisinde yumuşak iniş (ekonomik küçülme olmadan enflasyonda düşüş) beklentisinin güç kazanması ile oldukça pozitif bir hava izledik. Dalgalı piyasalarda öne çıkan fonlar Yeni yılla birlikte piyasalarda sakinlik yerini harekete bırakmış görünüyor. Yurt dışı piyasalarda Fed’in faiz indirimlerine başlayacağına dair beklenti ve coşku, Fed yetkililerinden gelen açıklamalarla birlikte temkinli iyimserlik mertebesine gerilemiş durumda. Yeni yılla birlikte hisse senedi fonları yeniden oyunda Yeni yıla yurt dışı içerikli fonlar olumsuz başlarken, hisse senedi fonlarında pozitif seyir görüyoruz. Yatırımcılar da bu eğilimi görüp BİST 30 ve bankacılık hisse senedi fonları başta olmak üzere hisse fonlarına giriş yapmaya başladı. Stopaj istisnası ile yurt dışı temalara yatırım Fonlarda stopaj avantajında son hafta Yılın sonuna yaklaştığımız bu günlerde, yatırım fonlarıyla ilgili önemli bir avantajın da son haftasına giriyoruz. Eğer uzatılmazsa bazı yatırım fonlarında alım-satım kazancı üzerinden hesaplanan stopajın %0 olmasını kapsayan istisna 31.12.2023 itibarıyla sona erecek. Fonlarda son dönem yatırımcı tercihleri Yılın sonuna yaklaştığımız bu günlerde piyasalar oldukça hareketli. Normalde son ay içinde daha yatay ve düşük hacimli olmasını beklesek de, yoğun veri ve haber akışı ile birlikte dalgalanmanın yüksek olduğunu görüyoruz.