2019'da sektörde büyümenin dinamiği 'fiyat artışı' olur

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, genel ekonomide gelinen durumun sigorta sektörüne yansımalarını değerlendirdi. Gülen, sektörün pazarı büyütmeye odaklanması gerektiğini anlattı. (Ece Ceyhun)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, sektörden dramatik sinyaller geldiğini anlatarak “2019 yılında sektörün temel büyüme dinamiğinin, sigortalı sayısındaki artış yerine fiyat artışı olmasını bekliyoruz” dedi.

Sektörün içine girdiği kısır döngüyü aşması gerektiğinin de altını çizen Uğur Gülen, "Uzun yıllardır sektör, ufak tefek eklemeler yaparak birbirinin benzeri ürün ve hizmetleri üreterek var olan pazardan pay almaya çalışıyor. Oysa, sektörün içinde bulunduğu kısır döngüden kurtulmasının tek yolu pazarı büyütmek” diye konuştu.

Yılın ilk 9 ayında sigorta sektörü 36 milyar TL prim üretti. Yılbaşından bu yana rakam geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 14 artışa işaret ediyor. Hayat branşında yüzde 9, hayat dışında ise yüzde 16’lık büyüme var. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, rakamlarda enflasyondan arındırılmış reel büyümeye bakıldığında ise sektörün prim üretiminde yüzde 8’lik, hayat branşında yüzde 12, hayat dışında ise yüzde 7’lik küçülme olduğuna değinerek “Branşlara göre performansa baktığımızda ise trafikte yüzde 14'lük artışla 9 milyar 650 milyon lira, kaskoda yüzde 12'lik artışla 5 milyar 425 milyon lira, yangın ve doğal afetlerde yüzde 15'lik artışla 4 milyar 511 milyon lira, hastalık ve sağlıkta yüzde 23'lük artışla 4 milyar 271 milyon lira, genel zararlarda yüzde 17'lik artışla 3 milyar 562 milyon lira ve kazada yüzde 7'lik artışla 1 milyar 278 milyon lira prim üretildi. Yine enflasyon oranını çıkardığımızda toplam üretimde önemli pay sahibi olan tüm bu branşlarda geçen senenin aynı dönemine göre küçülme olduğu görülüyor” bilgisini verdi. Uğur Gülen sektördeki gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

Toplam büyüme yüzde 20 olur: Sigorta, varlıkları koruyan bir ürün. Dolayısıyla, sektörün performansının artışı, yeni fabrikaların açılması, stok seviyelerinin artması, yeni makinelerin alınması, yeni araç ve konut edinilmesi gibi varlıkların artışına bağlı. Son dönemde araç satışları yüzde 40’lar seviyesine gerilerken yeni konut satışında da durağan bir döneme girdik. Bu daralmalar nedeniyle 2019 yılında sektörün temel büyüme dinamiğinin, sigortalı sayısındaki artış yerine fiyat artışı olmasını bekliyoruz. Toplam büyümenin, enflasyon öngörüsü ile paralel şekilde, yaklaşık yüzde 20 seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Trafik branşı, sektör büyümesini tetikleyen ana branş olacaktır. Aylık yüzde 1.5 seviyesindeki regülatif fiyat zammı 2019’da devam edecek ve bu branştaki büyümeyi destekleyecektir. Kasko branşındaki büyüme ise yeni araç satışlarında beklenen azalma nedeniyle diğer branşlara göre düşük olacak ve genel sektör büyümesinin altında kalacaktır. Sağlık branşındaki büyümenin de medikal enflasyonun yanı sıra ve tamamlayıcı sağlığın sektörde penetrasyonunun artmasıyla birlikte yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Sağlık ve motor dışındaki branşlardaki büyümenin ise yüzde 15-18 bandında olmasını bekliyoruz.

Kaskodaki küçülme dramatik: 2018’de sıfır araç pazarındaki daralmaya bağlı olarak sigortalı sayısına baktığımızda en sağlam ürünlerden biri olan kasko pazarı önemli ölçüde küçüldü. Ağustos ayında adet bazında yüzde 10, Ekim ayında yüzde 3,5 küçüldü pazar. Bu çok dramatik bir işaret. Uzun yıllardır sektör, ufak tefek eklemeler yaparak birbirinin benzeri ürün ve hizmetleri üreterek var olan pazardan pay almaya çalışıyor. Oysa, sektörün içinde bulunduğu kısır döngüden kurtulmasının tek yolu pazarı büyütmek. Biz Aksigorta olarak sektörü elbette bir taraftan takip ediyoruz ama yılın başından bu yana gözümüzü sektör ve rakiplerimizden çok her zamankinden daha fazla müşterilerimize ve acentelerimize çevirdik. Aslında bu yol değişikliği Aksigorta içinde çok ciddi ve detaylı çalışmayı gerektiren bir değişiklikti. Önce PURA adını verdiğimiz, bugün 100 çalışanımızın dahil olduğu inovasyon platformumuzu kurduk. Bu arada çok detaylı bir araştırma yaptık. Özellikle büyük bir kümeyi oluşturan sigorta müşterisi olmayan kitlenin yaklaşımını öğrenmek bizim için kritikti. Bütün bu çalışmaların sonucunda ilk olarak, henüz 2 ay önce pazara sunduğumuz, sektöre sigorta müşterisi olmayan bir kitleyi kazandıran Tamamlayıcı Trafik Paketleri ürünümüz çıktı. Tamamlayıcı Trafik Paketleri ürünümüzü pazarla tanıştıralı henüz 2 ay olmasına rağmen 15 bin adet poliçe satışı ve 10 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdik. Acentelerimiz için 2 milyon TL ek komisyon geliri yarattık.

"Sigortayı hayatın içine katmak gerek"

“Sigorta sektörü, sadece hasar ödeyen, hasar anında hatırlanan, kendini hatırlatan konumundan çıkmalı” diyen Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, şöyle devam etti: “İstatistiklerimiz kişilerin araçlarıyla 4 yılda bir kez kaza yaptığını gösteriyor. Bu da sigortalı tarafında “4 yıl boyunca bir menfaat elde etmeden ödeme yapmak” olarak algılanıyor. Sigorta ürününü hasar meydana gelmese bile hizmet alınabilecek bir ürün haline getirmemiz gerek. Örneğin, sağlık paketlerimizin bir kısmında bulunan ücretsiz check-up hizmetinin kullanım oranı sadece yüzde 14. Bu hizmetleri kullananların poliçesini yenileme oranına baktığımızda kullanmayanlara oranla iki kat daha fazla olduğunu görüyoruz. Biz şimdi müşterilerimize bu hizmetimizi hatırlatarak onlar için check-up randevusu alabileceğimizi söylüyoruz. Bu tip adımlar, sigorta ürününü sadece hastalık, kaza vb. durumlarda kullanılan bir ürün olmaktan çıkarıyor. Hayatın içine katıyor. Diğer branşlara da bu gözle neler yapabiliriz diye bakıyoruz.”

Sektörden üç kat hızlı büyüdü

Aksigorta olarak yılın ilk 9 ayında sektörün yaklaşık 3 katı kadar büyüdüklerini aktaran Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Prim üretimimizi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 artırarak 2 milyar 447 milyon TL’lik prim ürettik. Trafik branşında yüzde 151, nakliyat branşında yüzde 59, kasko branşında da yüzde 18’lik büyüme elde ettik. Hisse senetlerimiz ilk 9 ayda yüzde 20 getiri sağlarken BİST 100 endeksi üzerinde performans gösterdi. Şu an yüzde 8’lik pazar payı ile sektörün 3. büyük oyuncusuyuz. Ürün gamımızı modüler ve müşteri odaklılık yaklaşımımızla geliştirmeye devam ediyoruz. Aksigorta olarak 2019 yılında, prim üretiminde yüzde 25 büyüme ile birlikte pazar payımızı artırmayı ve pazardaki konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bilançomuzdaki finansal varlıklarımızı yüzde 20 artırma hedefimiz var. Inovasyon, dijital ve veri analitiği alanındaki yatırımlarımız 2019 yılında da hız kesmeden devam edecek. Kârlı büyüme hedefimiz paralelinde, özsermaye karlılığımızı yüzde 25 üzerinde tutmayı ve hissedarlarımıza daha fazla katma değer yaratmayı planlıyoruz. Yılın ilk dokuz ayında trafik branşında yüzde 151, nakliyat branşında yüzde 59, kaskoda ise yüzde 18 gibi önemli bir büyüme elde ettik. Tamamlayıcı Trafi k Paketleri’ndeki satış hedefimiz 2019 yılı sonuna kadar 1 milyon adet poliçe. Sadece bu ürünümüzle 2019’da pazar payımızı yaklaşık yüzde 1 artırmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.