'Büyümeyi yapısal düzenlemelerle desteklemeliyiz'

ATO Başkanı Bezci, ilk çeyrekte gerçekleşen 4.3 büyümenin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Bezci, ayrıca büyümenin yapısal düzenlemelerle desteklenmesi gerekir dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türkiye’nin 2014 yılı birinci çeyreğinde 4.3 oranında büyüyerek beklentilerin üzerinde bir büyüme rakamı sergilediğini belirtti. Bezci, büyümenin yapısal düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğini kaydetti. 

ATO Başkanı Bezci, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2014 yılı birinci çeyrek sonuçlarını değerlendirdi. Bezci, üretim yöntemiyle GSYH’nın sabit fiyatlarla yüzde 4.3’lük artışla 29 milyar 210 milyon TL, cari fiyatlarla ise yüzde 14.8’lik artışla 407 milyar 310 milyon TL olduğunu kaydetti. Türkiye’nin ilk çeyrekte elde ettiği büyüme rakamının önemli bir başarı olduğuna dikkat çeken Bezci, “18 çeyrektir büyümeyi sürdürüyoruz diye rehavete kapılmamak gerekiyor. Türk özel sektörünün kamu ile el ele vererek bundan daha başarılı sonuçlar elde edebileceğinden kuşkumuz yoktur” dedi. 

Kişi başına düşen milli gelirin son yıllarda 10 bin dolar civarında bulunduğunu hatırlatan Bezci, “Dünya krizle boğuşurken biz kesintisiz büyüyerek bu dönemi atlattık. Önümüzde 2023 hedefleri yer alıyor. 10 bin dolar kısırdöngüsünü bir an önce kırarak 2 trilyon dolar milli gelir hedefine ulaşmamız gerekiyor” dedi. 

"Türkiye ileri teknoloji üretebilen ülkeler arasında yer almalı"

Cari açık ve borçlanmanın Türkiye’nin sorunlarının başında yer aldığını da bildiren Bezci, Türkiye’nin büyümesini sağlıklı bir şekilde sürdürmesi ve istihdam yaratabilmesi için yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu bildirdi. Türkiye’nin sanayi stratejisinin yenilenmesi zorunluluğunun da altını çizen Bezci, Türkiye’nin orta yüksek ve ileri teknoloji üretebilen ülkeler arasında gecikmeden yerini alması gerektiğine dikkat çekti. Bezci, “Türkiye’nin uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi için girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi şarttır. Vergi ve istihdam konuları da verimliliği artırmak amaçlı yeniden ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir