Recep ŞENYURT

DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com
TÜM YAZILARI
RES’te 2024’ün sonunda 13 bin megavata ulaşacağız Türkiye’nin son 15 yılda doğru destekleme politikalarıyla sıfırdan bir sektör inşa ettiğini kaydeden TÜREB Başkanı İbrahim Erden, RES yatırımlarında müthiş bir atılım yapıldığını belirtti. Erden, bu yılsonu itibarıyla 13 bin megavat kurulu güce ulaşmayı umduklarını söyledi.
Çatılarımız hâlâ neden boş! Enerji ithalatına her yıl milyarlarca dolar ödeyen ülkemiz hem enerji ithalatını azaltmak hem de ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak için önemli yatırımlar gerçekleştiriyor. Yenilenebilir enerjide de dışa bağımlı olmayalım
Orta Doğu, enerji, kan ve gözyaşı… Son yüzyılın savaş tarihi aynı zamanda enerji kaynaklarına kimin sahip olacağı, bu kaynakların hangi pazarlara nasıl ulaştırılacağının da tarihidir. Her ülke verdiği zarar kadar sorumluluk üstlenmeli Yaşadığımız iklim krizi geç de olsa insanoğlunun aklını başına almasını sağlıyor. Dünyaya verdiğimiz zararları azaltmak için gün geçmiyor ki yeni tedbirler devreye alınmasın. Enerji maliyetleri artıyor, rekabet zorlaşıyor Petrol fiyatlarında 100 dolarların konuşulduğu bir ortamda enerjide dışa bağımlı bir ülke olmanın yarattığı handikapları hep birlikte yaşıyoruz. Enerji yatırımlarında sürdürülebilir ekosistem kurmaya ihtiyaç var Enerji sektörü en fazla yatırım yapılan alanların başında gelmeye başladı. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandıracak Avrupa Birliği, 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren sınırda karbon düzenlemesi için adımlar atmaya başlıyor. Enerji sektörü açısından OVP ne anlama geliyor? Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı kararı çerçevesinde Resmî Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Program’da enerji sektörüne yönelik önemli saptamalarla birlikte izlenecek politikalar ve alınacak tedbirlerin bir araya getirildiğini görüyoruz. Doğu Akdeniz’de enerji diplomasisi hızlanıyor Enerji kaynakları bölgemizdeki çatışmaların ve yeni iş birlikleri arayışlarının temelini oluşturmaya devam ediyor. Avrupa’nın enerji arz güvenliği Türkiye’den geçiyor Türkiye, enerjide merkez olma yolunda adımlarını sıklaştırıyor. Bulgaristan’ın ardından Macaristan ile imzalanan anlaşma ile Türkiye’nin sınırı olmayan bir ülkeye ilk defa doğal gaz satışı gerçekleştirecek olması, bu anlamda önemli bir adım olarak kayıtlara geçerken Türkiye ile Irak arasındaki petrol boru hattının tekrar işlerlik kazanması için de sürecin hızlandığını görüyoruz. Verimli üret, bilinçli tüket... Enerji tüketiminin rekorlar kırdığı günler yaşıyoruz. Artan tüketimi karşılamak üzere üretimi artırmak için yoğun uğraş veriyoruz ama maalesef enerjimizi daha verimli kullanmak ve israfın önüne geçmek için aynı oranda çaba gösterdiğimizi söyleyemiyoruz. Üç tarafımız denizlerle çevrili ama… Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili. Denizlerimizden ne ulaşımda ve lojistikte ne de deniz ürünleri açısından yeterince yararlanamıyoruz. Bu durum maalesef enerji üretimi açısından da geçerli. Türkiye enerjide yeni merkez olabilir Yaz sıcaklarının kendini iyiden iyiye hissettirdiği bugünlerde bireysel elektrik tüketimi de hızla artmakta. Elektrik üretiminde jeotermalden daha fazla yararlanmalıyız Türkiye, jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa’nın birinci ülkesi. Jeotermal enerjiden elektrik üretiminde ABD, Endonezya ve Filipinler’in ardından dördüncü sırada yer alan ülkemizdeki potansiyel 4.500 MWe iken bu potansiyelin ancak yüzde 35’i değerlendirilebiliyor.