"Süt fiyatındaki istikrarsızlık ete yansır"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sütün, hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünü olduğunu işaret ederek, "Süt fiyatlarında istikrar sağlanamazsa et fiyatlarında da istikrar sağlanamaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatlarında istikrarın sağlanamaması durumunda, bunun et fiyatlarına da yansıyacağını ileri sürdü. 

Bayraktar, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de içme sütü tüketim alışkanlığının yaygın olmadığını ifade ederek, araştırmaların, Türk halkının su, çay ve gazlı içeceklerden daha az süt tükettiğini gösterdiğine dikkati çekti. 

Okul sütü programının önemine değinen Bayraktar, programın, peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilerek devam ettirilmesini talep ettiklerini belirtti.  

Bayraktar, sütün, hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünü olduğunu işaret ederek, "Süt fiyatlarında istikrar sağlanamazsa et fiyatlarında da istikrar sağlanamaz. Türkiye'nin kırmızı et sorunu olur. Bilhassa büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi, kırmızı et üretiminde sıkıntı yaşanmaması ancak sütün istikrarlı, yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkündür. Söz konusu şartlara haiz bir pazarın oluşması ise ancak istikrarlı bir tüketim ve buna bağlı bir üretimle sağlanabilir" ifadesini kullandı. 

Süt sektörünün geçen sene itibarıyla 44,3 milyar lira olan hayvansal üretimin yüzde 45,5'ini karşıladığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Mayıs itibarıyla üretici sütünü 1 lira 15 kuruşa satarken, tüketici fiyatları 3 lira 25 kuruş ile 3 lira 59 kuruş arasında değişiyor. Yani üreticiden çıkan süt, tüketiciye yüzde 182-212 arasındaki farklarla ulaşıyor. Üreticide süt fiyatı, 2014 Haziran-2015 Nisan arasında hiç artmadı, 1 lira 15 kuruşta sabit kaldı. Buna karşın, bu dönemde tüketici enflasyonu yüzde 7,15'i buldu. Enflasyon mağduru olan üreticimizin alım gücü de düştü."  

Et ve Süt Kurumunun önemine değinen Bayraktar, piyasayı düzenlemeden, istikrar sağlamadan sektöre aktarılacak kaynağın istenilen yerlere ulaşamayacağını bildirdi. 

Bayraktar, "Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için çiğ süt/yem paritesinde en az 1,5 olarak belirlenen dengeyi sağlayacak tedbirlerin alınması gerekmektedir. Parite, Mayıs ayında 1,19'a kadar indi. Hiçbir zaman paritede 1,5 oranına ulaşılamadı. Bu sağlanmadığı takdirde, üreticinin yeterli gelir elde etmesi mümkün olamayacaktır. Hayvancılık destekleri artarak devam etmelidir" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir