Prof. Dr. Aykut GÜL

STRATEJİK DÜŞÜNCE aykut.gul@dunya.com
TÜM YAZILARI
Zincirin zayıf halkası: Gıda kayıpları ve israfı Çevre, küresel ısınma, kaynak kullanımı ve sürdürülebilirlik gibi konuların hep gelişmiş Batının gündeminde olduğu algısı başarıyla oluşturuldu.
Gıda fiyatları, ürün maliyetleri ve dışsallıklar Gıda fiyatlarındaki artış veya azalışlar, üretici, tüketici ve aracılar açısından sürekli ilgi odağı olmuştur. Peyzaj alanlarında su verimliliği Başlığın böyle olduğuna bakmayın. Çünkü ülkemizde peyzaj alanlarında su verimliliği neredeyse hiç olmadı.
Tarımsal üretimde yapay zekâ ile gelen fırsatlar Yapay zekâ, her gün yeni gelişmelerle gündem olmaya devam ediyor. Dahası gündemi kendisi de oluşturmaya başladı. Bu iyi bir şey mi? Tartışılmalı… Belki de korkulmalı… Artan riskler karşısında gıdada yeterliliğimiz Dünyada giderek artan siyasi gerilimler ve küresel krizler, gıda güvencesinin önemini her geçen gün daha da artırıyor. Bu nedenle, ülke olarak, gıdada yeterliliğimizi daha sıklıkla değerlendirmek ve geç kalmadan gerekli adımları atmak durumundayız. Kalkınma Yolu: Enerji ve gıda güvencesi Önceki birçok yazımızda, ülkemizin jeostratejik ve jeopolitik konumuna dikkat çekmiş, bu coğrafyada krizlerin ve sıkıntıların eksik olmayacağını vurgulamıştık. Kapalı ortamda bitkisel üretim Tarım ve Orman Bakanlığı, kayıt dışılığı azaltmak ve üretim planlaması yapabilmek için daha güçlü veritabanları oluşturmayı sürdürüyor. Bereketli topraklar ve artan tehditler Öncelikle bir kez daha vurgulamak gerekiyor ki ülke olarak çok önemli jeostratejik ve jeopolitik konuma sahibiz. Tarımda sistem değişimi sahaya yansımaya başladı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kendine özgü, alışılmışın dışında, projeleri ile gündeme gelen bir bakan. “2024-2028 Hayvancılık Yol Haritası” açıklandı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üretimden pazarlamaya kadar zincirin tüm halkalarını dikkate alarak hazırladıkları “2024-2028 Hayvancılık Yol Haritası”nı açıkladı. 2024 yılına tarımsal üretim planlamasının uygulama aşaması damgasını vuracak gibi… Yerel seçimler ve “Kent Tarımı” projeleri Beş yılda bir tekrarlanan mahalli idareler seçimleri 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak ve yeni belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri ile köy ve mahalle muhtarları seçilecek. Gıda güvencesi vizyonu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024- 2028 Stratejik Planı hakkında üçüncü köşe yazımız. Yeni stratejik planı nasıl değerlendirmeli? Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024- 2028 Stratejik Planı yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Çok emek harcandığı anlaşılan, paydaş görüşleri ile şekillendirilen, gelecek beş yıl için 7 amaç, 32 hedef ve 153 performans göstergesinden oluşan 106 sayfalık oldukça kapsamlı bir çalışma. Yeni stratejik plan yeni ümitler Tarımda üretim planlamasının fiilen uygulanacağı bu yıl, aynı zamanda beş yıllık yeni bir tarım stratejik planının uygulamaya konulduğu yıl olacak. Kızıldeniz: Uluslararası lojistiğin yeni sınavı Kızıldeniz…7 Ekim sonrası Gazze’de yaşananların olası etkileri arasında pek akla gelmezdi. Dünyanın en fakir ülkelerinden Yemen, Kızıldeniz girişini kontrol ediyor.