Mehmet Şimşek düğmeye bastı, tasfiye başladı: Kamuda tasarruf planının ayrıntıları belli oldu

Türkiye enflasyonla mücadele kapsamında sıkı tedbirleri hayata geçiriyor. Kamu harcamalarının azaltılması da bütçe açığının düşürülmesi için hayati görülüyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek düğmeye bastı. Kamuda tasarruf devletin kullanımındaki araçların tasfiyesi ile başladı. İlk etapta 500 araç satışa çıkarıldı, sırada 1000 araç daha var…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçen günlerde kamuda girişilecek tasarruf tedbirlerine ilişkin önemli bir mesaj vermişti. Yılmaz konuya ilişkin hem Malikye Bakanlığı'nın hem de Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı'nın çalışma yürüttüğünü duyurmuştu.

Cevdet Yılmaz'ın kamudaki tasarruf tedbirlerinin 15 maddeyle sınır olmadığını ve çok daha fazla olduğunu vurgularken, "Bütün bunları bir yerde toparlayıp, belli bir süzgeçten geçirip uygulamaya geçeceğiz. Kamuda tasarruf bizim için çok öncelikli bir konu. Ama tasarrufun özü de bir taraftan önceliklendirme, odaklanma, verimliliği arttırma" ifaledelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021’de ‘taşıt genelgesi’ yayınlamış ve kamunun kullanımındaki araçlara yönelik tasarruf çağrısı yapmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçen yıl kamu kurumlarına bir ‘tasarruf genelgesi’göndermiş, devlet kurumlarının tedbirlere uygun hareket etmelerini istemişti.

Ancak ne Erdoğan'ın ne de Şimşek'in çağrıları karşılık bulmuş, Erdoğan’ın 2021 tarihli genelgesini takip eden 2022 yılında kamuda taşıt kiralama harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 256 artmıştı.

Tasfiye başladı, arkası gelecek

Hâl böyle olunca hükümet daha sıkı tedbirlere başvurdu. Türkiye gazetesinin haberine göre, kamu kurumlarına kayıtlı tüm araçların envanteri çıkarılarak, tasfiye olması gerekenlerin listesi hazırlandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı ile ilk etapta kamu kurumlarının kullandığı 500 araç satışa çıkarıldı. İkinci aşamada ise 1000 araçlık bir tasfiye listesi hazırlandı.

Maliye Bakanlığı kaynakları, kamudaki araç satışı ve tasfiyesinin bu sayılarla sınırlı kalmayacağını, etap etap devam edeceğini kaydetti. Satışlardan elde edilecek gelir hazineye aktarılacak.

Güvenlik ve sağlık dışında...

* Yeni araç alımı ve kiralanması konusunda katı kurallar uygulanacak.

* Acil ihtiyaç durumunda, kamu kurumları öncelikle ellerindeki aracı sattıktan sonra yerine yenisini alabilecek veya kiralayabilecek.

* Güvenlik ve sağlık alanında kullanılanlar hariç, kamudaki taşıt sayısının artışına izin verilmeyecek.

* Araç kiralamalarına da etap etap son verilmesi de gündemde. Kiralama sözleşmeleri biten araçların yerine yeni sözleşme yapılmaması tartışılıyor.

* Makam aracı kullanacak kadrolar yeniden belirlenecek. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. 

Servis araçları da iptal edilecek

Kamu personelinin kullandığı zorunlu olmayan servis araçlarının da iptal edileceği, bunun yerine personele ulaşım kartı verilmesinin planlandığı belirtiliyor.

Öte yandan, kamuda, demirbaş alımından, kırtasiye harcamalarına, temsil, tören ve ağırlama giderlerinden personel harcamalarına kadar her alanda yapılacak kesintilere ilişkin planlama yapılıyor. Yeni uygulamaların birkaç gün içinde başlayacağı belirtildi.

Kamuda kaç araç var?

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde 115 bin 904 adet taşıt bulunuyor.

Bu taşıtların 72 bin 373’ü savunma ve güvenlik, 9.973’ü sağlık, 8.136’sı tarım ve ormancılık, 7.579’u eğitim, 4.772’si adalet, 13 bin 71’i ise diğer idari hizmetlerde kullanılıyor.