Almanya

Almanya Federal Cumhuriyeti 1949’dan beri demokratik, parlamenter bir federal devlettir. 1990’da yeniden birleşen Almanya’da 16 eyalet ve nüfusu 100 binin üzerinde olan 81 kent bulunmaktadır. Almanya Orta Avrupa’da Kuzey Denizi ile Alpler arasında uzanan bir devlettir. Almanya Federal Cumhuriyeti'nin şansölyesi 2005 tarihinden beri Angela Merkel'dir.

3,4 milyon nüfusuyla Berlin, Almanya’nın en büyük şehri ve aynı zamanda başkentidir. Nüfusu milyonlara ulaşan diğer şehirler Hamburg (1,8 milyon) ve Münih’tir (1,3 milyon). 80 milyonun üzerinde nüfusa sahip Almanya, Rusya’nın ardından Avrupa’nın en fazla nüfusa sahip ikinci ülkesidir. Nüfusun yaklaşık yüzde 7.7’sini göçmenler oluşturmaktadır.

Ülkenin resmi dili Almancadır, bunun yanında Türkçe, Kürtçe, Lehçe ve Rusça da konuşulan diller arasındadır. Ülke nüfusunun yüzde 67’si yabancı bir dili konuşabilmektedir. Ülkedeki en yaygın din yüzde 66,8 ile Hristiyanlıktır. (yüzde 30,8 Katolik, yüzde 30 Protestan) Nüfusun yüzde 32 – 35’i bir dine inanmadıklarını belirtmişlerdir. İslam ise ülkenin ikinci en büyük dini durumundadır.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya Müttefikler tarafından oluşturulan ve kontrol edilen işgal bölgelerine ayrılmıştır. 23 Mayıs 1949’da Fransız, İngiliz ve Amerika işgal bölgeleri birleştirilerek Almanya Federal Cumhuriyeti kuruldu. 7 Ekim 1949’da ise Sovyet işgali altında bulunan Doğu Almanya olarak da bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. 3 Ekim 1990 tarihinde bu iki devlet birleşerek bugünkü Almanya Federal Cumhuriyetini oluşturdular. 

 Almanya, Orta Avrupa’da yer alan, kuzeyde Danimarka, doğuda Polonya ve Çek Cumhurriyeti, güneyde Avusturya ve İsviçre, batıda ise Faransa ve Lüksemburg, Belçika ve Hollanda devletleri ile sınır komşusudur. Güney’de bulunan Alp Dağları üzerinde ülkenin en yüksek noktası Zugspitze bulunur. (2,962 metre). Kuzeyde Baltık Denizi ve Kuzey Denizi kıyıları bulunur. Ülkenin orta kesimi ormanlık, kuzeyi ise ovalardan oluşur. Ren, Tuna ve Elbe ülkenin en büyük nehirleridir. Almanya’da demir, kömür, potasyum, uranyum, bakır, doğal gaz, nikel gibi doğal kaynaklar bulunmaktadır.

Almanya bugün ABD, Japonya ve Çin’in ardından en büyük dördüncü ulusal ekonomidir. Öyle ki, Çin’in ardından dünyanın en çok ihracat yapan ikinci ülkesidir. Bir ihracat şampiyonu olan ülkede kazanılan her 4 avronun 1’inden fazlası ihracattan, her 5 iş olanağının 1’inden fazlası doğrudan ve dolaylı olarak dış ticaretten gelmektedir. Böylesi bir ticari hacme sahip olan Almanya Avrupa Birliği’nin can damarıdır.

Almanya Haberleri