"Riyad, Hizbullah'la savaşa karşı çıkan Hariri yerine abisini istiyor" iddiası

Suudi Arabistan’ın, ani istifasıyla tartışma yaratan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Hizbullah’la çatışma istememesinden rahatsız olduğu, bu nedenle yerine Hariri’nin abisinin getirilmesini istediği iddia edildi.

Abone ol

Lübnan’ın istifa eden Başbakanı Saad Hariri’nin, İran’ın müttefiki olan Hizbullah hareketiyle çatışma istemediği için Suudi Arabistan tarafından istifaya zorlandığı, Riyad’ın Hariri’nin abisi Baha’nın başbakanlık koltuğuna oturmasını istediği iddiası tartışma yarattı.

Reuters’a konuşan Saad Hariri’ye yakın kaynaklar, Hariri'nin Hizbullah’la bir savaş çıkmasını istemediğini ve ülkenin istikrarının sürdürülmesini tercih ettiğini söyledi. Haberde, Hariri’nin önceki aylarda Riyad’a yaptığı ziyarette, Suudi istihbarat yetkilileriyle görüştüğü ve Hizbullah’la bir savaşa karşı olduğunu söylediği belirtildi. Kaynaklar, Suudi yetkililerin Hariri'nin bu açıklamalarından rahatsız olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan: Lübnan bize savaş ilan etti

 Hariri ailesi, Suudi Arabistan'a gitmeyi reddetti

Lübnanlı kaynaklar, Suudi Arabistan’ın Saad Hariri yerine abisi Baha Hariri’nin başbakan olmasını istediğini de öne sürdü. Baha Hariri’nin şu anda Riyad’da olduğu, Hariri ailesinden bazı isimlerin de bağlılıklarını bildirmek üzere Suudi Arabistan’a davet edildiği ancak bu kişilerin çağrıyı reddettiği de iddialar arasında yer alıyor.

Riyad'da bulunduğu sırada "ülkesinde can güvenliğinin bulunmadığı" gerekçesiyle geçen hafta cumartesi günü istifa eden Lübnan Başbakanı Hariri'nin, Riyad'da rehin tutulduğu iddiaları Lübnanlı yetkililer tarafından gündeme getirilmişti. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, Hariri’nin Suudi Arabistan tarafından ‘kaçırıldığını’ söylemişti.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise, "Suudi Kraliyet ailesi, İsrail'e Lübnan ve Hizbullah'a saldırması için milyarlarca dolar para önerdi" diye konuşmuştu.

Suudi Arabistan ve Lübnan arasında tansiyon giderek yükselirken, Riyad Lübnan'daki vatandaşlarının ülkeye derhal geri dönmesi talimatı vermişti.

Nasrallah: Riyad, İsrail'e, Lübnan'a saldırması için para önerdi



“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz