Sanayicilerden Babacan'a destek

ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, "Babacan'ın da işaret ettiği gibi 'Türkiye'nin öncelikle sanayileşmesi ve üreten bir toplum olması' gerekiyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, şarta bağlanacak sanayi işbirliği katkısının, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine olan yürüyüşünü daha da hızlandıracağını belirtti. 

Kaya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, sanayinin milli gelirden aldığı payın artırılması gerektiği konusundaki değerlendirmesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, ülkelerin gelişmesi, kalkınması ve refahının artmasının yolunun üretimden geçtiğini söyledi. 

Bir ülkenin ürettiği kadar güçlü olduğunu vurgulayan Kaya, şöyle konuştu: 

"Yerli üretimi çözmeli ve birbirimize yardımcı olarak kendi imkanlarımızla üretmeliyiz. Gelişmiş ekonomilerin başarı süreçlerini incelediğimizde; kendi marka ve sanayicisine öncelik verdiklerini görüyoruz. Söz konusu ülkeler, kamu alımlarında gösterdikleri titiz yaklaşımlar ve karşılıklı sanayi işbirliği şartları ile sağlanan avantajları yine kendi ekonomilerine fayda olarak döndürüyorlar. 

"Üretimin sac ayaklarından birini KOBİ'ler oluşturuyor"

Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan'ın da işaret ettiği gibi 'Türkiye'nin öncelikle sanayileşmesi ve üreten bir toplum olması' gerekiyor. Üretimin sac ayaklarından birini KOBİ'ler oluşturmaktadır. KOBİ'lerin sağladığı üretim ve istihdam, Türk ekonomisinin denge unsurlarından biridir. " 

"Kendi üreticimizin önü açılmalı"

Üretimin nitelikli hale gelmesi ve marka yaratmak için gelişmiş ekonomilerin yaptığı gibi hareket edilmesi gerektiğini belirten Kaya, "Kendi üreticimizin önü açılmalı, onlara Ar-Ge ve inovasyon süreçlerinde sabır gösterilmeli ve destek sağlanmalı, uluslararası pazarlarda rekabet gücü geliştirmelidir" dedi. 

Son dönemlerde adımları atılan, ihalelerde artık zorunlu yerli katkı ve teknolojik yeterlilik uygulanmasına yönelik Kamu İhale Genel Tebliği'ndeki gelişmelerin, Sanayi İşbirliği Programı Yönetmeliği çalışmalarının üreten kesim açısından umut verici olduğunu vurgulayan Kaya, "Bu çalışmaların uzun vadeli bir perspektifte değerlendirilmesi ve devlet politikası haline gelmesi en büyük beklentidir. Kamunun yapacağı alımlar da sanayi kesiminin odaklandığı nokta olmakta. Burada şarta bağlanacak sanayi işbirliği katkısı, hedeflere olan yürüyüşü daha da hızlandıracaktır" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir