Şevket SAYILGAN / Ekonomist

sevket.sayilgan@dunya.com
TÜM YAZILARI
15 Nisan 2024 itibarıyla istatistikler ekonomide ne söylüyor? Bugün sizlerle ekonomide istatistiklerin son değerleri üzerinden bir durum tespiti yaparak buna bağlı beklentileri değerlendireceğim. İstatistikler tüik.gov.tr, tcmb.gov. tr ve hazine.gov.tr’den alınmıştır.
Türkiye’nin ekonomipolitik değerlendirilmesi Türkiye’de ekonomik krizler ve seçimler arasında doğrusal bir ilişki görülmektedir. Nedir bu yapısal reformlar? Niye yapılamıyor?
Ekonomide geciken kararlar 25 Nisan’da TCMB’nin faiz kararı açıklanacak. Öncelikle beklentim değişmeyeceği ve yüzde 50 seviyesinde kalacağı yönündedir. Ancak Haziran 2023 ile birlikte başlayan Ortodoks politikalar ve rasyonelleşme süreci yeteri kadar hızlı kararlara bağlanamamaktadır. Fırsat dönemi başlıyor 31 Mart seçimlerinin sonuçlanması ile birlikte Türkiye’nin ekonomi politikalarında yeni düzenlemeler ve ilaveler gelecektir. Bu uygulamalar özellikle a) Tüketim b) Yatırım (selektif uygulamalar) c) Kamu harcamaları d) Vergi uygulamalarına yönelik olacaktır. Bireylerin finansal farkındalığı ekonomideki başarıyı belirler Yerel seçimler sonrası ekonomide uygulanacak politikalar ve bunların etkisi dikkate alındığında daha önceki yazılarımda firma düzeyinde yaratacağı etkinin, bu yazımda bireyler üzerindeki sonuçlarını değerlendirmek istiyorum. Nedir bu yapısal reformlar? Niye yapılamıyor? Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi artık Türkiye’nin hızlıca ekonomi programını, dolayısıyla yapısal reformları ile ilgili yol haritasını açıklamalı ve başlatmalıdır. Ekonomi ve seçimler ilişkisi üzerine bir deneme… Türkiye'de ekonomik krizler ve seçimler arasında bir ilişki görülmektedir. Ülke tarihinde yaşanan ekonomik krizler genellikle seçimlerle aynı döneme denk gelmiştir. Makro ekonomik tespitler ve firmalara tavsiyeler Bugün sizlerle genel ekonomide öncü gösterge olarak ifade edilen veriler üzerinden bir genel değerlendirme yapacağım. Ekonomide sürdürülemezlik dengeden uzaklaşmaktır Ekonomilerin temelde hedefleri a) Fiyat istikrarını sağlamak (Enflasyonu düşürmek) b) Tam istihdamı oluşturmak (işsizliği düşürmek) c) Büyüme sağlarken bunu dengeli dağılımını oluşturmaktır. Enflasyon için tünelin sonunda henüz ışık gözükmedi Şubat 2024 enflasyon rakamları uygulanan politikalar çerçevesinde halen istenen sonuçları vermekten uzak durmaktadır. TÜFE yıllık %67,07 ve aylık %4,53 olarak gerçekleşti. 2024 yılı ve sonrası için işletmeler için finansal yönetim nasıl olmalıdır? Tavsiyeler… Türkiye 2024 yılı ve özellikle 31 Mart seçimlerinden sonra yaşanması beklenen ekonomik süreç nedeniyle, mikro ölçekte firmaların yönetim anlayışında geçmişe göre değişiklikler olmalıdır. Ortak günahımız vergi politikası Kamu maliyesi, bir devletin gelirlerini toplama, harcamalarını planlama ve bu harcamaları finanse etme sürecidir. Vergi politikası da bu sürecin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Enflasyonla mücadele için tavsiyeler 31 Mart seçimleri sonrası uygulanması beklenen dezenflasyon politikalarına yönelik önerilerim. Enflasyonla mücadelede yöntem önerilerimi şu şekilde sınıflayabiliriz. Yıllardan 2024, aylardan şubat, günlerden enflasyon 2024 yılının ocak ayını da geride bıraktık ve ekonomimiz için en önemli göstergelerden olan enflasyon oranları açıklandı. TÜFE’de aylıkta yüzde 6,70, yıllıkta da yüzde 64,86 seviyesine ulaştık. ÜFE’de ise aylıkta yüzde 4,14, yıllıkta da yüzde 44,20 oldu.