Yalçıntaş, Global Chamber Platform'una katıldı

İTO Yönetyim Kurulu Yalçıntaş, toplantıda, Akdeniz'in güney ülkelerinin krizden henüz ABD ve AB kadar etkilenmediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Akdeniz bölgesinde kuzeye göre daha az gelişmiş olan güney ülkelerin global krizden henüz ABD ve AB kadar etkilenmediğini belirtti.

İTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çin'den İran'a, Güney Amerika'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir yelpazede üyelere sahip bulunan Global Chamber Platform'un (GCP-Global Oda Platformu) yıllık toplantısı, Brüksel'de düzenlendi.

Murat Yalçıntaş, toplantıya 22 ülkeden 200 odayı temsil eden Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliğinin (ASCAME) Başkanı sıfatıyla katıldı. Toplantıda, küresel mali krizden Akdeniz bölgesinin nasıl etkilendiğini anlatan Yalçıntaş, bu kapsamda söz konusu bölgenin kuzeyi ve güneyi arasındaki farklılıklara değinerek, Akdeniz'de kuzeye göre daha az gelişmiş olan güney ülkelerinin bu krizden henüz ABD ve AB kadar etkilenmediğini kaydetti. Yalçıntaş, güney ülkelerini bekleyen en büyük riskin, finansal daralmanın, bu ülkelerin reel sektörlerini ve iç taleplerini olumsuz etkilemesi olduğuna işaret etti.

Krize karşı öneriler

Açıklamaya göre, GCP'ye üye olan Rusya Odalar Birliği, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, Çin Uluslararası Ticaret Geliştirme Örgütü, Latin-Amerika Sanayi Birliği, İran Ticaret Odaları Birliği, İbero-Amerikan Ticaret Odaları Birliği, ABD Ticaret Odaları Birliği, Avrupa Odalar Birliği ve ASCAME'nin temsilcilerinin katıldığı toplantıda üyeler, ekonomik krize karşı çözüm önerilerinde bulundu.

Öneriler arasında, IMF, G-7 gibi kurumların daha global hale getirilmesi, bankalar arası para transferlerinin kolaylaştırılması ve ülkelerin kendi kabuklarından sıyrılıp daha çok uluslararası işbirliklerine girmesi gibi konular öne çıktı. Toplantıda, birlikler tarafından yapılan "global ekonomik anket" sonuçları da açıklandı. Ankete göre, global ekonomiye yönelik tehditler arasında ilk sırayı finansal kriz alırken, global politik istikrarsızlık ve yüksek petrol fiyatları da diğer tehditler arasında yer aldı.