İhracatçıların gurur gecesi!
Türkiye ihracatının çeşitlenmesine katkıda bulunmak ve ihracatçılarımızı teşvik etmek amacıyla 12 yıldır düzenlediğimiz İhracatın Yıldızları - İhracatı Teşvik Ödülleri töreninde, geçtiğimiz yılın başarılı ihracatçıları ödüllendirildi.
İhracat ve iş dünyasının yoğun ilgi gösterdiği İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde, 37 ilden 421 ihracatçının başvuruları arasından yapılan değerlendirme sonrasında 8 farklı kategoride 17 şirkete ödül verildi.
DÜNYA Gazetesi ve DHL Express Türkiye işbirliği ile düzenlenen; Akbank ve Vodafone sponsorluğunda gerçekleştirilen ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katıldığı muhteşem gecede törene ilgi büyük oldu.
İHRACATIN YILDIZLARI BÜYÜK ÖDÜLÜ
Savunma sanayi şirketi Aselsan, Büyük Ödül’ün sahibi oldu. Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat, ödülünü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden aldı.
KREATİF ÜRÜN ÖDÜLÜ
Bitlis’in Hizan ilçesinde kurulan Elektro Gitar FYZ, kreatif ihracatta birincilik ödülünün sahibi oldu. Yenilikçiliğin ödüllendirildiği bu dalda jüriden en çok puan alan ikinci firma ise Hedef Eğitim Araçları.
YENİ PAZAR-PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ
Törende “Yeni Pazar ve Pazar Çeşitliliği” dalında ödülü Türk Traktör aldı. Şirketin Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Siyami Eser, ödülü Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil’in elinden aldı. Bu dalda üçüncülük ödülü Marmarabirlik'in olurken, ikincilik ödülü Küçükbay AŞ'ye gitti.
İHRACAT PERFORMANS ÖDÜLÜ
Dış ticaret sermaye şirketleri arasında ihracatını 2013'te yüzde 55 artırarak bu dalda birinciliği alan Birgi Birleşik Giyim Dış Ticaret'in Yönetim Kurulu Üyesi Cem Okçu, ‘İhracat Performans Ödülü’nü Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt’ten aldı. Bu dalda ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 30 artıran Zorlu Dış Ticaret performansını en çok artıran ikinci dış ticaret şirketi olurken, yüzde 28 ile Çolakoğlu Dış Ticaret üçüncü oldu.
HİZMET İHRACATI ÖDÜLÜ
Hizmet İhracatı Ödülü bu yıl Ford Otosan'ın oldu. Daha önce İhracatın Yıldızları Yılın İhracatçısı Ödülü'nün de sahibi olan Ford Otosan'ın CEO’su Haydar Yenigün, yeni ödülünü DÜNYA Şirketler Grubu Başdanışmanı ve DÜNYA Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt’un elinden aldı.
İNOVASYON ŞAMPİYONU
Durmazlar Makina adına şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ‘İnovasyon Ödülü’nü TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu’nun elinden aldı.
TİCARET ELÇİSİ ÖDÜLÜ
İhracatın Yıldızları 2013’te Ticaret Elçisi Ödülü, Enka İnşaat’ın Kurucusu Şarık Tara’ya gitti. Şarık Tara rahatsızlığı nedeni ile ödül törenine katılamazken, Tara adına ödülü Enka İnşaat İcra Kurulu Üyesi Şan Gürdamar, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin elinden aldı.
MARKALI İHRACAT ÖDÜLÜ
Mobilya aksesuarı pazarında Türkiye’nin en büyük, dünyanın 5’inci büyük üretici firması Samet AŞ ‘Markalı İhracat Ödülü’nün sahibi oldu. Samet AŞ adına Yönetim Kurulu Üyesi Munis Tezbaşaran’ın aldığı ödülü, DÜNYA Süper Veb Ofset AŞ Genel Müdürü Hülya Koç takdim etti.
e-İHRACAT ÖDÜLÜ
Time2shirt.com’un sahibi Cyristal Bayraktar’a ‘e-ihracat’ ödülünü İhracatın Yıldızları - İhracatı Teşvik Ödülleri Jüri Üyesi Hoşcan Tura verdi.
BEYÇELİK GESTAMP
İhracatın Yıldızları Özel Ödülü dış sermayeli ortaklıkla yüksek katma değer ihracat başarısı ile Beyçelik Gestamp’ın oldu. Beyçelik CEO’su Baran Çelik’e ödülü Birleşmiş Milletler Gelişmekte Olan Ülkeler İhracatı Geliştirme Birimi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Osman Ata Ataç verdi.
FUNDA ÖZER BALTALI
2013 İhracatın Yıldızları Kişisel Başarı Özel Ödülü’nün sahibi Funda Özer Baltalı oldu. Baltalı, ödülünü Uluslararası İhracat Danışmanları ve Eğitmenleri Derneği Başkanı Şefik Ergönül’ün elinden aldı.
BİZİMKÖY
İhracatla Yaşamları Dönüştüren Proje Özel Ödülü’nün sahibi Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı oldu.
Türkiye’nin gelişen ekonomisinde ihracatın olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye için ihracat eşittir ekmek” benzetmesini yaptı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2023'te hedef 500 milyar dolar ihracat. Bu süreçte bizim de bazı ev ödevlerimiz var. Katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vermemiz gerekiyor. Firma başına yıllık ihracatımızı, gelişmiş ülkeler seviyesi olan 5 milyon doların üzerine çıkarmamız şart” diye konuştu.
DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, “Bu yarışma, enerjimizi akılla buluşturuyor ve yenilikçiliğin ön plana çıktığı çarpıcı ihracat öyküleriyle hem esin hem yön veriyor” dedi.
DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, “Tüm dünyada, Türk ürünlerinin sayısı ve değeri artıyor. Bunun en büyük etkisi ihracatın öneminin 2000’li yıllarda farkına varıp, bu yönde politikalar izlemek" dedi
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “İhracat konusu bizim için son derece öncelikli. İhracatçılarımıza Akbank’ı faaliyetlerinizde arkanızda hissedebilirsiniz diyoruz. Son beş yılda ihracat tutarımız, yüzde 100 arttı. 26 milyar dolar tutarında ihracata vesile olduk. Geçen yıl yüzde 21 ile 6.5 milyar dolarlık bir rakama geldik. Kazananlara da teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’nin dünyayla rekabette özellikle teknolojik altyapı ve inovasyon alanlarında ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyen Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, “İhracatımız için teknolojik altyapımızın gelişmesi de oldukça önemli" dedi.
İstanbul Hyatt Otel’de düzenlenen İhracatın Yıldızları - İhracatı Teşvik Ödülleri töreninde seçici kurul tarafından ödüllendirilen firmalar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la birlikte gurur tablosu oluşturdu.
Törende (soldan sağa) Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top ve Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil objektiflere poz verdi
DÜNYA Şirketler Grubu Başkan Vekili Erdem Top ile DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, İhracatın Yıldızları Ödül törenine katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a plaket verdi.