Serbest Kürsü

TÜM YAZILARI
2233’üncü vergi haftası kutlu olsun Anayasamızın 73 üncü maddesi ile hüküm altına alındığı üzere “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.”
Türkiye’de finansal okuryazarlık vatandaşların finansal sisteme olan güvensizliği, geçmişten gelen bazı ön yargılar ve alışkanlıklar, birikimleri yüksek enflasyona karşı koruma kaygısı, özellikle gençlerde görülen kısa zamanda zengin olma isteği, dini hassasiyet nedeniyle faiz gelirine karşı olma gibi etkenler onları kısa vadeciliğe, döviz ve altın cinsi yatırımlara yönlendiriyor. Gündem; kredi kartları Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen kredi kartları. Alışverişlerimizi kolaylaştıran, taksit imkanları sunan, puan ve indirimlerle cebimize katkı sağlayan plastik dostlarımız, ekonomik sorunlara sebep arandığında kolayca gündem oluyor.
Rus enerjisi, bazı ülkelerin direnemeyeceği kadar ucuz Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ikinci yılında ve çok sayıda yaptırımın uygulamaya konmasının ardından birçok ülke hala Moskova ile bağlarını kesmeyi reddediyor, bunun yerine düşük maliyetli petrol ve gazdan yararlanıyor. Renklerin ötesinde bir çocukluk Çocuklarımızın dünyası, renklerle ve sonsuz imkânlarla dolu bir tuval gibi... Sürdürülebilir ekonomi için yaşayan bir doğa gerekir Gezegenimizde insan yaşamının sağlıkla sürmesi için bir sistem dönüşümüne ihtiyacımız var. Ortadoğu belirsizliğine rağmen petrol fiyatları neden yükselmiyor? Rusya, 2022'de Ukrayna'yı işgal ettiğinde petrol fiyatı varil başına 100 doların üzerine çıktı. Ancak Ortadoğu'da gerilimin tırmanması ve Kızıldeniz taşımacılığına saldırı tehdidine rağmen petrol piyasalarında bu sefer bu tür hamleler henüz görülmedi. Küresel kalkınma için “sorumlu yönetim” zamanı İş ve eğitim dünyası sürdürülebilir küresel kalkınma hedefiyle yenilikçi ve hızlı adımlarla ilerliyor. İşletmeler dönüşüm ve uyum sürecinde yeni stratejiler geliştirirken, araştırmacılar bu yolda yön bulmayı kolaylaştıran yayınlar hazırlıyor. Amerika için neden kaygılıyım? Birkaç gün öncesine kadar Amerika'nın geleceği konusunda oldukça iyimser hissediyordum. Pirelerin Öğretisi: Öğrenilmiş çaresizlikten özgürlüğe Thomas Edison'un ampulü icat etme yolculuğu, çocuklarımıza pes etmemeyi ve her denemeden bir şeyler öğrenmeyi öğretmenin güzel bir örneğidir. Suudilerin petrol politikası ve değişim sinyalleri Suudi Enerji Bakanlığı, Aramco'ya petrol üretimini günde 12 milyon varil seviyesinde tutma emri vererek her türlü genişleme planını durdurdu. Hareket, Suudi Arabistan'ın petrolü gelecek nesiller için korumaya ve iç tüketim ihtiyaçlarını yönetmeye yönelik uzun vadeli stratejisini yansıtıyor. İş dünyası yeşil becerili kahramanlar arıyor! Sürdürülebilirlik tüm iş planların merkezine oturdu. İş dünyasının geleceğini “sürdürülebilirlik bilinci” gelişmiş çalışanlar şekillendiriyor. Depreme nasıl hazırlanmalıyız? Fed’in ne yaptığını ne kadar iyi anlarsak… "Tüm gözler Amerika Merkez Bankası’nda (Fed)…" Son zamanlarda Federal Rezerv Federal Açık Piyasa Komitesi faiz oranlarını belirlemek için her toplandığında bunu söylüyoruz. Beyaz Saray’da “güçlü ekonomi” güveni artıyor Bir yıl süren resesyon felaketinin ardından beklenmedik derecede dirençli vir ekonomi, Beyaz Saray’ı güçlendiriyor. Ekonomi, 2022’nin dördüncü çeyreği ile geçen yılın aynı dönemi arasında yüzde 3.1’lik güçlü bir hızda büyüdü. Açıklamalara bir bakalım: