Türkiye'nin ilk 'bilim diplomatları' için start verildi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Almanya, ABD, Güney Kore, Japonya ve Çin'e daimi bilim ve teknoloji müşaviri ile ataşesi atayacak

Abone ol

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Almanya, ABD, Güney Kore, Japonya ve Çin'e daimi bilim ve teknoloji müşaviri ile ataşesi atayacak. Bakanlık yetkililerinden edindiği bilgilere göre, bilim ve teknoloji transferinde önemli bir adım olarak görülen "bilim diplomatları" için gereken adımlar atıldı. 

Bakanlık, görevli bulunduğu ülkedeki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri anında Ankara'ya bildirecek, bilimsel ve teknolojik akademilerde, sanayide ve devlet kurumlarında Türkiye'yi temsil edecek müşavir ve ataşeleri belirlemek için başvuruları aldı. Gerekli yeterliliği sağlayanlar arasında yapılacak sınavda başarılı olarak, görevlerine başlayacak diplomatik unvanlı müşavir ve ataşeler, büyükelçilikler bünyesinde "bilim diplomasisi" faaliyetlerini yürütecek.

Türkiye'nin "bilim diplomatları", ilk aşamada Almanya'da Berlin'e, ABD'de Washington ve Los Angeles'a, Güney Kore'de Seul'e, Japonya'da Tokyo'ya ve Çin'de Pekin'e atanacak. 

 İlk atama Berlin'e 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığının internet sayfasındaki (personel.sanayi.gov.tr) sınav duyurusuna göre, adaylarda en az lisans mezunu olmak, yabancı dil bilmek ve yapılacak mesleki yeterlilik sınavında başarılı olmak şartları aranacak.

Bakanlık bünyesinde en az 3 yıl süreyle çalışmak ya da doktora unvanına sahip olma şartlarının da isteneceği atamalar sonrasında adaylar, diplomasi eğitimine de tabi tutulacak. İlk bilim ve teknoloji müşaviri ise Berlin'e atanacak. 

Başvurular, bugün saat 23.59'a kadar Personel Dairesi Başkanlığının internet sitesinde yayımlanan "Bilim ve Teknoloji Müşavirliği Başvuru Formu" doldurulmak suretiyle elektronik ortamda yapılacak.

Sanayiciden gıda enflasyonu uyarısı:Yerli üreticiye destek bekliyoruz VakıfBank’tan ekonomiye 2 trilyon TL katkı Düşük karbonlu üretim yapan işletmelere destek verilecek “6.600 hektarlık maden sahası rehabilite edildi” Kuraklık, vahaları da kuruttu 134 bin km2 alan kayboldu