Saldırı, 3 saatliğine durdu

İsrail bombardımanın, 'insani gerekçelerle' durduğunu ilan etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KUDÜS - İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 3 saatliğine durdurdu.

Askeri kaynaklar, bombardımanın, daha önce açıklandığı gibi, "insani gerekçelerle" durduğunu ilan etti.

İsrail askeri sözcüsü Avital Leibovich, bugünden itibaren geçerli olmak üzere, ordunun her gün 13.00 ile 16.00 arasında 3 saatliğine Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanı keseceğini açıklamış, bölgede yayın yapan El Cezire televizyonu da bir İsrail askeri kaynağına dayanarak, Hamas yönetimindeki bölgede, bugünden başlayarak operasyonların durdurulmasının planlandığını haber vermişti.

Başbakan Ehud Olmert de daha önce, Gazze'ye yardım malzemelerinin ulaştırılması için bölgeye insani koridor açılacağını söylemişti.

İsrail, Mısır'la görüşüyor

İsrail, Mısır'ın önerdiği Gazze barış planı konusunda bu ülke yetkilileriyle görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü Mark Regev, "Gazze'den İsrail'e tüm düşmanca saldırıların tamamen durması ve Gazze Şeridi'ne silah kaçakçılığının tamamen sona ermesini de içermek zorunda olan kalıcı bir ateşkesin parametreleri üzerinde ilgili taraflarla temaslar devam ediyor" dedi. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen başka bir İsrailli yetkili ise, Mısır'ın ateşkesle ilgili önerdiği planı "hala üzerinde çalışılan bir iş" olarak niteledi ve planın detayları üzerinde görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Hamas, kalıcı ateşkesi düşünmüyor

Hamas'ın politbürosunun başkan yardımcısı Musa Ebu Marzuk, Gazze Şeridi'ndeki şiddetin sona erdirilmesi için barış girişimi üzerinde çalıştıklarını, ancak İsrail ile kalıcı bir ateşkesi reddettiklerini söyledi.

Suriye'de sürgünde yaşayan Hamas lideri, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, İsrail ile kalıcı ateşkesle ilgili olarak görüşme olmayacağını, İsrail'in işgali devam ettiği sürece direniş olacağını ifade etti.

Marzuk, Fransa, Türkiye, Suriye ve Mısır'ın sunduğu ateşkes tekliflerini aldıklarını belirterek, Hamas'ın, İsrail'in saldırılarına acilen son vermesi, Gazze'den çekilmesi ve Gazze Şeridi sınırının açılması taleplerinin arkasında durduğunu da kaydetti.

Eşler, 'savaşı durdurun' çağrısı yapacak

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 10 Ocak Cumartesi günü bazı ülke liderlerinin eşleriyle İstanbul'da bir araya gelecek. Edinilen bilgiye göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıların ardından Emine Erdoğan, bölgedeki dramın sona erdirilmesi için girişim başlattı. Dünya liderlerinin eşlerini İstanbul'a davet eden Erdoğan, tüm dünyaya "savaşı durdurun" çağrısında bulunacak. Hafta sonu İstanbul'daki Four Seassons Oteli'nde gerçekleştirilecek toplantıya, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın eşi Esma Esad, Ürdün Kralı Abdullah'ın eşi Kraliçe Rania, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi Mihriban Aliyev, Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife el Tani'nin eşi Şeyha Mozah, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın eşi Liri Berişa, Pakistan Başbakanı Yusuf Ziya Gilani'nin eşi ve Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife'nin eşinin katılacağı bildirildi.

Toplantıya, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin eşi Carla Bruni, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun eşi Sonsoles Espinosa ile fotomodel Naomi Campbell'in de katılması bekleniyor.

12 günde 1000 hedef vuruldu

Bu arada İsrail ordusu, "Dökme Kurşun Operasyonu" adı altında başlattığı Gazze'ye yönelik saldırılarda 12 gündür 1000 dolayında hedefi vurdu. İsrail'in "Hamas hedeflerine yönelik" diye başlattığı, geçen Cumartesi günü de tanklar, piyadeler, istihkam birlikleri ve istihbarat birimleri ile karadan da genişlettiği saldırı, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin de desteğinde sürüyor.

Ordu, dün gece de Gazze Şeridi boyunca 40 hedefi vurdu. Bu hedefler arasında roket rampaları, Hamas militanları, militanlarca kullanılan sığınaklar da yer alıyor. Alınan bilgiye göre, militanların evlerinin altında bulunan ve saklanmaları için kullanılan 10'un üzerinde tünel de vurulan hedefler arasında yer alıyor.