Mine ATAMAN

Dünya israf atlası mine.ataman@dunya.com
TÜM YAZILARI
Tavuk fiyatlarının sebebi Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 yıllık enflasyon yüzde 69,8 oldu. Son 17 ayın en yükseği. Yüzde 13,57 artış ile enflasyonun yükselen yıldızı kümes hayvanları eti.
Çaya yüzde 70 yetmemiş Seçimler bitti, kamuda tasarruf dönemi başladı, gıda enflasyonu dinmek bilmiyor. Gıdanın Dilan Polatları Son günlerde bir CEO’nun yanlış üslupla yönetmeye çalıştığı müşteri ilişkileri süreci, akıllara gıdada hızla yükselen kahraman girişimcileri getiriyor.
Biyoekonomiden 39 milyon yeni iş İran, İsrail’e misilleme yaparken Rusya’da, Hollanda merkezli “Agro Terra Group” şirketinin tüm varlıklarına el koydu. Jeopolitik gerilimlerin ortasındaki Rusya sadece Ukrayna’ya değil, tarafını seçen dış mihraklara/düşman devletlere de ticari hamlelerle mesaj gönderiyor. Tarımın seçimi, tarıma değer... Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi Japonya'nın sırrı GSYH’nın yüzde 3’ünü Ar- Ge’ye ayırmasında. Toplum, 5.0’ın yaratıcısı Japonya Tarım 5.0 için de kolları sıvadı. Ziraat Bankası’ndan çiftçiye tam destek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “kaynakların tüketime değil, üretken alanlara yönlendirilmesi gerektiği” açıklamasından sonra, gözler son günlerde “Ziraat Bankası tarım kredilerini/ traktör kredilerini durdurdu” haberlerine çevrildi. Bolluk yılı mı yokluk yılı mı? Gıda dünyanın bir numaralı seri katili, Nijerya gümrüğünde pirinç çuvalları yağmalandı, karmaşada 7 kişi öldü. Uluslararası Tahıl Konseyi küresel tahıl rekoltesini 28 ton artırarak 2,332 milyon ton olarak güncelledi. Küresel tahıl fiyatları arapsaçı. Dönüşüm balon oldu Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle geçtiğimiz yıl AB’li yetkililer tarafından önerilen “duş almama, daha çok giyinme” gibi ilginç enerji tasarrufu tedbirleri meyvelerini verdi, yüzde 18 tasarruf sağlandı. AB Enerji Bakanları Konseyi bu yıl da tasarruf tedbirlerine devam dedi. Yapay et anamızın ak sütü gibi helal Singapur İslam Konseyi “ekili/ kültür et helal” diyerek yapay etin yenilmesine onay verdi. Konsey; yapay et ile ilgili gelişmeyi “sürdürülebilir gıda çözümlerine yönelik küresel bir ivme” olarak duyurdu. Entelektüel kuraklık uyarısı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024- 2028 Hayvancılık Yol Haritası “Islah Eylem Planına” göre; Haziran 2024’te Ankara’da Genomik Test Merkezi açılacak. 2025’te yüksek genetik kapasiteli yerli boğaların üretimine başlanacak. Haz damarı çatladı TÜİK Yaşam Memnuniyeti Araştırmasına göre eğitim mutluluk getirmiyor. Hiç okul bitirmeyenler yüzde 53,7 mutluluk oranına sahipken üniversite mezunlarının oranı yüzde 51,2 düzeyinde. Cevizde yatırım açığı var yatırım ortamı yok Çevre dostu tarım; fiyatı yüksek/soylu dostu. Ya yoksullar onları kim doyuracak. Çiftçi yoksulluk sınırında 2023 yılında 80.500 traktör satışıyla Türkiye rekor kırdı. Türklerin işine akıl sır ermiyor, traktör alım iştahı iktisat kurallarıyla açıklanabilecek türden değil. Şirketlerin 2024 satış öngörüsü geçtiğimiz yıla göre oldukça düşük, 40 bin civarında. Seçim iklimi iklimin zor seçimi Bugün 50 yaşında olan çiftçiler (çiftçilerin yüzde 80’i) ortalama 70 yaşına geldiklerinde tarımı bırakacaklar. Basit bir hesapla 40 yaş altı genç çiftçi oranı yüzde 17 olarak kalırsa, 20 yıl içerisinde çiftçi sayısı 500 binin altına düşecek. Kanallarda kaos, tarımda fırsatlar Husi saldırıları nedeniyle Suveyş Kanalındaki geçişler yüzde 40 düştü, ortalık toz duman. Gemiler Güney Afrika rotasına yönlendiriliyor.