Açığa satışlar mercek altında

İMKB, açığa satış konusunda üyelerin kurallara uymalarını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), borsada yapılan açığa satış işlemlerini gözaltına aldı. Bu işlemlerde kurallara titizlikle uyulması gerektiğine işaret eden İMKB, üyelerden de aynı dikkati göstermelerini istedi. İMKB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD’nin kredi notunun düşürülmesi neticesinde dünya menkul kıymet piyasalarında yaşanan kayıplara paralel olarak Borsamız Hisse Senetleri Piyasası’nda da bir süredir önemli fiyat dalgalanmaları yaşanmaktadır.

Yaşanan bu olağandışı ortamda piyasaya iletilen emirler ve gerçekleştirilen işlemler  Borsamız  ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun gözetim faaliyetleri ile yakın takibe  alınmıştır.  Ayrıca açığa satış işlemlerinde gerek Seri :V No: 65 sayılı SPK Tebliği, gerekse İMKB Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliği 19/e maddesi hükümleri başta olmak üzere, ilgili mevzuatın gereklerinin  yerine getirilmiş olması titizlikle takip edilmektedir. Bu konuda üyelerimizin de gereken özeni göstermeleri hususunun hatırlatılmasında yarar görülmüştür.

Önemle duyurulur."

Açığa satış nedir?

Açığa satış, satıcının elinde olmayan hisse senetlerini satıp, vade sonunda satışını gerçekleştirdikleri hisseleri satın alan kişiye teslim etmeleri işlemidir. Hisselerin düşüşe geçeceğine inanan yatırımcıların kullandığı yüksek riskli bir yöntemdir.

Amaç, hisse senetlerini yüksek fiyattan satıp, daha sonra düşük fiyattan alınarak alıcıya teslim edilmesi ve arada gerçekleşen fiyat farkının da işlem yapanın kâr hanesine yazılmasıdır. Alış-satış işleminin tam tersidir. Hisseler önce satılmakta, daha sonra alınarak yerine konulmaktadır.

Açığa Satış işleminin çalışma mantığı hisselerin düşeceğini öngörmek üzerine kuruludur. Eğer hisse fiyatları yükselirse, bu sefer tam tersine zarar edilebilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir