KOSGEB desteğinde aksamalar yaşanıyor

KOSGEB destekleri FETÖ soruşturmaları nedeniyle aksıyor. BUSİD Başkanı Mehmet Yalçındere, “Ödemelerde haklı olarak çekince var. Yazılara yanıtlar bir türlü gelmiyor. Öyle olunca kurumdan tek kuruş çıkamıyor. Bir an önce çözüm gerekli” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARAK - KOBİ’lerin en önemli mali destek kurumu olan KOSGEB’in destekleri FETÖ soruşturmaları nedeniyle aksıyor. DÜNYA’ya bilgi veren BUSİD (Buklet Ürünleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Başkanı Mehmet Yalçındere, “KOSGEB, ödemeler konusunda haklı olarak çekinceli davranıyor. KOSGEB’in bilgi almak amacıyla gönderdiği yazıların yanıtlarının bir türlü gelmediği söyleniyor. Öyle olunca da kurumdan tek bir kuruş çıkamıyor. Bu destekleri KOBİ’ler harcama yaptıktan sonra alıyorlar. Bir an önce çözüm gerekli” dedi. Yalçındere, ödeme sıkıntısının bilinen, tanınan firmaları da kapsadığını belirterek, “Çekingen davranıyorlar. Yazılı bir bilgi ya da rapor olmadan hiçbir ödemeyi yapmak istemiyorlar. Haklı tarafları var ama sıkıntı da önemli... Hükümetin bir an önce müdahale etmesi, istenen bilgilerin yanıtlanması gerekiyor” dedi.

Mehmet Yalçındere, KOSGEB’in aralarında başvuru süresi dolan destekler de olduğunu hatırlatarak, KOBİ yöneticilerinin bu süreç nedeniyle başvurmakta tereddütte kaldığını vurguladı. “Makine ekipman alım desteklerinde ödeme yapılamaması endişesi daha yoğun. Sipariş verilecek ama ödeme alınamayacak. Ciddi bir durum” dedi. Yatırımların artırılmasının istendiği bir ortamda bu tür bir aksaklığın KOBİ’lerde sıkıntılı bir süreci doğurduğunu belirten Yalçındere şöyle devam etti:

“Şu an KOSGEB yetkililerinin hiçbiri içerideki desteğinizi şu tarihte ödeyeceğiz de diyemiyor. Onlar da ilgili yerlerden, istihbarat ve bilgi istiyorlar ve bilgi gelmiyor. Bu nedenle risk üstlenemiyorlar. FETO’cü damgası yemekten korkuyorlar. Genel hava böyle olunca KOBİ’lere destek veren KOSGEB ödeme olarak tıkanmış durumda. Güven kaybı da oluşuyor. Hükümetin acilen durumu gözden geçirmeli ve istihbaratı hızlandırarak ödemeleri başlatması gerekiyor. Ya da ödeme zamanı ne zamansa onu ilan etmeli.”

Yalçındere, KOSGEB ödeme sıkıntısı nedeniyle firmaların borçlanmaktan da korkmaya başladığını belirterek ağustos ayından bu yana destek ödemelerinde zorlukların gözlendiğini kaydetti.

Personel alımında çekinceler var

Mehmet Yalçındere, FETÖ soruşturmalarının ilginç bir ekonomik yansıması daha bulunduğunu vurguladı. Firmaların, eleman alırken çekinmeye başladığını belirten Yalçındere şu bilgileri verdi: “Personel alımında sorun çıkıyor. Şirketlerimizin bu yönde de şikayetleri var. Biz istihbarat kuruluşu değiliz. Firmayı kırmızı listeye almak yerine, şahıslara yönelik uyarılar olsun istiyoruz. Biz de yanlış kişiyi almayalım ki firmamız listeye girmesin. Çünkü bir eleman alırsınız ve o da FETÖ üyesi çıkarsa firmanızın sorun yaşama ihtimali var.”

Geçmişteki sahte fatura sorununu hatırlatan Yalçındere, “Şimdi benzer bir durum FETÖ üyeleri için görünüyor. SGK’nın elinde bilgi var, TC numarası ile sorgulama yapıldığında çalıştığı yer görünüyor. Mevcut elemanlar içinde FETÖ’cü var mı, ailesinde var mı, bilemem ben” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir