Fikret AYDEMİR

fikret.aydemir@dunya.com
TÜM YAZILARI
“Çizgi” deyip geçmeyin Avrupa Birliği’nin en küçük ülkelerinden biri olmasına rağmen, Belçika denilince akla hep çikolata gelir. Bir de bira…
AB “altın vize”den vazgeçiyor Türkiye yeniden Avrupa Birliği gündeminde Brüksel’de İlk Bahar Zirvesi’nde bir araya gelen AB devlet ve hükümet başkanları uzun bir aradan sonra yeniden Türkiye’yi görüştü. Türkiye’nin AB üyelik perspektifi Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un girişimiyle zirve gündemine taşındı.
AB, Balkanlar’a genişlerken… Avrupa Birliği, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Karadağ ile ekonomik ilişkilerini artırmayı amaçlayan ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için önümüzdeki dört yıl için 6 milyar euroluk fon kurulması konusunda anlaştı. Hiçbir şey değişmedi ama her şey değişti Türkiye’nin seçimi dünya basınında geniş yankı buldu… Bütün seçim sonuçlarını en iyi özetleyen cümle sanırım “Hiçbir şey değişmedi ama her şey değişti” saptamasıdır. Kapıdaki tehlike: Aşırı sağ Avrupa Birliği’nin son günlerde en sıcak gündemi “seçim işleri.” Avrupa’nın 27 ülkesinde önümüzdeki 6 ila 9 Haziran tarihlerinde 400 milyon insan, Avrupa Parlamentosu’nda 5 yıl boyunca görev yapacak 720 milletvekilini seçecek. Yapılan bütün kamuoyu yoklamaları aşırı sağ partilerin yükselişini ortaya koyuyor… Siyaset ciddi iş değildir Savaş çanları mı çalıyor? ‘Nitelikli işgücü göçü'nde üçüncü aşama haziranda Almanya’ya ‘nitelikli işgücü göçü’nde 2’nci aşama Almanya’ya nitelikli işgücü göçünün önündeki engelleri kaldırmayı amaçlayan “Nitelikli İşgücü Göçü Yasası”nın 2’nci aşaması yürürlüğe girdi. Uzmanlar, yaşlı, hasta ve çocuk bakımı, bilişim, inşaat, sanayi, eğitim ve el işçiliği alanlarında Almanya’nın nitelikli işgücüne acil ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. Artık diploma denkliği aranmıyor. Belçika futbolunda iki Türk patron Belçika’da son iki yıldır, futbola yatırım yapan iki Türk patron konuşuluyor. Biri Belçika Süper Lig (Pro League) takımı KVC Westerlo’nun sahibi Oktay Ercan… Diğeri, 2’nci lig takımı SC Eendracht Aalst’ı kulübün ilk kadın başkanı Tülin Sönmez’den devralan Yüksel Demir… ‘Savunma Komiserliği’ kuruluyor 4.1 milyar sandık başına Dünyada 4.1 milyar insan seçim sandıklarının başına gidiyor 2024 yılında. 8 milyar 73 milyon 859 bin 407 kişinin yaşadığı dünyamızda 2024 yılı seçimleri, şimdiye kadar yapılan en kalabalık seçim yılı olarak tarihe geçecek. Kahve molası ve saatlerin durdurulması Avrupa Birliği içerisinde bazen akıl almaz “diploması manevraları” yaşanıyor. Geçen hafta Brüksel’de bir araya gelen AB devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna’ya 50 milyar euroluk yardımı onayladı. Avrupa’da çiftçi ayaklanması Yüzyıldır süregelen bütün siyasi tartışmalarda ismi en az bir kez dile getirilen 1789 Fransız Devrimi”nin başlangıcı bir köylü ayaklanmasına dayanır.